Sonntag, 16. Januar 2011

Oxtail: Ökörfarok (ököruszály) egytálétel

Már esett szó a barátainkról, akik Dél-Afrikában laknak. Karácsony után 3 hétre meglátogattuk őket. Rengeteg gyönyörűséget láttunk, és nagyon finomakat ettünk. Házigazdánk készített Oxtail-t, azaz ökörfarok egytálételt, ami annyira ízlett nekünk, hogy kértem, ossza meg velünk a receptet.


1 kg ökör farok, kb 5-7 cm-es darabokra vágva
bors
liszt
3 nagyobb répa, vékony szeletekre vágva
2 póréhagyma, vékony szeletekre vágva
szárított fokhagyma
3 hagyma, apróra vágva
5 gerezd fokhagyma, apróra vágva
rozmaring
néhány babérlevél
2 dl bor
4 EK chutney (elhagyható)
kb 1-1,5 liter marhahús alaplé (lehet kockából is)
olivaolaj


Az ökörfarkakat olivaolajban, sóval, borssal és szárított fokhagymával marinálni kb. fél órát. Ezután lisztben megforgatni. Forró olivaolajon barnára pirítani. Kiszedni. Hőálló edényben olivaolajon a hagymát pirítani, beletenni a fokhagymát, rozmaringot, babérlevelet, répát, póréhagymát, kicsit megkeverni.Felönteni 1 dl vörösborral és 2 dl forró alaplével, majd 10 percig főzni. Beletenni az ökör farkakat, 1 dl vörösbort és annyi alaplevet, hogy épp befedje a húst. ízlés szerint beletenni a chutney-t. Kb fél órát főzni, közben a forró alaplével az elpárolgott folyadékot pótolni. 180 fokos sütőbe tenni, és kb 4 órát lefedve sütni, amíg a hús már könnyen leválik a csontról. Forró alaplével pótolni az elpárolgott folyadékot.


Krumplipürével tálalni.


Lehet a répa mellé gombát, zöldbabot adni.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Related Posts with Thumbnails