Donnerstag, 14. Januar 2010

Timea kedvence: Sukiyaki




1971 ben, játékosként voltam először Japánban, akkor próbáltam ki ezt a nagyon finom és egészséges ételt.  Azóta nagyon sokszor került az asztalunkra. Lényeg, hogy minden friss legyen.


Hozzávalók:
  

50 dkg bélszin, vékony szeletekre vágva
4 közepes  nagysagú sárgarépa vékony karikákra vágva
4 zellerszál 1-1,5 cm -es szeletekre vágva
15 dkg gomba szeletekre vágva
20 dkg friss szójacsíra
10 dkg üvegtészta / vermicelli / fél órára meleg vízbe tenni, majd leszűrni
20 dkg friss spenót
2 csokor újhagyma / én nem teszek bele / karikákra vágva
4 EK olaj
4 egész tojás + kevés szójaszósz

Szósz:

1 dl Kikkoman japán szójaszósz, vagy világos kínai szójaszósz
4 EK cukor
2 dl csirkelé
1,5 dl édes rizsbor /Sake / vagy édes Sherry


A szószhoz az összes hozzávalót ősszekeverni és felfőzni.  Bélszínt fél órára mélyhűtőbe tenni, szeletelő géppel  / vagy ügyesen késsel / nagyon vékony szeletekre vágni.
Elektromos wokban  / vagy pl.  fondue / a fele olajat felforrósítani, egymás után a sárgarépát, hagymát, zellert, gombát és a szójacsírát ropogósra sütni. Fele szószt ráönteni, majd a tésztát és a spenótot rátenni.  Lefedni míg a spenót összeesik. A vékonyra szeletelt húst pálcikák segítségével a zöldséges forró lébe mártani, de csak addig míg elveszti a színet. Ez 1-2 masodperc. 4 csészébe egy-egy tojást ütni és kis szójaszósszal  összekeverni. Ebbe lehet mártogatni a zöldségeket és a húst. A maradék zöldségeket és húst ugyanígy elkészíteni.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Related Posts with Thumbnails