Dienstag, 29. Dezember 2009

Karácsonyi menüsor - Előétel - Libamáj creme brulee


Amióta külföldön élek, kicsit megváltoztak az ünnepekhez kapcsolódó családi hagyományok. Először is nem a fiatalkoromban megszokott halászlé és sonkás kocka a menű, hanem minden évben új és egyedi ételsort találok ki. Másrészt már december 7-én feldíszítem a karacsonyfát és a lakást. Amikor Hollandiában eltünk, ezen a napon már karacsonyfa várta a gyerekeket. Ennek a szokásnak az az előnye, hogy hosszabb ideig lehet élvezni a karácsony hangulatát. Persze az ajándékozás nálunk is 24-én este van.

Az idei Vacsora előétele Kalla Kalmantol származik, de a Mézesmadzag gasztroblog oldalon találtam. Valami fantasztikus, leírhatatlan íze van. A passzirozás kicsit macerás, de megéri.

Hozzávalók


8 dkg libamáj
1,3 dl tej
1,3 dl tejszín
1 EK tokaji aszu
4 tojássárgája
   só
   barnacukor


A libamájat szűrőn keresztül át kell passzírozni. A tejet, tejszínt, tojássárgákat és a bort összekeverjük.  Egy tálban habverővel folyamatosan kevergetve vízgőz felett 45 fokra felmelegitjük. A tűzről levéve fokozatosan a libamájhoz keverjük, megsózzuk. Sufflé formákba töltjük, a formákat forró vízzel töltött tepsibe allítjuk. 140 fokra előmelegített sütőben 50 percig pároljuk. Utána szobahőmérsékleten hűlni hagyni. A kihült krém tetejét vékonyan barnacukorral megszórjuk, majd a cukrot karamellizaló pisztollyal karamellizáljuk.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Related Posts with Thumbnails