Samstag, 12. Juni 2010

Ossobuco alla milanese

Ezt a receptet Bátorfi Csillától kaptam, aki  jelenleg az olasz női válogatott edzője. Amikor elkészítettem és elküldtem a képet, azt javasolta, hogy  kicsit sűrűbben készítsem legközelebb. Az íze viszont így is tökéletes.  Ez a recept 6-8 személyre készült.
Hozzávalók:
6-8 szelet borjúlábszár (velőscsonttal együtt) összekötözve, kb. 3 kg
4 közepes nagyságú sárgarépa apró kockákra vágva
4 szál  (angol) zeller apró kockákra vágva
1 kg érett paradicsom héj és mag nélkül apróra vágva
1 csokor petrezselyem nem túl apróra vágva
4 EK vaj
liszt
6 EK nagyon jó olivaolaj
1/4 l száraz fehérbor
1/4 l húslé + a locsolgatáshoz
3 közepes nagyságú vöröshagyma apróra vágva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
1/2-1/2 TK kakukkfű, oregano
2 babérlevél
só, bors
Gremolata: 2  kezeletlen citrom reszelt héja
                  2 csokor petrezselyem apróra vágva
                  3 gerezd fokhagyma apróra vágva
Serpenyőben vajat felmelegíteni, benne a zöldségeket kicsit megdinsztelni, majd levenni a tűzről. Húst sózni, borsozni és lisztben megforgatni. Másik serpenyőben az olajat közepes hőmérsékletűre felmelegíteni és a hús mindkét oldalát világosbarnára pirítani. Kivenni és a megdinsztelt zöldségre tenni. Olajat a serpenyőből kiönteni, beleönteni  bort és 4-6 evőkanálnyira elfőzni. Hozzáönteni a húslét, beletenni a paradicsomot, petrezselymet, oregánot, kakukkfüvet, és a babérlevelet. Felfőzni, sóval, borssal izesíteni. Szószt a húsra önteni. Lefedve 175 fokos sütőben kb. 2-3 órát párolni, közben fél óránként a szósszal és, ha kell, még húslével locsolgatni.
A gremolatához a hozzávalókat összekeverni, majd a kész ételre szórni.
Én friss kenyérrel, Csilla pedig kritharakival (görög rizstészta) tálalta.

1 Kommentar:

Related Posts with Thumbnails