Montag, 14. März 2011

Eper wasabis mascarponéval

Hozzávalók:

 

1 tojásból piskóta (nem kell az egész)

2 tk wasabi por

25 dkg mascarpone

10 dkg cukor

30 dkg eper

2 tojássárgája

2 ek citromlé

 

Epret (díszítéshez néhányat félretenni) villával összetörni, citromlével és 4 dkg cukorral összekeverni. Tojássárgáját  a maradék cukorral habosra keverni. Hozzáadni a mascarponét és a wasabit és továbbkeverni. Az összemorzsolt piskotára rátenni az epret, majd a mascarponét és így folytatni tovább. Végül eperrel díszíteni. Minimum 6 órára hűtőbe tenni.

 

feminin.de  recept alapján

 

Donnerstag, 3. März 2011

Tojásfehérje felhasználása - Gyümölcskenyér

Már ajánlottunk egyszer egy jó receptet a tojásfehérje felhasználására (Pavlova), most egy finom Gyümölcskenyeret készítettem.


 

 

Tojás mustáros szósszal

Hozzávalók:

 

8 keményre főtt tojás felezve

2 ek vaj

2 ek liszt

2,5 dl zöldséglé

2,5 dl tejszín

2 tojássárgája

1 ek citromlé

2 csemege uborka  apróra vágva

2 ek kapor apróra vágva

bors

 

Vajat felmelegíteni és belekeverni a lisztet, kicsit megpiritani. Felönteni a zöldséglével és a tejszínnel. Kb.10 percig közepes tüzön főzni (közben kevergetni). Tojássárgáját kevés szósszal, mustárral és citromlével összekeverni. Ezt belekeverni a szószba de már tovább nem főzni. Hozzáadni az uborkát és a kaprot. Frissen őrölt borssal izesíteni. Tányérra szószt önteni és rátenni a főtt tojást. Sós burgonyával tálalni.

 

Meine Land Küche  újságból

Montag, 28. Februar 2011

Olasz almatorta

Hozzávalók:

 

75 dkg alma (delicius) hámozva felezve, vékony szeletekre vágva

15 dkg liszt

1 tojás

15-20 dkg cukor

1,5 dl tej

1 vaniliás cukor

1 citrom reszelt héja

vaj

barna cukor

 

Tojást, lisztet, tejet, cukrot, vaniliás cukrot és a citrom reszelt héját összekeverni.

Beletenni az almát és kivajazott (20 cm-es) formába tenni. Megszórni barna cukorral és 180 fokos sütőben kb. másfél órát sütni. Ha szükséges, a sütés végefelé fóliával letakarni.

 

A német TV ben volt nagyon régen egy sorozat Olaszország tartományairól. Ott mutatták be az olasz tepsis hússal ezt a receptet. Ott is ilyen csúnyán nézett ki, de nagyon finom.

Sonntag, 27. Februar 2011

Igazi farsangi fánk

Ha vendégek jönnek a péksütiket és pogácsákat általában Limara receptjeiből választom, mert azokban még sohasem csalódtam. Az idei farsangra 10 felnőttet és 14 gyereket vártunk, ki kellett tennem magamért. Igazi szalagos fánkot készítettem, dupla adagot, és nagy sikere lett. (Segített persze a dagasztógépem is.)
És ami a legjobb benne, hogy még másnaposan is finom!

Sonntag, 20. Februar 2011

Jégsaláta avocádóval és eperrel

Hozzávalók:

 

fél jégsaláta

1 avocado kockára vágva

25 dkg eper szeletre vágva

1 dl tejszín

0,5 dl balzsamecet (vagy kevesebb)

dió apróra törve

rózsabors törve

 

Salátát apró falatokra széttépni. Tejszínt, ecetet és a sót összekeverni. Salatát tányérra tenni, rátenni  az epret és az avocadót. Megszórni dióval, borssal és a dresszinget ráönteni.

 

Erdbeerseite.de 

Narancssaláta gránátalmával

Hozzávalók:

 

4 narancs

1 gránátalma

friss menta csíkokra vágva

 

Narancsok keserű héját levágni, majd karikákra vágni. Gránátalma levét kinyomni és a magjait kiszedni. Magjait és a menta csíkokat a narancsra tenni. Végül a gránátalma levével meglocsolni.

 

GU. recept
 

 

Sajtos brokkoli krémleves

Hozzávalók:

 

50 dkg brokkoli rózsáira szedve

2  újhagyma vékony karikára vágva.

2 ek vaj

1 dl tejföl vagy tejszín

9 dl zöldséglé

15 dkg reszelt sajt

bors

 

Vajban a hagymát és a brokkolit kicsit megpárolni. Felönteni a zöldséglével és alacsony hőfokon készre főzni. Turmixolni és a tejföllel összekeverni. Belekeverni a sajtot és amikor elolvadt borssal izesíteni.

 

chefkoch



 

 

Dienstag, 15. Februar 2011

Burgonya gombócok

Hozzávalók:

 

1 zacskó (110 g) burgonyapüré por

2 dl tej

1 dl víz

5 dkg füstölt sonka apróra vágva

1 tojás

3 ek puha vaj

só, frissen őrölt bors

szerecsendió frissen reszelve

 

Tejet vízzel és 2 ek vajjal felforralni Levenni a tűzről és apránként belekeverni a burgonyapürét. Amikor kicsit kihűlt hozzákeverni a sonkát és a tojást. Sóval, borssal és szerecsendióval izesíteni. Fagylaltoskanállal gombócokat készíteni és sütőpaprirral bélelt sütőlapra helyezni. Tetejére pici vajat tenni és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütni.

essen&trinken

Borsos eper

Hozzávalók:

 

50 dkg eper

10 dkg cukor

2,5 dl tejszín

kevés citromlé

1 tk vaniliás cukor (házi)

frissen őrölt bors

 

Epret negyedelni, cukorral, vaniliás cukorral és a citromlével összekeverni. Fél órát állni hagyni. Tejszínnel meglocsolni és borssal megszórni.

 

Chefkoch recept módosítva

 

 

 

Diós banánkenyér

Hozzávalók:

 

7,5 dkg keserű csokoládé apróra törve

15 dkg dió apóra törve

2 tojás

10 dkg cukor

1 vaniliás cukor

0,75 dl olaj

3 érett banán vékony karikára vágva

fél csomag sütőpor

25 dkg liszt

pici fahéj

1,5 dl tej

vaj és cukor a formához

 

Szilikon formát (kb. 1 és 1/4 l) kivajazni és cukrozni. Tojásokat cukorral, vaniliás cukorral, olajjal 5 percig keverni. A karikára vágott banánt rögtön beletenni. Lisztet, sót, sütöport és a fahéjt összekeverni majd a tejbe keverni.. Ezeket a banános masszához keverni és beletenni 10 dkg diót és a csokoládét. Formába önteni és megszórni a maradék dióval. 175 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütni. (nem szabad kiszáradni!) 15 percig hülni hagyni a formában, majd kiboritani. 




 

 

Samstag, 12. Februar 2011

Kókusz panna cotta mango pürével

Hozzávalók:

 

4 dl kókusztej

1 dl tejszín

dió nagyságú gyömbér hámozva, szeletelve1 vanília kikapart belseje

4 zselatinlap hideg vízbe beáztatva

3 ek barna cukor

1 érett mangó hámozva

1 zöldcitrom leve

 

Kókusztejet cukorral, gyömbérrel, tejszínnel, vanília magjaival felforralni, majd 10 percig állni hagyni. Leszűrni és a még meleg tejbe a kinyomott zselatint belekeverni. Poharakba elosztani és 2-3 órára hütőbe tenni. Mangó húsát felvágni, a citrom levével turmixolni és a panna cotta tetejére tenni.


 

 

Sült fürj rozmaringgal

Hozzávalók:

 

4 fürj tisztítva

4 ek olivaolaj

2 gerezd fokhagyma héjával együtt

frissen őrölt bors

4 ág friss rozmaring

 

Fürjek hátát hosszában elvágni és laposra nyomni. Olajat, sót, borsot és a rozmaringot össszekeverni és ebben a fürjeket 2 -3 óráig pácolni  A fürjekről lecsöpögtetett olajat felforrósitani és benne a fürjeket átsütni. Majd 180 fokos sütöben kb 15 perc alatt készre sütni.

Salátával tálalni. 

 

Freitag, 11. Februar 2011

Hortobágyi palacsinta

Ez a hortobágyi palacsinta most a férjem születésnapjára készült, de a gulyásleves mellett, előételnek szívesen készítem külföldi vendégeinknek is.

 

Hozzávalók:

 

8 palacsinta

60-70 dkg sertésszűz (vagy csirkemellfilé)  kockára vágva

1 hagyma apróra vágva

1 paradicsom apróra vágva

1 paprika apróra vágva

4 dl tejföl

2-3  ek olaj

1 1/2 tk kicsit csípős pirospaprika

1 ek gulyáskrém

 

Olajban a hagymát megfonnyasztani,  hozzáadni a húst és addig sütni, míg elveszti a szinét. Belekeverni a pirospaprikát, majd a paradicsomot és a paprikát. Sóval izesíteni és lefedve kb. 20 percig puhára főzni.  Leszűrni és apróra vágni. Palacsintába tenni, szélüket behajtani és feltekerni. Tűzálló tálba rakni és 10 percre 180 fokos sütőbe tenni.  A leszűrt lébe belekeverni a tejölt és a gulyáskrémet és jól összeforralni. Tányérra tenni a palacsintát és meglocsolni a mártással. Karikára vágott paprikával díszíteni.

 

 



 

 

 

Perui spenót szósz taglietelléhez

Mint már irtam, lányom az egyetem mellett a Starbucksban dolgozik néhány órát. Egyik perui kolleganőjétől kapta ezt a receptet és itthon el is készítette.

 

Hozzávalók:

 

30 dkg friss spenót tisztitva ( de lehet mélyhütőttből is késziteni)

1 nagy csokor bazsalikom

kb. fél pohár tej

10 dkg reszelt Gouda sajt

5-6 ek olivaolaj

frissen őrölt bors

tagliatelle

 

Forró olajban a spenótot addig párolni míg összeesik. Beletenni a tejet és a sajtot és és 1-2 percig főzni, míg a sajt elolvad. Végül a bazsalikomot, sót és borsot is beletenni. Turmixolni és az al dente-re főzött tagliatellére tenni.

Mittwoch, 9. Februar 2011

Valentin napra: Avocado krém eperrel

Hozzávalók:

 

1 nagy vagy két kisebb avocado

40 dkg eper

1/2 citrom leve

3 ek ahorn szirup

1 dl tejszín kemény habbá verve

1/4 tk kardamon

fél csomag vaniliás cukor

1 ek narancs likör

 

Epret kockákra vágni, díszítéshez párat felretenni. Narancs likőrrel összekeverni és fél órát állni hagyni. Avocado húsát citromlével, ahorn sziruppal, vaniliás cukorral és a kardamonnal turmixolni. Kevés avocado krémet óvatosan összekeverni a tejszinnel. Pohár aljára avocádo krémet tenni, rá az epret és végül a tejszines avocádot. Eperrel díszíteni.

 

Kochmix

Montag, 7. Februar 2011

Klementin citromos balzsamecettel és feketeborssal

Hozzávalók:

 

4 klementin gerezdre szedve

2 ek krémes citromos balzsamecet

frissen őrölt bors

 

Klementint összekeverni a balzsamecettel, poharakba tenni és borssal megszórni.

  

Cukorborsó bébi kukoricával

Hozzávalók:

 

40 dkg cukorborsó tisztítva

20 dkg bébi kukorica felezve (üveges)

1 chili apróra vágva

5 ek szézám olaj

80 ml austern szósz

2 fokhagyma gerezd apróra vágva

 

Wokban a fokhagymát forró szézámolajban megpirítani. Beletenni a cukorborsót és 2 percig sütni. Hozzáadni a bébi kukoricát és a chilit és még egy percig együtt sütni. Austern szósszal izesíteni.

Dienstag, 1. Februar 2011

Tejszínes laskagomba

Hozzávalók:

 

60 dkg laskagomba

2 dl tejszín

10 dkg szárított paradicsom olajban

3-4  ek olivaolaj

1 tk kakukkfű

tengeri só, frissen őrölt bors

 

Gombát és a lecsöpögtetett paradicsomot csíkokra vágni. Olajat felforrósítani és a gombát 2 percig erős tüzön sütni. Beletenni a paradicsomot, tejszínt és felfőzni. Kakukkfüvet, sót, borsot belekeverni.

Montag, 31. Januar 2011

Gombán sült fürjtojás

Hozzávalók:

12 fürjtojás
12 darab gombafej
1 EK olivaolaj
só, frissen őrölt bors
1 kis csokor petrezselyem
2 dl ketchup

Gombát megtisztítani, szárát letörni. Mindkét oldalát sózni, borsozni. Petrezselyemzöldet apróra vágni. Serpenyőben felforrósítani az olajat, beletenni a gombafejeket úgy, hogy domború oldaluk legyen felül. 5-6 perc után megfordítani, megszórni petrezselyemmel és egy fürjtojást ütni rá, majd megsütni.Tányérra langyos ketchupot tenni és rá a megsütött gombát.
Előételként is ehető, de én tapasnak készítettem. 

Tél az Aranysárkány vendéglőben című könyvből készült. 

Karalábéleves

Hozzávalók:

50 dkg karalábé kockára vágva
2 ek vaj
1 dl tejföl
1 l csontlé
petrezselyem
só, bors

Vajban a karalábét fedő alatt puhára párolni. 1/3 részét kevés lével turmixolni és a maradék csontlével együtt a többi karalábéhoz adni. Tejfölt belekeverni, pár percig főzni.  Sóval, borssal izesíteni. Tálaláskor petrezselyemmel megszórni.

Donnerstag, 27. Januar 2011

Görög joghurt körtével és mandulával

Hozzávalók:

1,2 dl görög joghurt
 4 körte kockára vágva
5 ek akácméz
2 ek gyalult mandula

Joghurtot, körtét 4 ek mézet összekeverni, kelyhekbe elosztani. Mandulát teflon edényben megpirítani, rászórni a körtére és még 1 ek mézt rácsurgatni. 

Fincsi sajtos süti

Piszke oldaláról már kétszer is elkészítettem (először szilveszterkor malackák formájában) ezt a süteményt. Mindig nagy sikere volt.

Hozzávalók:

16 dkg vaj
6 dkg frissen reszelt parmezán
12 dkg reszelt gruyere vagy emmentali sajt
1,2 dl tejszín
1 tk. piros paprika por
fél tk. só
25 dkg liszt
1 tk sütőpor
tojássárgája

A félig folyós vajat összekeverni a  langyos tejszínnel, reszelt sajtokkal, sóval és a paprikával. Liszttel összekevert sütőport a sajtos massza tetejére szitálni. Késsel morzsásra keverni, majd kézzel gyorsan simára gyúrni. 2 órára hűtőbe tenni. Lisztezett szilikon lapon kb. fél centisre (vagy kicsit vékonyabbra) nyújtani, megkenni tojássárgájával és apró formákkal kiszaggatni. Végül magokkal megszórni.

Chai szirup

Ezeken a zimankós napokon mindenkit felmelegít ez a teába vagy kávéba önthető szirup.

Hozzávalók:

30 dkg cukor
4,5 dl víz
1 tk szegfűszeg
1 tk kardamon
1 fahéj  darabolva
2 cm friss gyömbér hámozva és darabolva

Cukrot vízzel felforralni. Beletenni a szegfűszeget, kardamont, gyömbért és a fahéjat. Alacsony hőfokon szirupossá főzni. Amikor kihült leszűrni, üvegbe tölteni és sötét hideg helyen tárolni.
Fekete teába kevés tejet tenni és tetszés szerint édesíteni a sziruppal. Caffé Latte-hoz is kiváló.

Lányom az egyetem mellett heti pár órát a Starbucksnál dolgozik. Szerinte hasonlit a teára amit ők szolgálnak fel.

chefkoch

Freitag, 21. Januar 2011

Farsangi túrófánk

Hozzávalók:

25 dkg  túró (Lidl)
25 dkg liszt
2 tojás
fél csomag sütőpor
12 dkg cukor
1 vaniliás cukor
pici só
olaj a sütéshez

Tojást cukorral összekeverni. Belekeverni a túrót, vaniliás cukrot, sót és a liszttel összekevert sütőport. 1/2 órát állni hagyni. Lágy massza lesz belőle. Gombócokat formálni fagylaltoskanállal vagy két bevizezett teáskanál segítségével. Bő olajban egyszerre csak pár darabot sütni. Ha kell időközben megforgatni. Konyhai paprirra szedni, majd porcukorral megszórni.

chefkoch

Sült őszibarack

Hozzávalók:

6 őszibarack felezve, magozva
5 dkg cukor
5 dkg mandula apróra törve
4 tojás fehérje
4 ek lekvár (pl. sárgabarack)
őrőlt fahéj

Fehérjét cukorral és a fahéjjal kemény habbá verni. Mandulát a lekvárral összekeverni és elosztani az őszibarackokba. A megtöltött barackok tetejére tenni a habot és 200 fokos sütőben addig sütni míg elkezd barnulni.

Pizza muffin

Hozzávalók:

2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
2,7 dl langyos víz
6 darab olajban eltett szárított paradicsom apróra vágva vagy 2 ek olaj
50 dkg liszt
25 dkg paprika apróra vágva
10 dkg chorizo
10 dkg reszet emmentáli sajt
2 ek zöldfűszer (kakukkfű, oregano, bazsalikom stb)
1 tk só
2 ek paradicsompüré
fél kk sütőpor

Élesztőt cukoral összekeverni, beletenni a vizet, szárított paradicsomot, paprikát, chorizot, sajtot, paradicsompürét, sót, sütőport és a tetszés szerinti fűszereket. Belekeverni a lisztet (elég ragacsos a tészta) és rögtön muffin formákba elosztani. 200 fokos előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütni.

chefkoch

Donnerstag, 20. Januar 2011

Valentin napra: Narancsos keksz töltve

Hozzávalók:

16 dkg puha vaj
16 dkg porcukor
1 vaniliás cukor
1 narancs aroma
1 bio narancs reszelt héja
1 nagy tojás
35 dkg liszt szitálva
1/2 tk sűtőpor
narancslekvár
olvasztott csokoládé

Vajat, cukrot, vaniliás cukrot, aromát, narancs héját, tojást habosra keverni. Lisztet sütőporral összekeverni és belegyúrni a masszába. Fóliába téve egy órát hűtőbe tenni.  Kinyújtani és tetszés szerinti formákat késziteni belőle. Sütőpapirral bélelt sütőlapra tenni és 175 fokos sütőben kb. 12 percig sütni. Kekszet megkenni lekvárral és egy másikkal összeragasztani. Tetejére olvasztott csokoládét tenni vagy csak csikokat húzni.

Aszalt szilvás keksz

Hozzávalók:

25 dkg aszalt szilva magozva apróra vágva
2 cl Armagnac vagy Brandy
5 dkg puha vaj
7,5 dkg cukor
2 tojás
12,5 dkg liszt szitálva
1 tk sütőpor
1 tk fahéj
pici só
10 dkg dió apróra törve

Szilvát meglocsolni a Armagnac-kal és legalább 8 órára állni hagyni. Vajat cukorral habosra keverni. Egyenként hozzáadni a tojást. Lisztet, sütőport, sót, fahéjat összekeverni és ezt belekeverni a vajas tojásba. Végül a diót és a szilvát hozzákeverni. Sütőpapirral kibélelt sütőlapra két teáskanál segítségével kis halmokat rakni. 175 fokra előmelegített sütőben kb.12-15 percig sütni.

chefkoch

Karácsonyi tiramisu

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone
2 dl tejszín kemény habbá verve
25 dkg túró ( Lidl)
20 dkg Spekulatius keksz
10 dkg cukor
1 vaniliás cukor
40 dkg málna

Mascarponét túróval, cukorral és vaniliás cukorral összekeverni. Tejszínt belekeverni. Poharakba vagy kelyhekbe kevés krémet tenni, rá Spekulatius kekszet, majd málnát és végül megint krémet. 5-6 órára hűtőbe tenni. Tálalás előtt dísziteni.

chefkoch

Sonntag, 16. Januar 2011

Oxtail: Ökörfarok (ököruszály) egytálétel

Már esett szó a barátainkról, akik Dél-Afrikában laknak. Karácsony után 3 hétre meglátogattuk őket. Rengeteg gyönyörűséget láttunk, és nagyon finomakat ettünk. Házigazdánk készített Oxtail-t, azaz ökörfarok egytálételt, ami annyira ízlett nekünk, hogy kértem, ossza meg velünk a receptet.


1 kg ökör farok, kb 5-7 cm-es darabokra vágva
bors
liszt
3 nagyobb répa, vékony szeletekre vágva
2 póréhagyma, vékony szeletekre vágva
szárított fokhagyma
3 hagyma, apróra vágva
5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
rozmaring
néhány babérlevél
2 dl bor
4 EK chutney (elhagyható)
kb 1-1,5 liter marhahús alaplé (lehet kockából is)
olivaolaj


Az ökörfarkakat olivaolajban, sóval, borssal és szárított fokhagymával marinálni kb. fél órát. Ezután lisztben megforgatni. Forró olivaolajon barnára pirítani. Kiszedni. Hőálló edényben olivaolajon a hagymát pirítani, beletenni a fokhagymát, rozmaringot, babérlevelet, répát, póréhagymát, kicsit megkeverni.Felönteni 1 dl vörösborral és 2 dl forró alaplével, majd 10 percig főzni. Beletenni az ökör farkakat, 1 dl vörösbort és annyi alaplevet, hogy épp befedje a húst. ízlés szerint beletenni a chutney-t. Kb fél órát főzni, közben a forró alaplével az elpárolgott folyadékot pótolni. 180 fokos sütőbe tenni, és kb 4 órát lefedve sütni, amíg a hús már könnyen leválik a csontról. Forró alaplével pótolni az elpárolgott folyadékot.


Krumplipürével tálalni.


Lehet a répa mellé gombát, zöldbabot adni.

Donnerstag, 13. Januar 2011

Calabriai csirkemell

















Hozzávalók:

4 fél csirkemell
8 szelet bacon (eredetileg pármai sonka)
100 ml pesto (legjobb a házi)
8 db szárított paradicsom
1 liter jó minőségű paradicsomszósz
bazsalikom
oregánó
majoranna

frissen őrölt bors
4 gerezd fokhagyma
1,5 dl olivaolaj

A csirkemellet kisebb filékre vágni úgy, hogy fel lehessen őket tekerni. Megkenni pestoval, beletenni fél szelet bacont, szárított paradicsomot. Feltekerni, majd tűzálló edényben kevés olivaolajra fektetni. Forró sütőben mindkét oldalát 2-3 percig grill fokozaton sütni, amíg a hús külseje fehéredni kezd. Ezután kb 10 percig sütni 170 fokon. A húst sózni.

Az öntethez olivaolajon szalonnát pirítani, rárakni az apróra vágott fokhagymát és pár percig főzni. Beleönteni a paradicsomszószt. Beletenni a zöld fűszereket, sót, borsot. Kb. 5 percig főzni, majd beletenni a húsokat és együtt kb. 10 percig lefedve főzni.

Sütőben sült, rozmaringos krumplival tálalni.

A recept eredetije a Paprika TV Olaszország című könyvében található, de sokat alakítottunk rajta.

Freitag, 31. Dezember 2010

Szilveszteri falatok: Philadelphiával töltött datolya szecsuáni borssal és gránátalmával

Ezekkel a falatokkal kívánunk mindenkinek nagyon Boldog Új Évet!

Hozzávalók:

18 datolya magozva
15 dkg philadelphia krémsajt
fél kk citromlé
1 tk szecsuáni bors
1-2 ek tejszín
1/2 gránátalma magjai
18 mentalevél

Krémsajtot citrommal, tejszinnel és pici sóval összekeverni. Krémet datolyába tölteni, megszórni szecsuáni borssal és gránátalma maggal.
Lehet kecskesajttal vagy ricottával is készíteni.

Szilveszteri falatok: Garnéla rák chipsben mangó chutney-val

Hozzávalók:

10 nyers rák tisztítva, belezve
2 ek olivaolaj
friss chili vékony karikára vágva
10 zsályalevél
10 rák chips
mango chutney
  
Garnélat forró olajban 3-4 percig sütni, sózni, borsozni. Zsályát a garnélás olajban megsütni. Rák chipsbe tenni a  mango chutneyt, arra a garnélát, zsálya levelet és a chilit.

Szilveszteri falatok: Szézamos csirke baguettel

Hozzávalók:

30 dkg csirkemell
3-4 ek szezámmag
só, bors
1 ek olaj
baguette
4-5 ek chili szósz

Csirkét sózni, borsozni és szézámban megforgatni. Forró olajban megsütni. Hűlni hagyni.
Baguettből és a csirkéből 20-20 vékony szeletet vágni. Baguettet chili szósszal vékonyan megkenni és a csirke szeletet rátenni.

Mittwoch, 22. Dezember 2010

Karácsonyi sütemények: Huszárfánk

Hozzávalók:

 

12 dkg vaj

2 tojás

15 dkg cukor

25 dkg liszt

ízlés szerinti lekvárok

aprított mandula

 

Vajat cukorral habosra keverni, egyenként beletenni a tojássárgákat. Lisztet, cukrot, sót belekeverni és összegyúrni.  Kb. 1 órára hidegre tenni. Kis gombócokat formálni, először belemártani a tojásfehérjébe, majd cukorba vagy mandulába forgatni. Lisztes fakanál segítségével mélyedéseket nyomni, amiket megtölteni lekvárral. 150-160 fokos sütőben készre sütni.

Dienstag, 21. Dezember 2010

Karácsonyi sütemények: Mazsolás konfekt

Hozzávalók:

 

10 dkg mazsola

7,5 dkg étcsokoládé

7,5  dkg fehér turrón vagy fehér tejcsokoládé

5 dkg cornflakes kézzel kicsit összetörve

 

Csokoládékat felolvasztani, belekeverni a mazsolát és a cornflakest. Kanállal kisebb halmokat rakni és hidegre tenni.

Karácsonyi sütemények: Gyors vaniliás kifli

Hozzávalók:

 

22 dkg szitált liszt

12 dkg puha vaj

10 dkg cukor

1 vaniliás pudingpor

2 tojássárgája

2 ek tej

porcukor és vaniliás cukor

 

Hozzávalókat ( porcukor és vaniliás cukor kivételével) összegyúrni. Kifliket formálni (vagy bármi mást)  és 180 fokra előmelegített sütőben  kb. 12-15 percig sütni. Még melegen megszórni vaniliás porcukorral. Lehet olvasztott csokoládébe is mártani.

Karácsonyi sütemények: Fehércsokoládé pisztáciával és mandulával aszalt barackon

Hozzávalók:

 

19 dkg fehércsokoládé

5 dkg pisztácia

20 dkg gyalult mandula

aszalt barack

 

Csokoládét vízgőz felett felolvasztani, belekeverni a pisztáciát és a mandulát. Aszalt barackokra halmozni.

 

Samstag, 18. Dezember 2010

Karácsonyi sütemények: Vaniliás linzer Eckart Witzigmanntól

Hozzávalók:

15 dkg hideg vaj felvágva
9 dkg porcukor
2 csomag vaniliás cukor
pici só
1 tojás
őrölt fahéj, szegfűszeg és kardamon
1 tk cseresznyepálinka vagy narancslé
16 dkg liszt
15 dkg őrölt mandula
lekvár

Vajat, 7 dkg cukrot, vaniliás cukrot, tojást, pici sót,fahéjat, szerecsendiót, kardamont, pálinkát, lisztet, és a mandulát úgy összedolgozni mint a vaniliás kiflinél. Cipót formálni és fóliába csomagolva egy éjszakára hűtőbe tenni. Másnap lisztezett felületen kinyújtani és karikákat szúrni belőle. Felét kiszúrni kisebb karikával. Kb. 1 órára hidegre tenni és 160 fokra előmelegített sűtőben 10-12 percig sütni. Maradék cukorral megszórni azt, ami lyukas, másik felére pedig tetszés szerinti lekvárt tenni és összenyomni.

Karácsonyi sütemények: Vaniliás kifli Eckart Witzigmanntól


Hozzávalók:

22 dkg hideg vaj felvágva
20 dkg porcukor
pici só
4 vaniliarúd kikaparva
10 dkg őrölt mandula
28 dkg liszt
3 csomag vaniliás cukor

Vajat megszórni 8 dkg cukorral és hozzáadni a sót és a vaniliát. Kézzel simára gyúrni. Liszttel és mandulával gyorsan összedolgozni és fóliával letakarva egy éjszakára hűtőbe tenni. Másnap gyorsan összegyúrni és 10 darab 20 cm-es hosszú hengereket formálni. Hűtőbe tenni. Adagonként kivenni és 2cm-es darabokra vágni. Kifliket formálni és kb. 1órára hidegre tenni.150 fokra előmelegített sűtőben kb.15-18 percig sütni. Maradék cukrot vaniliás cukorral összekeverni és rögtön megszórni (forgatni).

Mittwoch, 15. Dezember 2010

Karácsonyi sütemények: Karácsonyi mini muffin

Hozzávalók:

25 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1,25 dl tej
2,5 dkg mandula apróra vágva
3 dkg  kandírozott narancshéj
1,5 dkg kandírozott citromhéj
fél csomag sütőpor
2 dkg holland kakaópor
1 tk Spekulatius por
2 tojás

Vajat cukorral habosra keverni. Beletenni az egész tojásokat és azzal is jól összekeverni. Tejet, kakaót, Spekulatius port  hozzáadni és tovább keverni. A sütőporral összekevert, szitált lisztet belekeverni és végül a citromot, narancsot és a mandulát hozzáadni. Kis szilikon (lehet nagy is) muffin formákat 3/4 részig megtölteni és 175 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütni.

Montag, 13. Dezember 2010

Piros borsos konfekt

Hozzávalók:

 

5 dkg keserű kuvertür (jó minőségű tortabevonó) apróra vágva

1 tk olaj

1 ek mazsola apróra vágva

2 ek piros bors

2 ek cukor

 

Kuvertürt vízgőz felett felolvasztani és az olajat belekeverni. Hozzáadni a mazsolát és a borsot és melegen tartani. A cukrot arany barnára karamellizálni, majd belekeverni a kuvertürt. Kicsit hülni hagyni, majd apró konfekteket készíteni belőle.

Samstag, 11. Dezember 2010

Karácsonyi sütemények: Philadelphia trüffel

Hozzávalók:

 

10 dkg philadelphia krémsajt

10 dkg tejcsokoládé

1 vanilia rúd

2 ek cukor

2 ek holland kakaópor

 

Csokoládét vizgőz felett felolvasztani. Belekeverni a krémsajtot, cukrot és a vanilia rúd kikapargatott belsejét. Kb. 45 percre hűtőbe tenni. Golyókat formálni és a kakaóporban megforgatni. Hűvős helyen tárolni.

Karácsonyi sütemények: Narancsos hógolyók

Hozzávalók:

 

20 dkg puha vaj

7 dkg porcukor

2 ek reszelt narancshéj (bio)

1 ek narancslé

35 dkg liszt

6 dkg cukor

 

Vajat habosra keverni, hozzáadni a cukrot és pár percig tovább keverni. 1 ek narancshéjat, narancslét és a lisztet jól összegyúrni. Kisebb golyókat formálni és sütőpapirral bélelt sütőlapra tenni. 160-070 fokos sütőben kb. 18-20 percig sütni. Cukrot összeturmixolni  a maradék narancs héjával. 3 percig hűlni hagyni a golyókat, majd a cukorban megforgatni.

 

chefkoch

Donnerstag, 9. Dezember 2010

Mézes dió

Hozzávalók:

 

50 dkg méz

50 dkg dió

2 ek konyak

 

Diót kézzel összetörni, majd mézzel és konyakkal alaposan összekeverni. Üvegekbe tölteni és 2 hétig állni hagyni. Mi görög joghurttal vagy gyümölcssalátával esszük.

 

Martina, német barátnőm receptje.

Mittwoch, 8. Dezember 2010

Karácsonyi sütemények: Rumos golyók

Hozzávalók:

3 ek rum
2,5 dkg őrölt mandula
30 dkg piskóta finomra szétmorzsolva
6 dkg puha vaj
10 dkg keserű csokoládé
kókuszreszelék, dió krokant aprítva,  csokoládéreszelék

Piskotát rummal meglocsolni és 15 percig állni hagyni. Csokoládét vizgőz felett megolvasztani. Összekeverni a mandulával és a puha vajjal. Piskotát belekeverni és 30 percre hütőbe tenni. Kis gombócokat formálni, kókuszreszelékbe, dió krokantba  és csokoládéreszelékbe hempergetni. Hüvős helyen tárolni.

chefkoch

Karácsonyi sütemények: Túrós stollen

Hozzávalók:

50 dkg liszt
2 tojás
20 dkg cukor
20 dkg vaj
25 dkg túró (lidl)
12,5 dkg darált mandula
10 dkg narancshéj
10 dkg citromhéj
15 dkg mazsola
1/4 sütőpor
pici só

Hozzávalókat összegyúrni, formázni. Sütőpapirral kibélelt sütőlapra tenni és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 1 órát sütni. 

Sonntag, 5. Dezember 2010

Toblerone mousse chilivel

Hozzávalók:

 

25 dkg Toblerone

5 dkg fekete csokoládé (70%)

2 tojás

2-3 ek porcukor

4 dl tejszín kemény habbá verve

szárított chili őrölve (tetszés szerint)

 

Csokoládét apróra törni, vizgőz felett felolvasztani és hozzáadni a chilit. Tojást habosra keverni a cukorral és hozzákeverni a csokoládéhoz. Végül óvatosan belekeverni a tejszínt. Kelyhekbe vagy poharakba elosztani és 4 órára hűtőbe tenni.

Related Posts with Thumbnails