Sonntag, 31. Oktober 2010

Töltött paprika

Több mint tíz éve nem ettünk jó töltött paprikát, pedig ugyanúgy csinálom, mint régen. Ennek az az oka, hogy Barcelonában eddig nem kaptam magyar paprikát, ez pedig csak abból finom. Most már megoldódott ez a gond, mert a Paprika Gourmet üzletben ez is kapható.

Hozzávalók:

8 paprika magháza kivágva
50 dkg darálthús (fele sertés fele borjú)
1 tojás
8 dkg előfőzőtt rizs
kb. 1 l paradicsomlé (Granini)
frissen őrölt bors, só
1 szál halványító zeller
1 ek keményítő kis vízzel összekeverve

Húst, rizst, sót, borsot, és a tojást összekeverni, majd ezzel a masszával lazán megtölteni a paprikákat. Lábasba tenni és annyi paradicsomlét önteni rá, hogy éppen elfedje. Beletenni a zellert és lefedve puhára főzni. Kivenni a paprikákat és a zellert, majd keményítős vizzel besűriteni a mártást.
Paprikákat visszatéve még egy-két percet főzni. Sós burgonyával tálalni.

Sienna 1 éves - Citromos torta

Már a képről ki lehet találni, hogy ez a torta nem itt a zimankós Európában készült. Dél-afrikában lakó barátnőm kislánya - Sienna - kapta egy éves szülinapjára. Olyan szép a torta és olyan egyszerű a recept, hogy ezt meg kell osztanom a blog olvasóival.
Először készíteni kell egy egyszerű piskótát (a képen látható tortához 4 tojásos készült)

Krém: 2/3-ad rész tejföl, 1/3-ad rész felvert tejszínhab (mennyiség a piskóta méretétől függ), plusz ízlés szerint porcukor és valódi citrom leve.

Ha kicsit áll, akkor még jobb, mert a piskóta megszívja magát.
Díszítés: eper vagy bármilyen idénygyümölcs.

Dél-afrikai barátainkkal közös grillezésünkről már korábban beszámoltam.

Mittwoch, 27. Oktober 2010

Cukkini curry leves

Hozzávalók:
1 kg cukkini
1 hagyma
1 nagyobb sárgarépa
2 közepes nagyságú burgonya
1 ek olaj
7,5 dl zöldséglé
2 dl tejföl
1 ek curry
tabasco

Burgonyát, cukkinit, hagymát, sárgarépát kisebb kockára vágni és olajban pár percig dinsztelni. Felönteni zöldséglével és puhára főzni. Beletenni a tejfölt, curryt, tabascot és turmixolni.
Tálaláskor a tetejére lehet tenni vékony csíkokra vágott (vagy a képen látható géppel répa "spagettit" készíteni) sült vagy nyers sárgarépát.

Sonntag, 24. Oktober 2010

Steffi születésnapja - Sobrasadazselé

Steffi lányomnak és a barátainak készült ez a menü. Sajnos csak azokról készült kép, amiket előre elkészítettem. (A lencse saláta a blogon már megtalálható)

Mézes sobrasada zselé fürj tojással
Vöröslencse saláta zöld füszerekkel pácolt kecskesajttal
Sertés szüzpecsenye sült rozmaringos burgonyával és sült koktélparadicsommal
Joghurtos kaki mousse csokoládés kehelyben
Pina Colada pohárban
Dobos torta

Sobrasadazselé:

Hozzávalók:
2 ek méz
5 dkg sobrasada (vagy más kenhető kolbász)
2 zselatinlap
12 fürj tojás
Zselatint hideg vízbe tenni. Mézet, sobrasadát 3 ek vízzel felmelegíteni. A kinyomott zselatint jól összekeverni vele. Kanalakba elosztani, fél órára hűtőbe tenni. Tojásokból tükörtojást készíteni, majd rátenni a zselére.

Steffi születésnapja - Pina Colada pohárban

Hozzávalók:
2,5 dl kókusztej
2 ek vaniliás pudingpor
3 ek porcukor
2 ek citrom reszelt héja
5 ek reszelt kókusz
1 dl keményre felvert tejszín
20 dkg ananász apró kockára vágva
4 ek fehér rum (vagy aroma)

4 ek kókusztejjel a pudingot összekeverni. Maradék tejet cukorral, citromhéjjal felfőzni, belekeverni a pudingot és összeforralni. Hidegre tenni. Cukrot teflon bevonatú edénybe tenni, felmelegíteni. Amikor kezd olvadni, beletenni a kókusz reszeléket addig míg világosbarna lesz. Rögtön tányérra tenni és hülni hagyni. Pudingot rummal jól összekeverni majd a tejszínt belekeverni. Kókuszkrémet, ananászt és a krokantot rétegezve pohárba rakni. Legalább egy órára hidegre tenni.
Für jeden Tag

Steffi születésnapja - Joghurtos kaki mousse

Hozzávalók:
6 zselatinlap
5 dl görög joghurt
1 citrom leve
3 EK cukor
1 vaniliás cukor
két érett kaki
2 dl tejszin felverve

Zselatint 5 percre hideg vízbe tennni. Joghurtot, citromlét, cukrot, vaniliás cukrot összekeverni. 3 ek joghurtot gyenge tüzön felmelegíteni és a kinyomott zselatint benne felolvasztani. Többi joghurttal összekeverni és negyed órára hűtőbe tenni, addig míg a joghurt zselésedni kezd. Kaki húsát kanállal kivenni és turmixolni. A felvert tejszínt összekeverni a joghurttal. A joghurtot és a kaki pürét rétegezve a csokoládé kehelybe tenni.

Lecker.de

Csoki kelyhet már sokszor készítettem (Ritakonyhája segítségével), csak azzal a különbséggel, hogy amikor megszáradt, szilikon ecsettel rákentem a maradék csokoládét.

Steffi Születésnapja - Dobos torta

Ezzel nagyon megszenvedtem, már többször is írtam, hogy nem tudok sütni. Ez most is bebizonyosodott, a külseje nem sikerült igazán. Viszont az íze csodálatos lett.
A receptért köszönet először is Macikonyhának, a krémet, dobot innen készítettem.

A piskotát Ritakonyhája segítségével készítettem.

Az ötletet, segítséget pedig Marcsinak.

Sajnos csak 8 szeletes lett (hamar megszáradt a dob), bár ennek a vendégek nagyon örültek!

Dienstag, 12. Oktober 2010

Thai currys csirke garnélával


Hozzávalók:
40 dkg csirkemell kockára vágva
12 garnéla pucolva, belezve
2-3 ek thai zöld curry (aki erősebben szereti annak többet)
4 dl kókusztej
1 ek thai halszósz
1 ek zöldcitromlé
1 piros szinű paprika kockára vágva
2 szál thai citromfű (nem a leveles)
2 ek olaj

Kókusztejet citromfűvel 10 percig főzni. Beletenni a curry pasztát, halszószt és összefőzni. Ezután kivenni a citromfüvet. Egy - egy evőkanál olajban külön-külön megsütni a csirkét és a garnélát (utóbbit rózsaszinűre). Paprikát egy-két percre beletenni a kókusztejbe (ropogós maradjon), majd a csirkét és a garnélát. Öszeforralni, citromlével izesíteni és rizzsel tálalni.

Argentin empanadas

Barcelonában, az egyik argentin étteremben (ahol a kedvenc focistám Lionel Messi is már többször megfordult) ettünk empanadát. A pincér kérésemre kedvesen elmondta a töltelék hozzávalóit (körülbelül), amit itthon elég jól sikerült elkészítenem. Igaz a tésztát készen vettem, de találtam itt egy
nagyon jó receptet hozzá.
http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/2009/09/empanada-az-elet-apro-oromei.html











Hozzávalók:
16 empanadas
30 dkg darált marhahús
1 hagyma apróra vágva
2 keményre főtt tojás apróra vágva
1 kk római köménypor
1 kk paprikapor
1 EK paradicsompüré
2-3 ek olivaolaj
só, bors
Olajban a hagymát megdinsztelni, beletenni a húst és addig keverni míg elveszti a szinét. Levenni a tűzről és megvárni amíg kihül. Belekeverni a tojást és a paradicsompürét, majd sóval, borssal, köménnyel és paprikával izesíteni. Tészta felére egy kanál tölteléket tenni, szélét körbe kicsit bevizezni, majd ráhajtani a másik felét. Villával lenyomkodni, tojássárgájával megkenni. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 percig sütni.

Montag, 11. Oktober 2010

Tatár beefsteak

Hozzávalók:

60 dkg  borjú szűzpecsenye  kétszer darálva
4 tojás sárgája
hagyma nagyon apróra vágva
konyak
Worcestershire szósz
kapribogyó apróra vágva
Tabasco  szósz
ketschup
mustár
pirospaprikapor (erős)
só, bors

Húst tányérra tenni, kis mélyedést készíteni a közepén és abba tenni a tojásokat. Köré izlés szerinti mennyiségben a hozzávalókat. (Folyékonyakat az összekeverés közben hozzáadni. )
Forró piritóssal tálalni. (adagonként 15 dkg hús és egy tojás sárgája)

Avocado mozzarellával

Hozzávalók:

 

1 mini mozzarella

bazsalikom

25 dkg koktél paradicsom

15 dkg bacon szeletek

1 kis fokhagyma gerezd kinyomva

1 kis hagyma apróra vágva

1 1/2 érett avocado

1 EK citromlé

10 dkg tejföl

só, bors

1/2 TK sambal oelek

 

Bacon szeletekbe 1-2 bazsalikom levelet tenni, feltekerni és ropogósra sütni. Mozzarellával pálcikára szúrni. Fokhagymát, hagymát, avocadot, citromlét, maradék bazsalikomot és a tejfölt turmixolni. Sóval, borssal és sambal olekkel izesiteni. Baconos mozzarellával tálalni. 

Mittwoch, 6. Oktober 2010

Camambert leves

Hozzávalók:

3 dl fehérbor
5 dl zöldséglé
25 dkg camambert penészbevonata nélkül
2 kocka boci sajt
kevés liszt
1 EK vaj
1 kis gerezd fokhagyma kinyomva
frissen őrölt bors
kevés apróra vágott petrezselyem
crouton

Vajban a lisztet megpirítani, majd hozzáadni a fokhagymát. Zöldséglével, borral felönteni. Bort kicsit elfőzni, majd beletenni a felaprított camambert és a boci sajtot. Amikor a sajt elolvadt, turmixolni és borssal izesíteni. Megszórni petrezselyemmmel és croutonnal tálalni.

Dienstag, 5. Oktober 2010

Sütőtök leves édesburgonyával

Hozzávalók:
  
1 kisebb sütőtök kockára vágva
2 édesburgonya kockára vágva
4 dl kókusz tej
4 dl zöldséglé
1 EK gyömbér reszelve
1 TK currypor
1 EK olivaolaj
1 piros chili apróra vágva
1 TK citromlé
tökmag

Forró olajban a tököt és a burgonyát dinsztelni, majd hozzáadni a chilit és a gyömbért. Felönteni a zöldséglével és a tejjel. Lefedve kb. 20 percig főzni. Turmixolni, majd sóval, citromlével izesíteni. Tökmaggal tálalni.

Ebben az őszi időben nagyon ajánlom, hogy kóstoljátok meg az év elején közzétett Tárkonyos sütőtök krémlevest is!

Őszibarackpüré habgaluskával

Hozzávalók:

4 őszibarack (kb. 60 dkg) héjazva, magozva
4 EK zöldcitromlé
2 EK zöldcitrom reszelt héja
2 EK cukor (vagy  tetszés szerint több)

4 tojás fehérje
2 EK cukor
1 l tej
pici kurkuma
2 csomag vaniliás cukor

 

Őszibarackot citromlével, reszelt héjával, cukorral, kurkumával turmixolni. Poharakba elosztani és jól lehűteni. Fehérjét 2 EK cukorral kemény habbá verni. Két evőkanál segítségével gombócokat formálni és a vaniliás cukorral felforrt tejben mindkét oldalát egy-egy percig főzni. Püré tetejére tenni.

 

chefkoch

Ananász sütőben sütve

Hozzávalók:

1/2 ananász tisztítva, kockákra vágva
3 tojásfehérje
12 dkg cukor
1 vaniliás cukor
pici só
15  dkg reszelt kókusz

Ananászt vaniliás cukorral összeforgatni és kivajazott tűzálló edénybe tenni. 180 fokos sütőben 10 percig sütni. Fehérjét pici sóval kemény habbá verni, majd cukor hozzáadásával még 3 percig tovább verni. Kókuszt belekeverni és az ananász tetejére rakni. 180 fokos sütöben kb. 25-30 percig sütni míg a teteje elkezd barnulni.

Dienstag, 28. September 2010

Füge vörösborsos kecskesajttal töltve

Hozzávalók:

8 füge
10 dkg vörösborsos kecskesajt (korábban említett Paprika Gourmet üzletből)
balsamico szirup
kakukkfű levelek
2 EK pirított fenyőmag

Fügét keresztbe bevágni kb. a feléig és kicsit szétnyomni, hogy kinyíljon.
Sajttal megtölteni és meglocsolni kevés balsamico sziruppal. Fenyőmagot és kakukkfüvet rátenni. Alufóliába csomagolni és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütni.
Lehet előételként de desszertként is tálalni.

Sült füge kecskesajttal

Hozzávalók:
16 érett füge
8 dkg barna cukor
6 dkg dió, felezve
8 dkg vaj
16 dkg kecskesajt
vaj a formához

Fügét keresztbe bevágni, úgy, hogy még egyben maradjon. Kicsit szétnyitni és egy kivajazott tűzálló formába tenni. Megszórni cukorral, mellé tenni a dió feleket és vaj darabokat. Foliával befedni és 180 fokon 20-25 percig sütni.
Közben a sajtot 16 felé osztani.
Fügék közepébe tenni a sajtot és 3-4 percig grill alatt sütni.
Tányérra szedni, köré a diókat tenni és meglocsolni a keletkezett sziruppal.

Töltött pulykamell

Hozzávalók:

 

pulykamell

bazsalikom pesto

só, frissen őrölt bors

olivaolaj

 

Pulykamelleket kicsit kiklopfolni, bevágni és pestoval megtölteni. Sóval, borssal megszórni. Olajban mindkét oldalát átsütni és 30 percre 100 fokos sütöbe tenni.

Lehet roládnak is készíteni.

Bolognai spagetti - ahogyan én készítem

Hozzávalók:

10 dkg bacon apró kockára vágva 
35 dkg  darált marhahús
15 dkg darált  sertéshús
1 EK olivaolaj
1 hagyma apróra vágva
1 fokhagyma apróra vágva
1 halványító zeller szár apróra vágva
1 sárgarépa apróra vágva
1 doboz darabos paradicsom
2 EK sűrített paradicsomüré
2,5 dl vörösbor
2 dl húslé
1 1/2 -2  tk  szárított oregano
1 kk  száritott kakukkfű
só, frissen őrölt bors
parmezán

Forró olajban a bacont, hagymát, fokhagymát kicsit megpirítani. Hozzáadni a sárgarépát és a zellert, pár percig tovább pirítani. Beletenni a húsokat és addig pirítani míg a szinét elveszti és a lé elpárolog. Felönteni vörösborral, paradicsommal, paradicsompürével és húslével. Sózni, borsozni.  Kb. 2 1/2 - 3 órát alacsony hőfokon főzni. Utolsó fél órában hozzáadni az oreganot és a kakukkfűvet. Spagettit harapósra főzni, raguval és parmezánnal tálalni.

Sonntag, 19. September 2010

Fűszeres egybesült karaj

1 kg karaj csont nélkül

3 szál rozmaring apróra vágva

10 ág kakukkfű apróra vágva

5 EK olaj

2 gerezd fokhagyma kinyomva

só, bors

2,5 dkg szárított paradicsom olajban, apró kockára vágva

2 hagyma apróra vágva

1,5 dl száraz fehérbor

3 dl húslé

 

3 EK olajat összekeverni a kakukkfűvel, rozmaringgal és a fokhagymával. Húst sózni, borsozni. 2 EK olajban  kb. 10 percig minden oldalán átsütni.  Bekenni a fűszeres olajjal és tűzálló tálba tenni. 120 fokos sütőben kb. 2 és fél órát sütni. Hagymát a hús zsírjában üvegesre dinsztelni, borral felönteni és a felére elfőzni. Hozzáönteni a zöldséglét és azzal is a felére elfőzni. Turmixolni, majd  beletenni a paradicsomot és sóval, borssal izesíteni. Hús mellé tálalni.

Karajszeletek mustáros-mézes szósszal

Hozzávalók:

4 szelet csontos karaj
frissen őrölt bors, só, szerecsendió
2 EK olaj
4 EK méz
3 dl húslé
5 EK magos mustár
  
Karaj zsíros szélét bevágni, sóval, borssal bedörzsölni és szerecsendióval megszórni. Olajat felforrósítani és a húst oldalanként kb. 4-4 percig sütni. Tűzállló tálban 10 percre, 100 fokos sütőbe tenni. Hús zsírjába tenni a mézet, kicsit felhabosítani, majd a húslével felönteni. 3 percig főzni, majd beletenni a mustárt és sóval, borssal izesíteni.
Zöldbabbal és  burgonyapürével tálalni.

Viva

Oreo muffin

Hozzávalók:

1 csomag oreo keksz
2,5 dl író  (Buttermilch)
15 dkg puha vaj
2 tojás
8 dkg cukor
1 vaniliás cukor
30 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

Vajat cukorral, porcukorral habosra keverni. Belekeverni a tojásokat és az írót, végül a sütőporral elkevert lisztet. 170-180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütni.

Chefkoch

Gratinírozott füge

8 füge negyedelve
20 dkg túró ( Lidl )
2 tojás
4 EK cukor

5 dkg olvasztott vaj
2 csomag vaniliás cukor
1 EK étkezési keményítő
1 narancs reszelt héja

Túrót, tojássárgáját, vajat, 2 EK cukrot, vaniliás cukrot, narancs héját, keményítőt krémesre keverni. Fehérjét pici sóval habbá verni, majd 2 EK cukorral tovább kemény habbá verni. Túróval óvatosan összekeverni. Fügét 1 nagy vagy 4 kicsi tűzálló edénybe tenni, majd a túrós krémet elosztani rajta. 220 fokra
előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütni.

Donnerstag, 16. September 2010

Baguette

Természetesen ez a recept is Marcsitól van, az Ő érdeme hogy ilyen jól sikerült. Csak annyit változtattam, hogy olajbogyó helyett friss bazsalikomot tettem hozzá.
Recept itt található:
http://limarapeksege.blogspot.com/2010/01/bagett-aszalt-paradicsommal.html

Garnélás csirkenyárs (tapas)

Hozzávalók:

csirkemell kockára vágva
garnéla tisztítva, belezve
bacon
friss datolya magozva
olivaolaj
só,bors

Datolyát baconba tekerni. Nyársra húzni a garnélát, csirkét, datolyát.
Olajat összekeverni sóval, borssal és ezzel megkenni a nyársat, majd
megsütni.

Montag, 13. September 2010

Banán shake

Hozzávalók:

2 érett banán
4 dl tej
5 dkg dió
4 EK méz (több vagy kevesebb, ízlés szerint)

Banánt, diót, tejet  és a mézet összeturmixolni.

Freitag, 10. September 2010

Garnélás tapas

Hozzávalók:
padlizsán
cukkini
paradicsom
olaj
kínai édes chili szósz
garnéla
12,5 dkg liszt
1,5 dl sör
1 EK olvasztott vaj
2 tojássárgája
2 tojásfehérje felverve

olaj a sütéshez

Zöldségeket 0,5 centiméter vastag karikákra vágni és kevés olajon megsütni, vagy grillezni. Lisztet, sört, vajat, tojássárgáját, sót csomómentesre keverni. A keményre felvert fehérjét óvatosan hozzáadni. Garnélát picit sózni, tésztába mártani és nem túl forró olajban megsütni.
Zöldségeket és a garnélat fogpiszkálóra szúrni és szósszal tálalni.

Mangós túró dióval

Hozzávalók:


50 dkg túró (Lidl)
2 dl tejszín felverve
1 nagy vagy két kicsi mango
1 citrom reszlet héja és leve
1 vaniliás cukor
5 dkg apróra tört dió
porcukor tetszés szerint

Fele mangót mixelni, másik felét kockákra vágni. Tejszínt túróval
összekeverni, belekeverni a diót (párat félretenni), citrom levét és a
héját, vaniliás cukrot, ha kell tetszés szerint porcukrot is.
Poharakba elosztani a krémet, rátenni a mango kockákat és dióval megszórni.

Burgonya saslik

Hozzavalók:
70 dkg apró burgonya főzve
zsályalevelek
12 szelet bacon 3 cm vágva
1 EK olivaolaj
2 EK vaj
tengeri só
frissen örölt bors
Burgonyát, bacont és a zsályát felváltva pálcikára húzni. Vajat és az olajat felforrósítani és a burgonyát megsütni benne. Sózni, borsozni.
essen&trinken

Sonntag, 5. September 2010

Magyaros húsgombócok rizságyon

1992-ben a Vén Buda étterem tulajdonosától, Törők Lászlótól ajándékba kaptam a Sikerkonyhák, sikerreceptek című könyvet. Ebből készült az Alabárdos étterem receptje.

Hozzávalók:
50 dkg csontozott sertéskaraj
15 dkg darálthús
5 dkg császárszalona apróra vágva
5 dkg ecetes uborka apróra vágva
1,5 dl étolaj
1 nagy főtt tojás apróra vágva
1 tojás
1 hagyma apróra vágva
2 zöldpaprika apróra vágva
2 paradicsom apróra vágva
2,5 dl húslé
liszt
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 tk pirospaprika
1 púpozott kk mustár
őrölt bazsalikom
só, frissen őrölt bors

Darált húst összekeverni a fokhagymával, szalonnával, főtt tojással, ecetes uborkával, nyers tojással, mustárral, sóval, borssal, bazsalikommal.
Karajból szeleteket vágni, kiklopfolni (ha lehet, kerekre.) Kicsit megsózni és a fűszeres masszából belerakni.
Gombócokká formálni és 2-3 fogpiszkálóval rögzíteni. Lisztbe forgatni és forró olajban addig sütni, hogy szét ne essen, majd tálra szedni. A megmaradt olaj felét kiönteni, benne a hagymát dinsztelni, megszórni pirospaprikával és hozzáadni a zöldpaprikát és a paradicsomot. 1 EK liszttel elkeverni, majd felönteni húslével. Beletenni a húsgombócokat és fedő alatt puhára párolni. Rizzsel tálalni.

Töltött gomba "Edit néni" módra

Hozzávalók:

12 darab közepes gombafej
25 dkg sertéscomb
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna
1 csokor petrezselyem
1 zöldpaprika
1 tojás
liszt, tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj
vegeta, majoranna, só, bors

Sertéshúst hagymával, szalonnával, petrezselyemmel, paprikával ledarálni.
Sót, borsot, majorannát, kis vegetát, tojást beletenni és jól összedolgozni. Megmosott és lecsepegtetett gombafejeket púposan megtölteni a töltelékkel, majd panirozni és kisütni. Tartármártással tálalni. Sikerkonyhák, sikerélmények cimű könyvben található, Vidám Szerzetesek receptje.

Samstag, 4. September 2010

Legegyszerűbb füge saláta

Hozzávalók:

4 füge
4 szelet ibériai sonka (vagy más füstölt sonka)
1 mozarella
bazsalikom levelek
6 EK olivaolaj
3 EK citromlé
1 EK méz
tengeri só, frissen őrölt bors
Füge csúcsos részénél keresztbe bevágni, de nem átvágni. Kicsit megnyomni, hogy szétnyíljon. Nyílásba, vagy mellé tenni a sonkát, köré pedig mozarellát és bazsalikom leveleket. Olivaolajat, citromlét, mézet, sót, borsot összekeverni (legjobb kis üvegbe tenni és jól összerázni) majd a salátára önteni.
Genial Kochen mit Jamie Oliver

Füge mozzarellával és bazsalikomos olivaolajjal

Hozzávalók:
8 füge
1 mozzarella
1 csokor bazsalikom
1 dl olivaolaj

Bazsalokomot felvágni és az olajban fél óráig állni hagyni.
Mozzarellát és a fügét szeletekre vágni. Fügét picit sózni és megkenni az olajjal majd a mozzarella szeletekkel felvátva egymásra rakni. Bazsalikom levéllel díszíteni. (Borssal megszórva még finomabb)
Cocina mia újságból

Gyömbéres zöldcitrom tea

Hozzávalók:
10 zöldcitrom
15 dkg gyömbér
20 dkg barna cukor
15 menta levél
1,5 l víz
5 zöldcitromot burgonyahámozóval vékonyan lehámozni. Gyömbért hámozni és vékony szeletekre vágni. Vizet cukorral, citrom héjával és a gyömbérrel 5 percig főzni. Mentát felvágva hozzáadni és tovább már nem főzni. Amikor kihült 3-4 órára a hütőbe tenni. Közben a citromokat kinyomni (kb. 2 dl).
Teát átszűrni és sok jégkockával poharakba önteni. Végül mentával díszíteni. (7 személyre)
essen&trinken

Freitag, 3. September 2010

Töltött karalábé

















Férjem egyik kedvenc magyar étele a karalábé, de sajnos Barcelonában nem nagyon ismerik. Nagy szerencsénkre fél éve megynyílt a Paprika Gourmet nevű üzlet, ahol ezt is lehet kapni a sok más magyar élelmiszer mellett.
Hozzávalók:
5 karalábé pucolva
30 dkg darált hús
1 tojás
só, frissen őrölt bors
1 kisebb hagyma apróra vágva és pirítva
10 dkg félig főtt rizs
2 dl tejföl
csontlé
1 EK liszt
1 csokor petrezselyem
pirospaprika

4 karalábénak a közepét karalábéfúróval kifúrni (kb. fél cm vastag héja maradjon). Az ötödiket teljesen kifúrni, az nem lesz töltve. A húst összekeverni a rizssel, sóval, borssal, hagymával és a tojással. Ezzel a keverékkel megtölteni a karalábékat. Lábosba tenni a kivágott karalábé gömböket és a töltött karalábékat. Felönteni annyi csontlével, hogy éppen ellepje. Fedő alatt lassan főzni, míg puha lesz.
Tejfölt elkeverni a liszttel és behabarni vele a főzeléket. Végül petrezselyemmel izesíteni és pirospaprikával meghintve tálalni.

Montag, 30. August 2010

Gyömbéres-görögdinnyés ital














Hozzávalók:

kb 2 kg görögdinnye héja nélkül
2,4 dl gyömbérszirup
2,4 dl zöldcitromlé (kb.8-10 zöldcitrom)
50  dkg gyömbér 1/2 cm-es szeletekre vágva
1 kg cukor
1 l víz
Gyömbért, vizet, cukrot alacsony hőfokon kb. 1 órát főzni, míg szirupossá válik, és a gyömbér megpuhul. Átszűrni. Dinnyét felvágni, turmixolni és ezt is átszűrni. Összekeverni a sziruppal és a citromlével. Jól lehűteni, majd jégkockával tálalni.

Chili und Ciabatta receptje

Sárgabarackos clafoutis

Hozzávalók:
50 dkg magozott sárgabarack
10 dkg liszt
5 dkg cukor
2 tojás
2 dl tej
pici só
vaj a kenéshez
Hozzávalókat a sárgabarack kivételével összekeverni. (palacsintaszerű lesz).
Formát vajazni, beleönteni a masszát és a barackot elosztani rajta. 180 fokos sütöben kb. 40 percig sütni.

Egyszerű hideg dinnye ital

Hozzávalók:

görögdinnye magozva
sárgadinnye magozva

Fele-fele arányben lévő dinnyéket turmixolni és jól lehűteni.

Mittwoch, 25. August 2010

Csirkefalatok póréhagyma habbal és garnélával

Hozzávalók:
50 dkg csirkemell csont és bőr nélkül
só, frissen őrölt bors
2 EK vaj
2 póréhagyma, csak a fehér része
1 EK olivaolaj
1 dl húslé
szercsendió reszelve
1 fokhagyma összenyomva
1 dl tejföl
5 dkg cottage cheese vagy philadelphia krémsajt
főtt garnéla - annyi, ahány csirek kocka lesz

Csirkét vajban megsütni, kockákra vágni. Hagymát apróra vágni, majd olajban megdinsztelni. Beletennni a fokhagymát és felönteni húslével. Addig főzni, míg a lé elfő. Turmixolni, sóval, borssal, szerecsendióval izesíteni. Amikor kihűlt belekeverni a tejfölt és a sajtot. Csirke kockákra halmozni, végül egy-egy garnélát rátenni. Lehet nyers garnélából is készíteni, akkor azt előtte meg kell sütni.

Hideg levesek meleg napokra IV. - Hideg görögdinnye leves kókusztejjel és gyömbérrel

















Hozzávalók:

1 kg görögdinnye magozva, kockára vágva
2 dl joghurt
2 dl kókusztej
2 cm nagyságú friss gyömbér reszelve
1 szál citromfű (ázsiai)
1/2 citrom leve
chili
Fleur de Sel

Kevés kókusztejben a citromfüvet felfőzni, majd lehűteni. Dinnyét, joghurtot, kókusztejet, citromfüves tejet, citromlevet, gyömbért, chilit, kevés sót turmixolni. Jól lehűteni, majd tálaláskor botmixerrel felhabosítani.

chefkoch.de

Penne all' arrabbiata

Hozzávalók:
10 dkg bacon vékony csíkokra vagy kockákra vágva
50 dkg érett paradicsom hámozva
1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
5 dkg parmezán forgácsolva vagy reszelve
40 dkg penne
1 hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 chili paprika apróra vágva
2 EK vaj
só, frissen őrölt bors

Paradicsomot apróra vágni és egy szűrőn átpaszírozni. Pennét majdnem készre főzni. Vajban a bacont és a hagymát alacsony hőfokon lassan sütni. Beletenni a paradicsomot, fokhagymát és a chilit. Sóval, borssal izesíteni és kb. 10-15 percig közepes hőfokon főzni. Tésztát átszűrni és 2 EK lével együtt a paradicsomhoz adni, majd készre főzni. Végül belekeverni a petrezselymet és ha kell utána izesíteni sóval, borssal. Parmezánnal tálalni.
Die echte italienische Küche című könyvből készült.

Avokádós sárgadinnye saláta garnélával

Hozzávalók:

1 dinnye (cantaloup)
2 avocadó
vegyes saláta
28 garnéla tisztítva, belezve
olivaolaj
1 schalotte hagyma apróra vágva
2 EK olivaolaj
1 EK Sherry ecet
só, bors, pici cukor
1,5 dl tejföl

Hagymát, tejfölt, 2 EK olajat, ecetet, cukrot, sót, borsot öszekeverni.
Dinnyét, avocadót hámozni, magjukat kivenni és szeletekre vágni. Garnélát kevés forró olajban oldalanként 1-2 percig sütni, míg rózsaszínű lesz.
Tányérra salátát tenni, köré rendezni az avocádót és a dinnyét. Rátenni a garnélát és tejföllel meglocsolni.

Feta cukkinibe göngyölve

Hozzávalók:
cukkini
feta
olivaolaj
bors, só

Cukkinit hajszál vékonyra szeletelni (gyalulni). Kevés olajban kicsit megsütni és kevés sóval megszórni. Fetát felkockázni és a cukkinibe tekerni. Rozmaringgal összetűzni és kevés olajjal meglocsolni.
(Kipróbáltam úgy is, hogy 600 W-on 15 mp-re mikrohullámú sütőbe tettem, így melegen is lehet tálalni)

Cocina mia újságból készült.

Chorizo-val töltött gomba

Hozzávalók:

16 nagy gomba
1 hagyma apróra vágva
1 zöld paprika apróra vágva
petrezselyem apróra vágva
1 fokhagyma gerezd apróra vágva
25 dkg chorizo (spanyol kolbász) apróra vágva
frissen őrölt bors, só
1 EK olivaolaj

Gomba szárát letörni, majd apróra vágni. Olajban hagymát és a paprikát megpirítani. Beletenni a gomba szárát és addig dinsztelni, míg a lé nagy része elpárolog. Hozzáadni a chorizot és a fokhagymát, kb. 5 percig alacsony hőfokon sütni. Sózni, borsozni, és végül a petrezselymet belekeverni. Ezzel megtölteni a gombákat és 200 fokra előmelegített sütőben megsütni (kb. 10 perc).
Related Posts with Thumbnails