Dienstag, 30. März 2010

Zöldcsütörtöki receptek 2. Spenótba bujtatott tojás

Hozzávalók:

60 dkg burgonya héjában megfőzve, pucolva és karikákra vágva
1 hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 EK vaj
2,5 dl tejszín
60 dkg leveles spenót (mélyhűtött)
só, frissen őrölt bors, reszelt szerecsendió
4 tojás
15 dkg ementáli sajt

Hagymát, fokhagymát vajban üvegesre dinsztelni, spenótot beletenni és alacsony hőfokon lefedve addig főzni míg felolvad. 1,5 dl tejszint belekeverni, sóval, borssal, szerecsendióval ízesíteni. Burgonyát egy tűzálló tálba tenni, spenótot egyenletesen elosztani rajta. Kanál segítségével 4 mélyedést formálni és azokba nyers tojásokat ütni. Maradék tejszínnel meglocsolni a spenótot, végül reszelt sajtot úgy rászórni, hogy a tojássárgákat még látni lehessen.  180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütni.

Zöldcsütörtöki receptek 1. Spenótleves sült tojással

Hozzávalók:

Leves:


10 dkg hagyma (scharlotte) apróra vágva
3 dkg friss gyömbér hámozva apróra vágva
15 dkg burgonya kockákra vágva
50 dkg fiatal spenót
3 dkg vaj
1 l zöldséglé
2,5 dl tejszín
só, bors, szerecsendió
1-2 EK citromlé


Sült tojás:

5 tojás
2 dkg szárított paradicsom olaj nélkül
5 dkg zsemlemorzsa
2 EK liszt
olaj a sütéshez

Hagymát vajban megdinsztelni, majd a gyömbért és a burgonyát hozzáadni. Tejszínnel és zöldséglével felönteni, majd közepes tűzön 15 percig főzni.
Tojásokat forró vízben 5-6 percig főzni. Ha kész, rögtön jeges vízbe tenni, óvatosan leszedni a héját és ha kell szárazra törülni. Paradicsomot apróra vágni és a zsemlemorzsával nagyon finomra mixelni. Tojást lisztbe, felvert tojásba majd paradicsomos morzsába forgatni. Kicsit rányomni a panírt.
Spenótot adagonként forró levesbe tenni, mikor "összeesett", nagyon finomra turmixolni. Sóval, borssal, szerecsendióval és citromlével ízesíteni.
Tojásokat  bő kb. 160 fokos olajban 1-2 percig sütni, majd konyhai papírra tenni.
Levest tányérokba elosztani és a tojással tálalni.

essen&trinken - márciusi számából

Boldog Húsvéti Ünnepeket!

Kacsatojásból :-)

Samstag, 27. März 2010

Rozmaring panna cotta eperrel

Hozzávalók:


5 dl tejszín
1 ág rozmaring
5 dkg cukor
4 lap zselatin
20-25 dkg eper + cukor tetszés szerint
1 tk citromlé

Rozmaringot tejszínben 15 percig lassan főzni. Zselatin lapokat beletenni és addig keverni, míg feloldódnak. Kicsit hűlni hagyni, majd vízzel kiöblített formákba önteni. Kb.4-5 orára hűtőbe tenni. Tálalás előtt a formákat  forró vízbe mártani, majd tányérra borítani.
Pár szem epret  félretenni, többit citromlével és cukorral turmixolni. Panna cotta mellé önteni, és a maradék szemekkel díszíteni.

Spagetti koktélparadicsomal, bazsalikommal és olivaolajjal

Hozzávalók:

40 dkg paradicsom
30-40 dkg koktélparadicsom felezve vagy negyedelve
fél csokor bazsalikom tépkedve
6 EK olivaolaj
1 EK fehérborecet
tengeri só
frissen őrölt bors

Egy nagyobb tálban paradicsomot, olivaolajat, ecetet bazsalikomot, sót, borsot összekeverni.
Al dentére főtt spagettit belekeverni.

Genial kochen mit Jamie Oliver könyvéből  készült

Karfiol leves csirkemellel

Hozzávalók:


25 dkg csirkemell  csíkokra vágva
40 dkg karfiol rózsáira szedve
1 EK étkezési keményitő 2 EK vizzel összekeverve
1 l csirkelé
1 EK szézámolaj
2 EK szójaszósz
2 EK rizsbor vagy száraz Sherry


Csirkemellet  rizsborral és a szójaszósszal összekeverni. Csirkelét felforrósítani, benne a karfiolt félig megfőzni. Csirkét beletenni és vele együtt készre fözni. Keményitős vizet állandó keverés mellett hozzáadni és sóval, borssal ízesíteni. Végül a szézámolajat belekeverni.

Donnerstag, 25. März 2010

Padlizsános spagetti


Hozzávalók:

2 közepes nagyságú padlizsán 1 cm-es kockákra vágva
1 paradicsom konzerv levével együtt
1 mozzarella kockákra vágva
1 EK citromlé

petrezselyem apróra vágva
olivaolaj
spagetti megfőzve


Padlizsánt bő forró olajban ropogósra sütni. Kis olivaolajban az apróra vágott paradicsomot levével együtt pár percig főzni, majd a padlizsánnal összekeverni. Sóval, borssal, citromlével és petrezselyemmel ízesíteni. Spagettire önteni és a mozzarellát a tetejére tenni.

Grappás burgonya


Hozzávalók:

4 nagy burgonya
5 - 6 EK olivaolaj
2 dkg vaj
6 EK grappa
só, bors
reszelt parmezán


Burgonyát megmosni és egyenként szorosan alufóliába tekerni (fényes oldala legyen belül).
200 fokra előmelegített sütőben 1 1/2 - 2 órát sütni. 2 burgonyát hosszában felezni, kanállal kivenni a belsejét, vigyázva, hogy a héja ne sérüljön meg. Másik kettőt hámozni és a kivett burgonyával együtt krumplinyomóval összetörni. Ezt összekeverni grappával, olajjal, vajjal, sóval, borssal. A masszát 4 fél kivájt burgonyába tölteni és frissen reszelt sajttal megszórni. Felső sütö /vagy grill/ alatt aranybarnára sütni.

Mittwoch, 24. März 2010

Gyors vaníliás-túrós muffin

Hozzávalók (12 db):



10 dkg  puha vaj
18 dkg cukor
2 tojás
50 dkg túró (Lidl-s)
1 vaníliás pudingpor
2 EK búzadara


Hozzávalókat simára keverni,  majd szilikonos formákba tenni, 180 fokra előmelegitett sütőben kb. 40 percig sütni.

chefkoch.de

Dienstag, 23. März 2010

Spanyol fokhagymás nyúl

Hozzávalók:


1 nyúl darabokra vágva
8 gerezd fokhagyma hámozva
só, bors
4 ág friss kakukkfű vagy 1 TK szárított
1 dl száraz fehérbor
1 dl olivaolaj


Nyulat sózni, borsozni. Olajat felforrósítani benne, a darabokra vágott nyulat átsütni és tűzálló tálba tenni, majd megszórni kakukkfűvel. Az olajban fokhagymákat kicsit megpirítani, majd felönteni borral. Ezt a nyulra önteni és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütni.

Montag, 15. März 2010

Mozarella eperrel

Hozzávalók:


25 dkg buffalo mozzarella szeletekre vágva
25 dkg eper felvágva
1 dl vörösbor
1 dl balsamico ecet
5 dkg cukor
frissen őrölt bors
kevés olivaolaj
bazsalikom levelek felvágva


Bort, ecetet és a cukrot egyharmadára elfőzni (szirupos legyen). Epret bazsalikommal, borssal és az olajjal összekeverni. Tányérra a mozzarellát elrendezni, majd az epret rátenni.

chefkoch.de

Narancsos mozarella saláta

Hozzávalók:


25 dkg buffalo mozzarella szeletekre vágva
2 narancs hámozva, karikákra vágva
1 EK friss narancslé
5 EK nagyon jó olivaolaj
2 EK balsamico ecet
bazsalikom levelek
frissen őrölt bors

Narancsot, mozzarellát, bazsalikom leveleket váltakozva tányérra tenni. Olajat, ecetet , narancslevet összekeverni és a salatára önteni. Frissen őrölt borssal megszórni. Fél napra állni hagyni.

chefkoch.de

Sárgadinnye mozzarellával és serrano sonkával

A következő három receptnek különleges előzményei vannak. Bátorfi Csilla Olaszorszagból küldött nekem buffalo mozzarellákat, amelyből ezeket a finomságokat készítettem.
                         
Hozzávalók:


1 sárgadinnye szeletekre vágva
25 dkg buffalo mozzarella szeletekre vágva
10 dkg tejföl
2 EK citromlé
olivaolaj
10 dkg serrano sonka
frissen őrölt bors, tengeri só

Tejfölt, sót, borsot és a citromlét összekeverni. Tejfölt tányérra simitani, ráhelyezni a sárgadinnye szeleteket majd a mozzarellát. Olivaolajjal meglocsolni és végül a sonkát elrendezni rajta.

chefkoch.de

Freitag, 12. März 2010

Erős garnéla baugette



Hozzávalók:

12 garnéla
4 toast kenyér
1 citrom leve és reszelt héja
2 fokhagyma gerezd, egy apróra vágva egy kinyomva
3 EK olaj
2 húsos paradicsom
só, bors
petrezselyem apróra vágva
1 EK sambal oelek (kinai erőspaprika paszta)


Garnélát citromlével meglocsolni. Paradicsomot leforrázni, héját levenni és a húsos részét apróra vágni. 1 EK olajban a fokhagymát dinsztelni, hozzáadni a paradicsomot és a sambalt. Kicsit elfőzni, majd sóval, borssal ízesíteni. Petrezselymet a kinyomott fokhagymával és a citrom reszelt héjával összekeverni. Garnélát 2 EK olajban 1-2 perc alatt rózsaszinűre sütni. Toast kenyeret megkenni a paradicsommal, rátenni a garnélát és a petrezselyem keverékkel megszórni.

Eper carpaccio

Hozzávalók:


40 dkg eper vékony szeletekre vágva
1 EK balsamico ecet
1 EK málnaecet vagy eperecet
4 EK olivaolaj
1 EK tejszín
10 dkg parmezán sajt forgács
frissen őrölt bors
cukor

citromlé


Epret tálra tenni, és cukorral megszórni. 15 percig állni hagyni. Ecetet, olajat, sót, kis citromlevet, tejszínt, cukrot összekeverni. Eperre önteni és borssal ízesíteni. Végül a parmezán forgácsokkal megszórni.

chefkoch.de

Ecetes chilipaprika

Hozzávalók:

60 dkg chilipaprika egészben vagy karikára vágva
20 szem egész fekete bors
6 EK cukor
5 TK só
5 babérlevél
1 l fehérborecet
2 EK koriandermag


A hozzávalókat  befőttes üvegbe rendezni. Cukrot és az ecetet addig melegíteni, míg a cukor feloldódik, de még nem forr. Paprikára önteni, hűtőbe tenni. Két hétig állni hagyni, utána fogyasztani. Legalább fél évig eláll.
(Ha valaki nem szereti nagyon erősen, akkor a papriákat hosszában bevágni, magokat kiszedni. Forró vízzel felönteni és 5 percig állni hagyni, majd lecsöpögtetni.)

Ezt a receptet Jamie Olivertől tanultam.

Zuppa alla pavese

Hozzávalók:


6 dl marhahúslé
2 dl száraz fehérbor
2 EK vaj
4 toast kenyér
4 nagyon friss tojásságája
frissen őrölt fehérbors
8 dkg reszelt parmezán sajt


Húslevet fehérborral felforralni, borssal izesiteni. Toastokat vajban aranybarnára sütni. Levest tányérokba elosztani, rá egy-egy szelet kenyeret és egy-egy tojássárgáját tenni. Végül parmezánnal megszórni. Nagyon forrón tálalni. (Eredeti receptben a tányér aljára kell tenni a kenyeret).

Karamellizált csirke

Hozzávalók:


4 csirkemellfilé kockákra vágva
1 EK olaj
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
durvára őrölt bors
3 EK szójaszósz
3 EK barna cukor
1 EK kínai halszósz


Csirke kockákat az olajjal összekeverni. Serpenyőt (Wok) felforrósítani és a csirkét oldalanként 1-1 percig sütni. Közben a fokhagymát hozzáadni. Borssal megszórni, hozzákeverni a szójszószt. Lefedve alacsony hőfokon pár percig tovább sütni. Hőfokot emelni, cukrot beletenni és még 3-4 percig sütni. Végül a halszósszal ízesíteni.  Rizzsel tálalni.


Bill Granger: Bills open kitchen könyvéből

Donnerstag, 4. März 2010

Tésztában sült eper

Hozzávalók:


25 dkg eper
5 dl olaj
1 tojás
4 EK liszt
1 EK cukor
75 ml tejszín
1/2 TK sütőpor


Olajat felforrósítani. Tojást, cukrot, lisztet, tejszínt, sütőport csomómentesre keverni. Epret zöld levelénél fogva belemártani és forró olajban adagonként egy - két percig sütni. Konyhai papírra szedni majd tányérra rendezni. Porcukorral is meg lehet szórni.

essen@trinken újságból készült


Dienstag, 2. März 2010

Zöldsaláta camambert-tel és körtével



Könnyű vacsora

Hozzávalók:

zöldsaláta
20 dkg camambert csíkokra vágva
30 dkg körte friss vagy dobozos csíkokra vágva
só, frissen őrölt bors
3-4 EK sherry ecet
6 EK  nagyon jó olívaolaj


Ecetet, sót, borsot összekeverni, majd állandó keverés mellett lassan hozzáadni az olajat. Salátát tálra rendezni, rátenni a körte és camambert csíkokat. Dresszinggel meglocsolni.

Zöld krém


essen&trinken tartalmából:

Hozzávalók:


2 érett avokádó
6 EL zöldcitrom leve
6 dkg porcukor
2 dl tejszín felverve
1 EK cukor
1 tk zöldcitrom reszelt héja

Avokádót felezni, magokat kivenni. Húsát zöldcitrom levével és a porcukorral finomra pürésíteni. Tejszínt cukorral és a citrom reszelt héjával keményre felverni. Avokádót és a tejszínt óvatosan összekeverni majd poharakba elosztani.
Citrom és a cukor mennyiséget ízlés szerint lehet változtatni.

Csirkemell carpaccio salátaágyon lucerna csírával


Hozzávalók:


40 dkg csirkemellfilé vékony szeletekre vágva
40 dkg vegyes saláta
6 champignon gomba vékony szeletekre vágva
12 koktél paradicsom felezve
lucerna csíra
6 EK olívaolaj
4 ek balzsam ecet
frissen őrölt bors

olaj


Ecetből, olajból, sóból, borsból dresszinget készíteni. Csirkét sózni, borsozni. Serpenyőt olajjal vékonyan bekenni, felforrósítani és pillanatok alatt a húst megsütni benne. Salátát, gombát, paradicsomot tányérokon elrendezni, ráhelyezni a csirkeszeleteket. Ráönteni a dresszinget majd megszórni lucerna csírával.

Gombás pulykaragu

Ez a recept és a kép Hegedűs Ági érdeme. Pár volt csapattársamat megkértem, hogy küldjenek kipróbált recepteket amit szívesen elkészítenek a családnak. Már én is megfőztem, amellett hogy nagyon finom, ráadásul gyors és könnyen elkészíthető.

Gombás pulykaragu
Hozzávalók 4 személyre:
600 gr pulykamellfilé
250 gr sampinyon gomba
1 közepes fej hagyma
1/2 csípős zöldpaprika ( paradicsom paprika is finom)
petrezselyem
50 gr füstölt szalonna vagy bacon
3 ek. olaj
só, bors, csipet liszt
1dl száraz fehér bor
2dl főzőtejszín

Elkészítés:

A húst leöblítjük, vékony csíkokra szeljük. A zöldségeket megtisztítjuk, a gombát vékonyan felszeleteljük, a hagymát finomra vágjuk, a paprikát felaprózzuk,a petrezselymet apróra vágjuk.

A szalonnát vékony csíkokra szeljük, majd 1 ek felforrósított olajba dobjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a paprikát, 1 percig pirítjuk aztán beleforgatjuk a gombát kissé megsózzuk és élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk.

Egy másik serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, beletesszük a húst, meghintjük sóval, borssal és a liszttel, majd folyamatosan keverve 2 percig pirítjuk. Aláöntjük a bort, 1 perc múlva lefedjük és további 4-5 percig pároljuk.

Hozzáadjuk a gombát, felöntjük a tejszínnel és éppen csak összeforraljuk. A végen hozzákeverjük a finomra vágott petrezselymet és azonnal találjuk.

Donnerstag, 25. Februar 2010

Garnéla roston pasztinák pürével és pirított serrano sonkával

Hozzávalók:

garnéla
serrano sonka
olivaolaj

Pasztinák püré: 1 kg pasztinák tisztítva, kockákra vágva
                          1 vaniliarúd
                          1 rúd fahéj
                            vaj
                            tejszín
                            só

Pasztinákot vaniliával, fahéjjal, kevés sóval lassan megfőzni. Leszűrni, turmixolni majd olvasztott vajjal és tejszínnel összekeverni.

Serrano sonkát forró olajban megpirítani. majd ebben a serpenyőben a garnélát rózsaszínűre sütni.
Lehet tányéron vagy kanalakon tálalni.

A receptet az http://igenyesszakacs.blog.hu oldalon találtam.

Gambas pezsgős tésztában

Hozzávalók:


1 kg gambas tisztítva, belezve / farok rajta hagyva/
citromlé
3 tojás
60 gr liszt
só, bors,
10 cl pezsgő


Garnélát sózni, borsozni, kis citromlével meglocsolni és fél órára hűtőbe tenni. Tojásfehérjéket felverni, sárgájukat liszttel és pezsgővel összekeverni. A felvert fehérjét óvatosan belekeverni. Garnélákat lisztbe, majd a masszába belemártani és forró olajban aranybarnára sütni.

Montag, 22. Februar 2010

Sütés nélküli szülinapi torta

A születésnapomra a lányom, Steffi meglepetésként készítette ezt a tortát. A receptet a katalán Macarénától, a legjobb baratnőjétol kapta.

Hozzávalók:


20 dkg keksz  / háztartási keksz vagy valami hasonló /
10 dkg vaj / puha /
50 dkg Philadelphia sajtkrém
2 dl tejszín
2 EK cukor
citrom aroma tetszés szerinti mennyiségben
1 citrom izű gyümölcskocsonya  /Dr.Oetker/, előírás szerint elkészítve
3 lap zselé
lekvár izlés szerint / ez eperrel volt keszítve, de lehet meggyel, erdei gyümölcsökkel stb /


Kekszet ledarálni, puha vajjal összekeverni, és egy kapcsos tortaforma / 24 cm / aljára simítani. Pár órára hűtőbe tenni, míg megkeményedik. Közben a tejszínt, krémsajtot, cukrot, citrom aromát és a gyümölcskocsonyát  összekeverni. Ezt az alapra önteni, majd hűtőbe tenni, míg megkeményedik. Zselé lapokat hideg vízbe tenni, lekvárt felmelegíteni. Lapokat kinyomkodni és a lekvárral összekeverni. Megvárni, míg kihül, majd a torta tetejére simítani és hűtőbe tenni.

Szülinapomra - Tökéletesen sült tonhal

Ezt a gyönyörűséget a születésnapomra készítette a férjem. Irigy is vagyok, mert ez tényleg tökéletes lett, Jamie Oliverrel vetekszik. Az ízléses tálalás viszont Steffi lányom műve.

Hozzávalók:

40 dkg tonhal / sushi minőségű /
2-3 EK szójaszósz
1 EK szezámolaj
fleur de sel /só/

Halat szójaszószban egy órát pácolni. Utána konyhai papirral szárazra törölni. Szezámolajjal bekenni és egy nagyon forró vas serpenyőben addig sütni, míg a külső oldalai szint kapnak / kb. 2 perc/, felvágni és sózni. Tányérra sült paprikát tenni, rá a halat és mellé salátát.

Freitag, 19. Februar 2010

Tárkonyos sütőtök krémleves


Bár már lassan vége a sütőtök szezonnak, de ebben a szürke ködös időben ki ne vágyna a vidám, meleg narancssárga színre és az édeskés zamatra? Anita barátnőmtől kaptam ezt a receptet, és azóta sem tudok tőle elszakadni, csak és kizárólag így csinálom a levest.
Legutóbb, mikor hugom nálunk járt ebédre, ez volt az első fogás, és akkor derült ki, hogy ő nem szereti a sütőtök krémlevest, szerinte mindegyik olyan édes. Na ez a leves még őt is levette a lábáról, 2 tányérral szedett belőle! Arról már nem is beszélek, hogy 2 éves lányom hány tányérral pakolt be, ahogy ő mondja: betömte!

Szerintem a fúszerek tökéletesen illenek a sütőtök ízéhez, és a tálalása is nagyon ínycsiklandó!

Hozzávalók:

1 kisebb amerikai (körte alakú, narancssárga) vagy egy nagyobb cikkely hagyományos sütőtök,
1 hagyma
15 g vaj
150 g lágy túrós sajt („Kräuterfrischkäse” vagy "Cottage cheese" – dobozban kapható)
2-3 húsleveskocka
1 l tej
fűszerek: gyömbér, bors, 4-5 babérlevél, szerecsendió, tárkony, só
tökmagolaj
tökmag
petrezselyem /elhagyható/
pici tejszín

A tököt meghámozzuk, nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát felkockázzuk, vajon /vagy olivaolajon/ üvegesre pirítjuk, arra rakjuk rá a felkockázott tököt, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és a leveskockákkal és a babérlevéllel együtt felrakjuk párolni /én kuktában szoktam, úgy nagyon gyorsan megpuhul/. Ha puhára főtt a tök, megvárjuk amíg kicsit kihül, kivesszük a babérlevelet, majd turmixgépben összeturmixoljuk, annyi tejjel felöntve, hogy könnyen menjen. Hozzáturmixoljuk a túrót, majd lábosba öntjük és hozzádjuk a fűszereket, felöntjük tetszés szerint tejjel, majd összefőzzük. (A leves akkor a legfinomabb, ha egy napot áll fogyasztás előtt, a fűszerek íze ekkor jön ki igazán.)

Tűzforrón tálaljuk, a tetejére pirított tökmagot szórunk (olaj nélkül pirítjuk egy serpenyőben). Tálaláskor (a tányérban) a tetejét meglocsoljuk kevés tökmagolajjal, kis tejszínnel és megszórjuk friss petrezselyemmel. Pirítóssal kínáljuk.

Gomba töltve

Hozzávalók:

20 gomba
3 háromszögletű krémsajt (jó minőségű Maci sajt)
2 EK petrezselyem apróra vágva
só, bors,
1 EK olivaolaj
3 EK tejföl
10 dkg emmentáli sajt reszelve

Gombák szárát kivenni és 2 egész gombával együtt apróra vágni. Olajban pirítani, majd hozzáadni a háromszög sajtot, petrzselymet és a tejfölt. Sóval, borssal ízesíteni. Gombákat tűzálló tálba tenni, megtölteni a sajtos masszával és a reszelt sajttal megszórni. / Lehet csípős paprikaporral is megszórmi / 200 fokra előmelegített sütőben megsütni.

Paradicsomsaláta Murciából

Hozzávalók:


50 dkg paradicsom
1-2 paradicsom turmixolva
1 fokhagyma kinyomva
2 EK fehérbor ecet
só, bors
pici kömény
pici piros paprikapor
4 EK olivaolaj

Paradicsomokat vékonyra felszeletelni. Többi hozzávalókat összekeverni és a paradicsomra önteni.

Spagetti gombával, citrommal és kakukkfűvel

Hozzávalók:


30 dkg champignon gomba vékony szeletekre vágva
1 1/2 TL só
1 citrom leve és reszelt héja
0,8 dl olivaolaj
1 TK kakukkfűlevél
1/2 csokor petrezselyem apróra vágva
1/2 kg  spagetti
frissen őrölt bors
10 dkg parmezán reszelve


Gombát, olajat, sót, kakukkfüvet, citrom levét, reszelt héját és a borsot a ropogós /al dente/ tésztával összekeverni. Petrezselyemmel és sajttal megszórni, majd ezzel is összekeverni.

Nigella: Express cimű könyvéből kicsit átalakítva

Donnerstag, 18. Februar 2010

Narancs-gyömbér és csoki-chili habcsók

A megbolondított habcsókok hozzávalói:

Gyömbéres-narancsos:     1 tojásfehérje
                                   45 gr cukor
                                    csipetnyi só
                                   1 narancs reszelt héja
                                   1/2 TK gyömbérpor

Csokoladés-chilis:           1 tojásfehérje
                                  45 gr cukor
                                   csipetnyi só
                                  1 EK kakaópor
                                  chili  /darálva vagy por/  tetszés szerinti mennyiség


Fehérjéket pici sóval először lassan, majd fokozatosan gyorsabban kemény habbá verni, közben a cukrot apránként hozzáadni. Végúl az izesítéseket óvatosan beleforgatni. Sütőpapirral bélelt tepsibe két teáskanál segítségével apró halmokat rakni. 120 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütni.

Dienstag, 16. Februar 2010

Citromfű palacsinta mangós joghurt szósszal

Hozzávalók:


5 citromfű
2,5 dl tej
1 EK cukor

10 dkg liszt
2 tojás
1 tojássárgája
0,25 dkg olvasztott vaj
2 EK citromlé

1 mangó
15 dkg porcukor
3 dl görög joghurt
2 dl tejszín


Citromfüvet pici sóval, cukorral, tejjel felforralni. Egy éjszakát, vagy legalább 6 órát hűtőbe tenni. Másnap a tejet átszűrni, majd 2 tojással, 1 sárgájával, liszttel, vajjal és citromlével simára keverni. Fél órát állni hagyni. Mangót hámozni, húsát kockákra vágni és a joghurttal összekeverni. A felvert tejszínt óvatosan belekeverni. Palacsintákat kisütni, majd a mangós joghurtot rátenni.


Frank Buchholz: Simple dishes

Sambal oelek /kínai erős paprika/ csirke

Hozzávalók:


1 dl friss narancslé
5 EK szójaszósz
5 EK méz
3 EK olaj
3 EK szezámolaj
1 EK sambal oelek
1/2 TK frissen reszelt gyömbér
4 fél csirkemellfilé

Csirkefiléket szárazra törölni, lisztbe forgatni és tűzálló tálba tenni. Többi hozzávalókat összekeverni, majd a csirkére önteni. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütni, majd megfordítani, és megint 15 percig sütni.
Kínai rizzsel tálalni.


Sambal oelek: egy igazi kínai étteremben mindig van az asztalon belőle, illetve a kínai élelmiszerboltokban is kapható. Egy fűszeres krém piros pepperoniból és sóból.
chefkoch.de

Montag, 15. Februar 2010

Crema catalana

Hozzávalók:


15 dkg cukor + 5 dkg barnacukor
4 tojássárgája
1 EK kukoricaliszt
1 rúd fahéj
1/2 citrom reszelt héja
5 dl tej


15 dkg cukrot a tojássárgákkal habosra keverni. Hozzáadni a fahéjat, a citrom reszelt héját és a tejet. Kis lángon addig keverni, míg sűrű lesz. Ekkor a fahéjat kivenni. Tűzálló formákba elosztani és hűtőbe tenni. Tálalás előtt egyenletesen megszórni barna cukorral, majd a cukrot karamellizáló pisztollyal karamellizálni.

Füstölt lazac fürjtojással

Hozzávalók:


füstölt lazac
fürjtojás keményre főzve
tejföl
kapor apróra vágva

madársaláta levél


Tejfölt összekeverni a sóval és a kaporral. Lazacból rózsákat formázni. Tojásokat felezni. A képen látható módon elrendezni.

Édesköményleves

Hozzávalók:


1 nagy vagy két kisebb édeskömény vékony szeletekre vágva  
1 burgonya apró kockákra vágva
1 fokhagyma gerezd apróra vágva
2 EK olivaolaj
8 dl húsle
2 dl tejszín
3 EK Pernod / ánizzsal ízesített pálinka /
só, bors
2 TK currypor
1/2 TK friss gyömbér reszelve
cayennebors

Olajban kicsit dinsztelni a fokhagymát, burgonyát és az édesköményt. Felönteni húslével és a pálinkával. Hozzáadni a gyömbért és a curryport, majd puhára főzni. Mielőtt kész lenne, beletenni a tejszínt. Cayenneborssal, sóval és borssal ízesíteni. Turmixolni, majd tányérokba elosztani. Édeskömény apróra vágott leveleivel megszórni. /levele olyan mint a kaporé, csak ennek anízsos íze van/

Samstag, 13. Februar 2010

Cannelloni chili con carne-val és paradicsomszósszal

Hozzávalók:

1 közepes nagyságú burgonya 1 cm-es kockákra vágva
1 kis hagyma apróra vágva
2 EK olivaolaj
30 dkg darálthús /marha/
1 EK paradicsompüré
1 EK ketchup
kb. 6 dl. csirkelé
1 piros szinű paprika apró kockára vágva
1 chili vékony karikára vágva
1 szelet gyömbér apróra vágva
1 fokhagyma gerezd apróra vágva
1/2 TK oregáno
kevés őrölt koriander
kevés őrölt fahéj
1/2 TK citrom reszelt héja

15 dkg főtt Kidney bab
1 doboz hámozott paradicsom
vaj a formához
16 cannelloni
10 dkg reszelt Emmentaler sajt

1 EK olajban hagymát dinsztelni, hozzáadni a húst és átsütni. Paradicsompürével és a ketchuppel még kicsit tovább pirítani. Annyi csirkelével felönteni, míg befedi a húst. Közepes hőfokon 1 örát főzni. Fél óra után a burgonyát és a babérlevelet beletenni. Fokhagymából, gyömbérből, chiliből, korianderből, oregánóból, fahéjból, citromhéjból és 2 EK olajból mozsárban pépet keszíteni. Ezt a húshoz adni és még sóval ízesíteni. Babot és a fele paradicsomot, paprikát beletenni és még 5 percig alacsony hőfokon főzni. Kicsit hűlni hagyni, majd  leszűrni és a lét felfogni. Ha kell meg sózni. Maradék paradicsomot és a leszűrt lét turmixolni. Sütőt 160 fokra előmelegíteni. Cannaellonit chili con carne-val megtölteni és egy tűzálló tálba egymás mellé fektetni. Paradicsomszószt ráönteni, majd lefedve 30 percig sütni. Utána sajttal megszórni és addig sütni, míg a sajt ráolvad.

Alfons Schuhbeck : Gesund geniessen-raffiniert gewurzt című könyvéből.

Freitag, 12. Februar 2010

Valentin napi menü III. - Pezsgő mousse

Hozzávalók:


4  zselatin lap
3 tojássárgája
3 EK porcukor
2 dl pezsgő
15 dkg görög joghurt
2 tojásfehérje
7 ek cukor
2 kiwi
1 mangó
20 dkg eper vagy málna         én eperrel keszítettem


Zselatin lapokat hideg vízbe áztatni. Tojássárgákat porcukorral habosra keverni, majd a joghurtot hozzákeverni. Pezsgőt felmelegíteni, a kinyomott zselatint benne feloldani, majd összekeverni a joghurtos, tojásos keverékkel. 20 percre hidegre tenni.  Fehérjéket  1 EK cukorral kemény habbá verni, majd óvatosan belekeverni a masszába. Pezsgős poharakba elosztani és 1 órara hűtőbe tenni. Gyümölcsöket külön-külön 2 EK cukorral turmixolni és a poharakba elosztani. / Nekem 12 félig megtöltött pohár lett, így mindenki kipróbálhatta a különböző gyümölcsökkel. /

A receptet az essen&trinken-ből csináltam.

Valentin napi menü II. - Pezsgős csirkemell garnélával

Hozzávalók:


60 dkg csirkemellfilé csíkokra vágva
1 ág tárkony, vagy szarított tárkony
1/2 citrom leve
20 dkg dobozos rákkonzerv     - én frissből készítettem
5 dkg vaj
2 dl tejszín
1 tojássárgája
2 dl száraz pezsgő
só, cayenne bors


Tárkonyt nagyon apróra vágni. Csirkemell csíkokat összekeverni fél citrom levével, borssal és a tárkonnyal. Fél órára lefedve hűtőbe tenni. Tojássárgáját pezsgővel és tejszínnel simára keverni. Csirkemellet kivenni a pácból és vajban közepes lángon folytonos keverés mellett pár perc alatt vilagosbarnára sütni. Kivenni, ha kell helyére kis vajat tenni és a rákokat rózsaszínűre sütni. Visszatenni a csirkét a rákhoz és ráönteni a tojásos, pezsgős, tejszínes keveréket. Alacsony hőmérsékleten felmelegíteni, sóval, borssal, cayenne borssal ízesíteni. Tésztával tálalni.

Nova szakacskönyvben találtam, kis módosítással készült.

Valentin napi menü I. - Sertésszűz balsamico szósszal Valentin napra


Hozzávalók:


50 dkg sertésszűz
só, bors
6 EK száraz fehérbor
3 EK balzsamecet
3 EK olivaolaj
1 rozmaring ág


Sertésszűzet sózni, borsozni. 3 EK bort az ecettel összekeverni. Olajat felforrósítani és a húst minden oldalán átsütni. Rozmaringot hozzátenni és 10 percig alacsonyabb hőfokon tovább sütni. Közben kanalanként locsolni, mindig megvárni, míg elfő a lé. Húst kivenni, és szorosan alufóliába csomagolni. A sültzsírt felönteni a maradék 3 EK borral, és felfőzni. A kicsomagolt hús levéhez hozzáönteni.
Húst vékony szeletekre vágni, majd a pecsenyelével meglocsolni.

Donnerstag, 11. Februar 2010

A fánk próbája - az evés

Egy előző bejegyzésben írtam a házi fánk sütő versenyünkről. A farsangi buli nagyon jól sikerült, és bár az összes fánk nem fogyott el (recept dupláját csináltam meg), azért mindenki nagyon jóízűen ette! A gyerekek kedvéért minifánk lett belőle, és fahéjas porcukorral szórtam meg. A maradékot pedig csokiöntettel nyakonöntöttük, és úgy majszoltuk napokig - így még az sem volt baj, hogy nem volt már olyan friss.

Coq au vin

Hozzávalók:


80 dkg csirkemellfilé kockákra vágva /vagy 1,2 kg csirkecomb/
2 EK liszt ízesítve borssal és sóval
3 EK vaj
10 dkg bacon kockákra vágva
25 dkg apró hagyma
15 dkg apró gombafejek
1 fokhagyma gerezd apróra vágva
1 babérlevél
1/2 TK szárított kakukkfű
4 dl vörösbor

Csirkét lisztbe hempergetni és forró vajban atsütni, majd kivenni. Bacont, hagymát, gombát kicsit megsütni, majd visszatenni a csirkét. Fokhagymát, babért, kakukkfüvet és a bort beletenni, lefedve kb. 1 órát főzni.

Bornak jó minőségűnek kell lenni, legjobb azzal főzni, amit hozzá iszunk is. /Eredeti recept szerint csirkecombokból keszül, azzal tovább kell főzni/


A recept egy ausztrál szakácskönyvből van /Herbitage cookbook/.

Fehérkenyér

Ez a kenyerem sem sikerült elsőre. Megint küldtem Marcsinak képet, kiderült, hogy túlkelesztettem. Tanácsokat megfogadva újabb kísérlet: Minden jól ment, csak a végen pár perccel előbb kellett volna kivenni a sütőből. A legjobb érzés, amikor a sütés után a kenyeret meg kell spriccelni, és csak úgy sistereg!!! Igaz kicsit barnább lett a kenyerem a kelleténél, de az íze viszont csodás.

A recept itt található: http://limarapeksege.blogspot.com/2008/11/mondhatom-ez-lett-mindennapi-kenyernk.html
Related Posts with Thumbnails