Mittwoch, 30. Juni 2010

Fetás görögdinnye

Hozzávalók:
görögdinnye magozva
feta sajt
Görögdinnyéből és a sajtból egyforma kockákat vágni, majd fogpiszkálóra tűzni.
Tetszés szerint lehet kis olivaolajjal is meglocsolni és őrölt borssal izesíteni.

Kecskesajt bruschetta

Hozzávalók:

kecskesajt szeletekre vágva
koktél paradicsom negyedelve
balzsamecet
olivaolaj
só, pici cukor, frissen őrölt bors
oregánó
baguette szeletekre vágva


Tetszés szerinti mennyiségben összekeverni az ecetet, olajat, sót, borsot. (Én  1 EK ecethez 3 EK olajat teszek ) Ebbe belekeverni a paradicsomot. Baguettre rátenni a sajtot, paradicsomot és megszórni oregánóval.

Mini parmezán muffin

Hozzávalók:

2 dkg pármai sonka nagyon apróra vágva
12,5 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
4 tojás
90 ml tej
90 ml  olivaolaj
10 dkg parmezán reszelve
1 TK finomra vágott kakukkfű
1 TK finomra vágott rozmaring
tengeri só, frissen őrölt bors

Lisztet a sütőporral összekeverni. Tojást kicsit felverni, tejjel, olajjal összekeverni. Ebbe belekeverni a sajtot, sonkát, kakukkfüvet, rozmaringot, sót, borsot. 24 kis muffin vagy más kicsi szilikon formát masszával félig megtölteni. 180 fokra előmelegített sütöben kb. 20 percig sütni. Forrón kivenni a formából és hűlni hagyni.

Polettos Kochschule

Sonntag, 27. Juni 2010

Töltött cukkini

Hozzávalók:
4 db cukkini
30 dkg darált borjúhús (cukkini nagyságától függ)
1 kisebb hagyma apróra vágva
1-2 EK olivaolaj
1 TK pirospaprika
1 kis doboz paradicsompüré
2 dl paradicsomlé
1/8 l húslé
só, bors, oregano
10 dkg reszelt sajt
Cukkinit felezni,  belsejét kikaparni, majd apróra felvágni. Olajban hagymát  megdinsztelni, hozzáadni a darálthúst és addig pirítani míg a szinét elveszti. Beletenni az apróra vágott cukkinit, felönteni húslével és a paradicsompürével. Sóval, borssal és oreganóval izesíteni és 10-15 percig alacsony hőmérsékleten főzni. Ezt a tölteléket beletölteni a cukkinibe, megszórni a sajttal és tűzálló tálba tenni. Paradicsomlébe oreganót keverni és a cukkinik mellé önteni.  200 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütni.

Cseresznyés álom

Hozzávalók:

 

10 dkg fehércsokoládé

1 vaniliás cukor

2 dl tej

2 TK étkezési keményítő

szerecsendió

1,5 dl tejszín kemény habbá verve

50 dkg cseresznye magozva

 

 

Csokoládét apróra tördelni és vízgőz felett felolvasztani.  Keményítőt 3 EK tejjel simára keverni. Maradék tejet felforralni, hozzáadni a vaniliás cukrot. Beletenni a keményítős tejet és mégegyszer felforralni. Ebbe belekeverni a csokoládét és szerecsendióval izesíteni. Hülni hagyni, közben párszor megkeverni. A kihűlt krémet óvatosan összekeverni a tejszínnel. Poharakba rakni a cseresznyét és a krémet ráönteni. Cseresznyével díszíteni.

 

„Für jeden Tag” receptje alapján készült.

Görögdinnye gazpacho

Hozzávalók:

 

1 kg görögdinnye mag nélkül kockákra vágva

2 paradicsom héja nélkül kockákra vágva

1 kisebb pirosszinű paprika kockákra vágva

1 dl paradicsomlé

2 EK olivaolaj

1 TK gránátalma szirup vagy 1 EK méz

só, frissen őrölt bors

 

 

Hozzávalókat turmixolni, hűtőbe tenni  és jéghidegen tálalni. Dinnye gömbökkel díszíteni.

 

chefkoch.de

Mittwoch, 23. Juni 2010

Marcipános eper gratin

Hozzávalók: 
40 dkg kis eper  (ha nagyok felezve vagy negyedelve)
2 tojássárgája
2 tojásfehérje
10 dkg marcipán
pici só
3 EK cukor
Epret tüzálló tálba tenni.  Tojássárgákat 1 EK cukorral habosra keverni, fehérjét kemény habbá verni, közben 2EK cukrot hozzáadni. Marcipánt lereszelni (nem apróra)  és a fehérjével óvatosan összekeverni, majd rátenni az eperre. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig aranybarnára  sütni.

Dienstag, 22. Juni 2010

Eper carpaccio kókuszkrémmel

Hozzávalók:
25 dkg eper pucolva vékony szeletekre vágva
2dl tejszín felverve
2 dl túró (Lidl)
5 dkg kókusz reszelve
2 EK cukor
Túrót, kókuszt és a cukrot összekeverni. Tejszint óvatosan belekeverni és 3 órára hütőbe tenni. Epret tányéron elrendezni és a kókuszkrémet a közepére tenni.

Mittwoch, 16. Juni 2010

Karalábé gratin sonkával

Hozzávalók:
1 kg karalábé hámozva, felezve és felszeletelve
3 dl tej
1/2 zöldségkocka
20 dkg főtt sonka csíkokra vágva
2 EK  keményítő
15 dkg Gouda reszelve
só, bors
Tejet 1,5 dl vízzel felforralni, beletenni a zöldségkockát. Beletenni a karalábét és lefedve kb. 7 percig főzni. Karalábét kivenni és tűzálló tálba tenni. Levét felforralni, beletenni a kis hideg vízzel csomómentesre kevert keményítőt. Felforralni, majd a fele sajtot és a sonkát belekeverni, izesíteni. Ráönteni a karalábéra, megszórni a maradék sajttal. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütni. (ha nagyon barnulna, lefedni aluminium fóliával.)

Dienstag, 15. Juni 2010

Bazsalikomos túrómousse balzsamecetes eperrel

Hozzávalók: 5 személyre
4 zselatinlap
2 zöldcitrom leve és reszelt héja
1 csokor bazsalikom leveleire szedve
25 dkg túró (Lidl)
5 dkg porcukor
2 dl tejszín felverve
2 dl balzsamecet
2 dl vörösbor
12 dkg cukor
60 dkg eper
Zselatint 5 percre hideg vízbe tenni. Citrom levét, héját és a bazsalikomot felmelegíteni, pár percig alacsony hőfokon főzni.A kinyomott zselatint beletenni és folytonos keverés mellett feloldani. Kicsit hülni hagyni, majd a bazsalikom leveleket kiszedni. Túrót, cukrot és a citromos zselatint mixelni és a tejszínt óvatosan belekeverni. Poharakba elosztani és legalább 3 órára hütőbe tenni.
Epret nagyságától függöen felezni vagy negyedelni. Ecetet, bort és a cukrot 1/3 ra elfőzni, lehüteni majd az eperrel összekeverni. Végül a túrós mouuse tetejére elosztani.
Johann Lafer receptje alapján

Sonntag, 13. Juni 2010

Kecskesajtos-cseresznyés brochette


















Hozzávalók:

24 darab cseresznye magozva
20 dkg puha kecskesajt
2 EK szézámmag
1 EK frissen őrölt bors
1 EK édes pirospaprika

Sajtból 16 darab golyót formálni. 8 darabot szézámmagba, 4-et borsba, 4-et pirospaprikába forgatni. Pálcikára felváltva két cseresznyét és két sajtgolyót húzni.


Eperrel készitve a sajtot borsba forgatni:




















Samstag, 12. Juni 2010

Ossobuco alla milanese

Ezt a receptet Bátorfi Csillától kaptam, aki  jelenleg az olasz női válogatott edzője. Amikor elkészítettem és elküldtem a képet, azt javasolta, hogy  kicsit sűrűbben készítsem legközelebb. Az íze viszont így is tökéletes.  Ez a recept 6-8 személyre készült.
Hozzávalók:
6-8 szelet borjúlábszár (velőscsonttal együtt) összekötözve, kb. 3 kg
4 közepes nagyságú sárgarépa apró kockákra vágva
4 szál  (angol) zeller apró kockákra vágva
1 kg érett paradicsom héj és mag nélkül apróra vágva
1 csokor petrezselyem nem túl apróra vágva
4 EK vaj
liszt
6 EK nagyon jó olivaolaj
1/4 l száraz fehérbor
1/4 l húslé + a locsolgatáshoz
3 közepes nagyságú vöröshagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1/2-1/2 TK kakukkfű, oregano
2 babérlevél
só, bors
Gremolata: 2  kezeletlen citrom reszelt héja
                  2 csokor petrezselyem apróra vágva
                  3 gerezd fokhagyma apróra vágva
Serpenyőben vajat felmelegíteni, benne a zöldségeket kicsit megdinsztelni, majd levenni a tűzről. Húst sózni, borsozni és lisztben megforgatni. Másik serpenyőben az olajat közepes hőmérsékletűre felmelegíteni és a hús mindkét oldalát világosbarnára pirítani. Kivenni és a megdinsztelt zöldségre tenni. Olajat a serpenyőből kiönteni, beleönteni  bort és 4-6 evőkanálnyira elfőzni. Hozzáönteni a húslét, beletenni a paradicsomot, petrezselymet, oregánot, kakukkfüvet, és a babérlevelet. Felfőzni, sóval, borssal izesíteni. Szószt a húsra önteni. Lefedve 175 fokos sütőben kb. 2-3 órát párolni, közben fél óránként a szósszal és, ha kell, még húslével locsolgatni.
A gremolatához a hozzávalókat összekeverni, majd a kész ételre szórni.
Én friss kenyérrel, Csilla pedig kritharakival (görög rizstészta) tálalta.

Petrezselymes retekleves

Hozzávalók:
1 nagy csokor retek vékony szeletekre vágva
1/2 csokor petrezselyem apróra vágva
1 hagyma apróra vágva
1 EK vaj
6 dl zöldséglé
1,5 dl tejszín
3 EK burgonyapüré por
só, bors, szerecsendió
Retek belső leveleit és a petrezselyemet (2 EK kivételével) kis zöldséglével turmixolni. Vajban hagymát és a retek 2/3 részét dinsztelni,. Felönteni zöldséglével  és lefedve  5 percig főzni. Hozzáadni a tejszínt, belekeverni a burgonyapüréport  és egy percig alacsony hőmérsékleten főzni. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezni. Levest maradék retek szeletekkel tálalni és petrezselyemmel megszórni.

Sonntag, 6. Juni 2010

Cukkinis csirke

Hozzávalók:


4 szelet csirkemellfilé
4 szelet gépsonka
8 kb 1/2 cm -es  cukkini szelet
4 szelet mozzarella
4 paradicsom szeletekre vágva
só, frissen őrölt bors
6 EK olivaolaj
paradicsomszósz


Csirkemelleket sózni, borsozni és 2 EK forró olajban hirtelen átsütni. Kivenni és a maradék olajban a cukkinikat megsütni, sózni, borsozni. Tűzálló tál aljára paradicsomszószt, rá cukkini, csirkemell, paradicsom, sonka, mozzarella és megint cukkini szeletet tenni.
Paradicsomszósszal meglocsolni. 180 fokra előmelegített sütőben kb.20-25 percig sütni.

Avocadó-mozzarella saláta mangóval

Ismét kaptam Olaszországól buffala mozzarellát és mézeket. Ezekből készült ez a recept is.

Hozzávalók:
20 dkg buffalo mozzarella apróra vágva
rukkola
2 érett  mangó apró korkákra vágva
2 érett avocadó apró kockákra vágva
2 lime leve
4 dkg fenyőmag pirítva
2 chili  magozva, apróra vágva
2 TK akácméz
1 dl narancslé
3 EK olivaolaj
frissen őrölt bors
Mozzarellát és a mangót összekeverni, avocádót meglocsolni lime levével. Narancslét a chilivel felére elfőzni. Beletenni a mézet és az olivaolajat, sóval, borssal izesíteni. 8 cm átmérőjü formát tányér közepére helyezni, először az avocádót beletenni, majd a mozzarella-mangó keveréket. Jól lenyomkodni, majd a formát levenni róla. Kis vinagette-t félretenni, a többivel meglocsolni. Rukkola leveleket a maradék vinagrette-be forgatni, tetejére tenni és megszórni fenyőmaggal.

Rozmaringos karaj paprikával

Hozzávalók:
4 szelet csontos karaj szélei bevagdosva
1 piros szinű paprika csikokra vágva
1 zöld szinű paprika csikokra vágva
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 pohár száraz fehérbor
1 EK Madeira bor
1 szál rozmaring
2 olivaolaj
frissen őrölt bors, só
1 EK olajban paprikákat 4-5 percig sütni, közben a fokhagymát beletenni. Sózni, borsozni majd kivenni a serpenyőből. 1 EK olajat felforrósítani, húst és a rozmaringot beletenni. Oldalanként 5-5 percig sütni. Sóval, borssal megszórni. Beleönteni a borokat és még egy-két percig fózni.  Paprikával tálalni.
Related Posts with Thumbnails