Freitag, 19. Februar 2010

Tárkonyos sütőtök krémleves


Bár már lassan vége a sütőtök szezonnak, de ebben a szürke ködös időben ki ne vágyna a vidám, meleg narancssárga színre és az édeskés zamatra? Anita barátnőmtől kaptam ezt a receptet, és azóta sem tudok tőle elszakadni, csak és kizárólag így csinálom a levest.
Legutóbb, mikor hugom nálunk járt ebédre, ez volt az első fogás, és akkor derült ki, hogy ő nem szereti a sütőtök krémlevest, szerinte mindegyik olyan édes. Na ez a leves még őt is levette a lábáról, 2 tányérral szedett belőle! Arról már nem is beszélek, hogy 2 éves lányom hány tányérral pakolt be, ahogy ő mondja: betömte!

Szerintem a fúszerek tökéletesen illenek a sütőtök ízéhez, és a tálalása is nagyon ínycsiklandó!

Hozzávalók:

1 kisebb amerikai (körte alakú, narancssárga) vagy egy nagyobb cikkely hagyományos sütőtök,
1 hagyma
15 g vaj
150 g lágy túrós sajt („Kräuterfrischkäse” vagy "Cottage cheese" – dobozban kapható)
2-3 húsleveskocka
1 l tej
fűszerek: gyömbér, bors, 4-5 babérlevél, szerecsendió, tárkony, só
tökmagolaj
tökmag
petrezselyem /elhagyható/
pici tejszín

A tököt meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát felkockázzuk, vajon /vagy olivaolajon/ üvegesre pirítjuk, arra rakjuk rá a felkockázott tököt, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és a leveskockákkal és a babérlevéllel együtt felrakjuk párolni /én kuktában szoktam, úgy nagyon gyorsan megpuhul/. Ha puhára főtt a tök, megvárjuk amíg kicsit kihül, kivesszük a babérlevelet, majd turmixgépben összeturmixoljuk, annyi tejjel felöntve, hogy könnyen menjen. Hozzáturmixoljuk a túrót, majd lábosba öntjük és hozzádjuk a fűszereket, felöntjük tetszés szerint tejjel, majd összefőzzük. (A leves akkor a legfinomabb, ha egy napot áll fogyasztás előtt, a fűszerek íze ekkor jön ki igazán.)

Tűzforrón tálaljuk, a tetejére pirított tökmagot szórunk (olaj nélkül pirítjuk egy serpenyőben). Tálaláskor (a tányérban) a tetejét meglocsoljuk kevés tökmagolajjal, kis tejszínnel és megszórjuk friss petrezselyemmel. Pirítóssal kínáljuk.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Related Posts with Thumbnails