Nevet adni nehéz lenne ennek a sütinek, vékony tésztalapok között finom csokikrém. Nem a legszebb torta, mégis bárkit megkérdezel a családban, hogy milyen sütit kér a szülinapjára, a válasz boritékolható: ötlaposat! A családba "kívülről" érkezők nem mindig értik ezt a fanatizmust: mi olyan extra egy ilyen egyszerű édességben? Nem tudjuk megmondani, de anyáról lányára száll ez a recept ki tudja mióta, és bár néha a lapok száma változik (volt idő, amikor olyan gyorsan elfogyott az ötlapos, hogy a hozzávalók növelésével hatlaposat kellett készíteni), a sütemény változatlan.
Legutóbb hugom 30 éves szülinapjára készült el. Ahhoz, hogy ilyen szép téglalap legyen belőle, édesapámnak és kislányomnak kellett "feláldozniuk" magukat, és megenniük délelőtt a rojtos széleket. A sütiben egy dolgot nem szeretek: az evését nem bírom abbahagyni!
Tészta hozzávalók:
40 dkg liszt
5 dkg zsír (mi már Rámát használunk)
3 dkg cukor
pici só
1 dkg szalalkáli
1 egész tojás
kicsi tej
A tésztát 5 részre osztjuk, belisztezzük a gombócokat. Egyesével kinyújtjuk őket tepsi nagyságúra (nekünk soha nem sikerül egyenes szélűre nyújtani, de mindig van, aki szívesen megeszi a levágott selejtet), villával megszúrkáljuk és forró sütőben kisütjük.
A lapokat az alábbi krémmel kenjük meg:
Krém hozzávalók:
6 dl tej
1 csomag vaniliás puding por
2 dkg vaj
30 dkg cukor
2 kanál kakaó
Pudingot főzünk a hozzávalókból.
Dorottya
Montag, 21. Dezember 2009
Abonnieren
Kommentare zum Post (Atom)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen