Mittwoch, 22. Februar 2012

Pudingos csigák Dél-Afrikában


Családommal Dél-Afrikába költöztünk néhány évre, férjem munkája miatt (nekem is jól jött, hogy a harmadik gyermekünk csecsemőkorát melegebb és természetközelibb helyen éljük meg, a nagyobbak pedig megtanulnak angolul).
A blog ettől függetlenül él tovább, Judit készíti a finom ételeket és megosztja az olvasókkal, én pedig igyekszem beszámolni néhány itteni - joburgi, azaz johannesburgi - gasztronómiaközeli érdekességről.

Az első történetem:

Két nagyobbik - 2 és 4 éves - gyerekem a lakásunkhoz közeli magánoviba jár (itt gyakorlatilag csak magánovik vannak). Az ovi rengeteg ötletes gyakorlatot vezetett be a kicsik életébe. Az egyik ilyen a Bakerman/Bakerwoman (azaz pék) nap. Minden hét szerdáján valamelyik csöppség felel azért, hogy a csoportot otthon sütött finomsággal meglepje. A feladatnak több nemes célja van: 1. a mai rohanó világban is szakítson időt otthon a szülő, hogy a gyerekkel egy közös, meghitt alkotásban vegyen részt (mi más lehetne erre jobb, mint a sütés-főzés?); 2. a gyerek büszkén kiállhasson a csoport elé saját alkotásával (pékruhát is kap), amit a többiek biztos díjaznak (hogy ne örülnének valami finomságnak?); 3. megtanulják az alapvető illemszabályokat. A dialógus, ami minden egyes sütemény átadása előtt elhangzik: Please Mr. Bakerman, Can I have some cake/muffin/etc? - Yes, please - Thank you - Its a pleasure (Kérem Pék úr, kaphatnék egy kis süteményt? - Igen, kérem - Köszönöm - Szívesen); 4. a gyerek érezhesse, hogy milyen jó adni (persze kapni is :-)

Ma az én kicsi fiam volt a soros.

Mint minden péksütemény kapcsán, most is Limara blogjához fordultam, és Valentin napi sziveit kicsit másképp készítettem el. A tészta a receptnek megfelelő, de a töltelék csokis puding lett (főzött vaníliás puding, a tejbe jó adag étcsokoládét tettem, mielőtt a pudingporral összekevertem).
A formázás is eltért, két részre osztottam a tésztát, vékony téglalapra nyújtottam, megkentem a krémmel. Bejgliszerűen feltekertem, majd ujjnyi vastag szeleteket vágtam belőle. Így keletkeztek a csigák - mivel a tészta igen lágy, elég keszekusza csigák lettek. Két tepsit raktam tele a csigákkal, és megszórtam a tetejüket kókuszreszelékkel. 180 fokon 20 percig sütöttem őket. Limarának köszönhetően habkönnyű tésztája lett.

Kisfiam szétosztogatta, a gyerekek pedig mind egy szálig felfalták.

A történethez tartozik, hogy a nyelvi akadályok miatt nem volt teljes a siker. Próbáltam kétévesemnek elmagyarázni, miért sütünk közösen csigát (ez nálunk nem számít különleges eseménynek, a gyerekek rendszeresen segítenek a konyhában). Sajnos nem jártam egészen sikerrel, az ovónő beszámolója szerint, ahogy meglátta a csigákat, sírásba kezdett. Csak akkor nyugodott meg, mikor elkezdte majszolni az egyiket. Kérdeztem mi történt, fiam szerint ő mondta, hogy kér belőle, amit valószínűleg nem értettek meg. Ő pedig azt nem értette meg, hogy miért nem ehet...

Sonntag, 19. Februar 2012

Gránátalma saláta parmezánnal

Hozzávalók:

1 gránátalma
3 ek almaecet
5 ek olívaolaj
só, bors
pici cukor
10 dkg vegyes zöldsaláta
1 alma (magház nélkül) negyedelve és vékony karikára vágva
4 dkg gyalult mandula
4 dkg friss parmezán forgács

 

A gránátalma magjait kiszedni, és a levét közben felfogni. Almaecetet, sót, borsot cukrot, olívaolajat a gránátalma levével összekeverni. Tányérra helyezni a salátát, és az almát majd meglocsolni a dresszinggel. Mandulát szárazon megpirítani és a gránátalma magjával együtt a tányérra szórni.


Viva

Sajttorta eperrel


Hozzávalók:


4 tojássárgája

2 tojásfehérje
10  dkg cukor
40 dkg túró (Lidl)
1 citrom reszelt héja
1 ek vaj
2,5 dkg liszt
porcukor
50 dkg eper

Fehérjét kemény habbá verni, beletenni a cukrot és még két percig tovább verni. Túrót a tojássárgákkal, citrom héjával és a liszttel simára keverni. Fehérjét óvatosan belekeverni. 18 cm átmérőjű tortaformát kivajazni, beletenni a masszát és 160 fokon 40 percig sütni. Kivenni és hűlni hagyni (közepe kicsit összeesik). Epret rátenni és porcukorral megszórni.

        


Karamellizált füge kecskesajtos krémmel

                                   







Hozzávalók:
4-6 füge hosszában felezve
15 dkg kecskekrémsajt
3 ek cukor (ízlés szerint)
1, 5 dl száraz vörösbor
2 szál friss rozmaring 1 szál apróra vágva
frissen őrölt bors
3 ek vaj
2 ek tejszín
balsamico krém

Sajtot tejszínnel, rozmaringgal és borssal összekeverni. Cukrot vajjal karamellizálni, majd a fügét pár másodpercre vágott felükkel lefelé beletenni. Felönteni a borral és a rozmaring szálat hozzátenni. Alacsony lángon addig főzni, míg a bor besűrűsödik,szirupos lesz. Egy kivajazott tűzálló tálba tenni vágott felükkel felfelé a fügéket. Elosztani rajtuk a sajtot és a sziruppal meglocsolni. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütni. Balsamico krémmel tálalni. 

Citromfüves burgonyakrémleves sült garnélával és édesköménnyel


Hozzávalók:

2 édeskömény vékonyra gyalulva
1 hagyma karikára vágva
2 citromfű
40 dkg burgonya hámozva szeletekre vágva
1 narancs leve
4 ek vaj
7,5 dl zöldséglé
3 dl tejszín
2 dl száraz fehérbor
olívaolaj
só, bors,chili
8 garnéla belezve és apróra vágva

Vajban a hagymát megdinsztelni. Beletenni a burgonyát és sózni, borsozni. A szétnyomott citromfüvet hozzáadni és felönteni a borral. Bort elfőzni, hozzáadni a zöldséglevet és lassan tovább főzni. Kb. 10 perc múlva a tejszínt beletenni. Amikor a burgonya megpuhult, kivenni a citromfüvet és habosra mixelni. Olívaolajban a garnélát és az édesköményt megsütni, sóval, borssal és chilivel ízesíteni. Meglocsolni narancslével. A habosra mixelt levesre tenni a garnélás édesköményt. A garnéla olajával meglocsolni és megszórni az apóra vágott édeskömény zöld levelével.

Lehet szézámolajjal is meglocsolni!

Steffen Henssler

Gyömbéres ananászkompot amerettivel


Hozzávalók:

80 dkg ananász fél cm -es kockákra vágva
dió nagyságú gyömbér vékony szeletekre vágva
2 dl almalé
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg Amerettini
2,5 dl tejszín
csokoládé reszelék

Gyömbért, ananászt, cukrot és almalét felforralni. Lefedve kb. 5 percig közepes hőfokon párolni majd megvárni míg langyos lesz. Amerittinit apró darabokra törni. Tejszínt vaníliás cukorral kemény habbá verni és belekeverni a csokoládét. Ananász- kompótot a csokoládéval, tejszínnel és az amarettivel rétegesen pohárba tenni. Hűtve tálalni.       

Hideg citromfűleves paradicsommal és garnélával

Hozzávalók:

4 citromfű

1 l csirkelé
30 dkg paradicsom héj és mag nélkül
1 chili apróra vágva
12 nyers garnéla

Citromfüvet 5 cm-es darabokra vágni és késsel kicsit szétnyomni. Csirkelével felforralni és egy órát állni hagyni. Paradicsomot kockákra vágni. Citromfüvet kivenni a léből és helyére a paradicsomot és a chilit tenni. Garnélát megsütni és tálaláskor a levesbe tenni.       

Madársaláta

1984-85 ben Saarbrückenben a német  Bundesligában játszottam. Az otthoni mérkőzések után sokszor volt közös vacsora az Eschweilerhof étteremben. Lenitól, a tulajdonos feleségétöl kaptam ezt a receptet.

Hozzávalók:


madársaláta tisztítva

sült bacon kockák
pirított kenyér kockák
tejszín
fokhagyma
friss citromlé
só, frissen őrölt bors

Tejszínt, citromlét, fokhagymát, sót, borsot addig keverni, míg kicsit besűrősödik. Salátára szórni a sült bacon kockákat és a pirított kenyér kockákat. Végül meglocsolni a dresszinggel.

Gnocchi


Hozzávalók:

1 kg lisztes burgonya

1 tojás
csipetnyi sütőpor
15-20 dkg liszt


Burgonyát héjában megfőzni és még melegen lehámozni. Munkafelületet vastagon megszórni liszttel és a burgonya nyomóval áttörni a még meleg burgonyát. Közepére kis mélyedést készíteni és beleütni a tojást, hozzáadni a sütőport és sót. Lisztezett kézzel összegyúrni úgy, hogy közben mindig lisztezni a kezet. Addig gyúrni, míg a tészta már nem ragad. 2 cm vastagságúra sodorni és kb. 3 cm hosszúságura vágni. Lisztbe forgatni. (Minél kevesebb lisztet vesz fel annál lazább lesz a gnocchi). Egy villával kicsit megnyomni. Lobogó sós vízbe csak annyi gnocchit tenni, hogy a víz még tovább forrjon. Ahogy feljön leszűrni és tetszés szerinti szósszal tálalni.

Gyors paradicsom szósz

Hozzávalók:

3/4 kg érett paradicsom héj nélkül
3 ek olíva olaj
1 nagy fokhagyma gerezd
1 csokor bazsalikom
frissen reszelt parmezán

Paradicsomot felezni és erősen összenyomni, hogy a magja és a leve is kijöjjön. Utána felaprítani. Olajat felforrósítani és a fokhagymát addig sütni, míg megpirul. Hozzáadni a paradicsomot és 5-7 percig lassú tűzön főzni. Sóval és borssal ízesíteni. Végül apróra vágott bazsalikomot belekeverni. Gnocchira önteni és megszórni parmezánnal.

Zsályás vaj

Hozzávalók:

10 dkg vaj
8-10 zsálya aprítva
só, bors
frissen reszelt parmezán

Vajat felmelegíteni, zsályát beletenni és kb fél percig sütni. Sózni, borsozni. Gnocchira önteni és parmezánnal megszórni.

Alfredissimo

Gránátalmás kuszkusz

Hozzávalók:

20 dkg kuszkusz
1 gránátalma magjai
1 fahéjrúd
1 ek puha vaj
1 ek apróra vágott petrezselyem
só, bors

Kuszkusz főzővizébe kevés sót és fahéjat tenni. Előirás szerint elkészíteni. Belekeverni  a vajat, gránátalma magjait, petrezselymet és a borsot.

essen&trinken

Orange curd


Ez a finomság a Max konyhája orange curd receptje alapján készült. Nekem 3 dl narancslé került bele.

Kecskesajttal töltött sült avocado


Hozzávalók:

vegyes zöldsaláta
1/2 piros chili apróra vágva (mag nélkül)
2 zöld citrom leve
1 tk méz
1/2 tk fügemustár
tengeri só, bors
4 ek olivaolaj
6 -7 dkg kecskesajt
2 avocado

A chilit 3 ek citromlével, mustárral, mézzel és sóval összekeverni. Sajtot villával összetörni és borssal, sóval ízesíteni. Avocádót felezni és a magját kivenni. A húsának egy részét kivenni és a bennemaradt részét citromlével bekenni és sózni, borsozni.  Az avocado húsát és a sajtot simára keverni, ezzel az avocadokat megtölteni. 1 ek olajat teflon serpenyőben felforrósitani és az avocadokat a töltött felével lefelé 1-2 percig aranybarnára sütni.
A dresszinggel összekevert salátával együtt tányérra helyezni.








Related Posts with Thumbnails