Mittwoch, 26. Mai 2010

Epres millefeuille


A születésnapom szerencsére az év egyik legszebb hónapjára, májusra esik. Néhány éve édesanyám kérdésére, hogy mit süssön nekem, két dolog jutott hirtelen eszembe: éppen érik az édes eper, és hogy valami krémesre vágyom. Így találtam rá az epres millefeuille-re, amit azóta minden évben el kell készítenie nekem.

Hozzávalók 6 adaghoz:
650 g leveles tészta
5 evőkanál cukor
125 ml habtejszín
300 g eper, négyfelé vágva
porcukor

crème pâtissière:
3 tojássárgája
63 g kristálycukor
15 g kukoricaliszt
5 g finomliszt
280 ml tej
1 vaníliarúd
12,5 g vaj

A sütőt 180 C°-ra előmelegíteni.
A sziruphoz a cukrot egy lábosba szórni, ráönteni 185 ml vizet és 5 percig forralni, majd levenni a tűzről.
A leveles tésztát enyhén lisztes felületen kb. 2 mm vékonyra, négyszög formára kinyújtani, kivágni három 30x13 cm-es négyszöget, megszurkálni és sütőpapírral bélelt tepsibe fektetni. 15 percre a hűtőszekrénybe tenni.
A tésztára rátenni egy másik tepsit, hogy sülés közben ne púposodjon fel. Hat percig sütni és a felső tepsit levenni.
A tésztát megkenni a sziruppal és további hat percig sütni, amíg a teteje aranybarnára pirul. Rácsra tenni kihülni.

A crème pâtissière elkészítése:
A tojássárgáját világosra, krémesre keverni a cukor felével. Beleszitálni a kukoricalisztet és a lisztet és jól összedolgozni. A tejet, a maradék cukrot és a vaníliarudat egy lábosba tenni. Amint felforr, leszűrni és a tojásos keverékre önteni, közben folyamatosan kevergetni. Visszaönteni egy tiszta lábosba és folyamatos kevergetés mellett felforralni – eleinte csomós lesz, de simára tudjuk keverni. Két percig forralni, azután belekeverni a vajat és félretenni hülni. A tetejére fóliát borítani, hogy ne bőrösödjön meg.
Az így elkészült és kihült krémet habverővel felverni. Habbá verni a tejszínt és beleforgatni a krémbe. A krém egyik felét az egyik megsült lapra kenni és ráhalmozni az eper felét. Aztán ráhelyezni a másik lapot és azt is megkenni, majd megszórni a maradék eperrel. A tetejére a harmadik lapot tenni, amelyet meg kell hinteni porcukorral.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Related Posts with Thumbnails