Donnerstag, 19. April 2012

Padlizsán Suzette vanilia fagylalttal

Hozzávalók:

8 vékony padlizsán szelet felezve, hámozva
1 narancs leve
10 dkg vaj
kevés cukor
1 nagy ek méz
1 dl narancslikör ( Cointreau)
4 gombóc vanilia fagylalt

Vajat felforrósítani és a padlizsán szeleteket oldalanként egy-egy percig sütni. Kevés cukorral édesíteni. Kivenni a padlizsánt, helyére mézet tenni és a narancs likört ráönteni. Összekeverni, és visszatenni a padlizsán szeleteket. Felönteni narancslével és egy percig közepes hőfokon főzni. Még forrón, vanilia fagylalttal tálalni.

forrás: So isst Italien

Libamájas hamburger

Hozzávalók:

darált borjúhús
libamáj

olaj

A darált húst sózni. Összekeverni az apróbb darabokra vágott libamájjal. Húspogácsákat formálni és nagyon kevés olajon megsütni. Salátával tálalni.

Spenótos csicseriborsó

Hozzávalók:

2 ek olivaolaj
2 fokhagymagerezd apróra vágva
1 hagyma apróra vágva
1/4 kk. köménypor
cayannebors
80 dkg főtt csicseriborsó
40 dkg spenót
15 dkg sült paprika
só, frissen őrölt bors

Olajban a hagymát, fokhagymát üvegesre dinsztelni. Hozzáaadni a csicseriborsót, izesíteni sóval, borssal, cayenneborssal és köménnyel. Belekeverni a spenótot és addig főzni, míg ősszeesik. Végül a csíkokra vágott paprikát hozzáaadni.

Mandulás csirke salátalevélben

Hozzávalók:

35-40  dkg csirkemell apróra vágva
10 dkg gyalult mandula
3 újhagyma (fehér része), vékony karikára vágva
1-3 piros chili apróra vágva
1 nagy fejessaláta  leveleire szedve

Páclé:

1 tk étkezési keményítő
1 tk tojásfehérje
1 ek rizsbor vagy Sherry
1 tk szézámolaj
1 ek szójaszósz
1/2 tk cukor
só, bors
1-1 ek apróra vágott gyömbér és fokhagyma

Továbbá:

2 ek olaj
1 tk szézámolaj
1 ek szójaszósz
2 ek rizsbor vagy Sherry
4-5  ek csirkelé

Mártás:

3 ek rizs vagy almaecet
1 ek szójaszósz
1-1 ek apróra vágott gyömbér. fokhagyma és chili

A csirkét a páclé hozzávalóival összekeverni és legalább két órára hűtőbe tenni. A mártás hozzávalóit összekeverni, és négy tálkába elosztani. A Wokban felforrósitani a kétféle olajat, és a mandulát gyorsan megpirítani. Kivenni, és a maradék olajban a csirkét állandó keverés mellett addig sütni, míg mindenhol elveszíti a szinét. Ekkor hozzáaadni a hagymát, chilit és a mandulát. Hozzáönteni a rizsbort vagy a Sherryt, a csirkelét és összeforralni. Amikor kész, tálra tenni. 1-1 ek csirkét a salátalevél közepére tenni, összecsomagolni és végül a szószba mártogatva enni.

Sonntag, 8. April 2012

Húsvéti sült sonka

Húsvétkor természetesen nem maradhat el a sonka. A Woolworths-ben (legjobb minőségű élelmiszerlánc Johannesburgban) vásároltam kötözött sonkát, aminek a csomagolásán feltüntettek egy sült sonka receptet. Gondoltam, kipróbálom, és nem bántam meg!

Hozzávalók:
1,5 kg kötözött sonka (minél húsosabb)
2 répa
1 hagyma
3 szár zeller
2 babérlevél
5-10 szem feketebors
5 szegfűszeg (én ezt kihagytam)
1-1,5 liter víz

Egy sütőedénybe önteni a vizet és beletenni a többi hozzávalót, a sonka bőrös része legyen felül. Betakarni az edényt alufóliával, hogy a fényesebb fele nézzen a sonka felé. 160 fokon 2 órát sütni (sonka fél kilónként fél óra, plusz 25 perc).
Miután elkészült, a bőrt levágni, a zsírt diagonálisan bevagdosni.

Bevonat:
1 csésze mustár
1/4 csésze almaecet
1/2 csésze barna cukor

A bevonat hozzávalóit összekeverni. A sonka tetejére (zsíros részre) kenni úgy, hogy a vágásokba is kerüljön a bevonatból. Grillre állítani a sütőt, a sonkát a legalsó szintre rakni, 10-20 percig sütni, amíg aranybarna nem lesz (nekem egy kicsit sötétebb lett, de az íze így is csodás). Időközben lehet még kenegetni a bevonattal.

Hidegen, vékonyan szelve tálalni.

Montag, 2. April 2012

Karfiolos csirke sajtmártással


Ezt receptet  Hegedűs Ági  (volt csapattársam) készítette.

Hozzávalók:

400 gr sárgarépa
1 kg karfiol
só, bors, citromlé, babérlevél, olivaolaj, liszt, petrezselyem
100 gr bacon szalonna
1 póréhagyma
1 doboz Medvesajt (8 db)
2,5 dl tejszín
2 dl tejföl
4 csirke vagy pulykamellfilé (600 gr)
A  karfiol leveleit, torzsáját eltávolítjuk és nem túl nagy rózsákra bontjuk. 2 liter forró, sós vízben kb. 8 percig  puhára főzzük, majd leszűrjuk és lecsepegtetjük. Közben megtisztítjuk és karikákra vágjuk a sárgarépát, majd a karfiol főzőlevében kb. 10 percig puhára főzzük. Majd ezt is leszűrjük, lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.
A bacont vékony csíkokra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk, majd forró olajon megpirítjuk, 5 percig fedő alatt pároljuk. Utána ráöntjük a tejszínt és beledobjuk a sajtokat. Gyakran kevergetve olvadásig forraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, izlés szerint sót és őrölt fehér borsot, összeforraljuk és fedő alatt melegen tartjuk.
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A csirke (pulyka) melleket hosszanti szeletekre vágjuk, meghintjük sóval, borssal és csipet liszttel. Nagy serpenyőben és forró olajban két részletben megkapatjuk a hússzeleteket, majd nagyobb méretű sütőedénybe terítjük és meglocsoljuk a pecsenyelével. A hús tetejére helyezzük a karfiolt, sárgarépát, bevonjuk a sajtmártással, majd a sütő közepére helyezett rácson pirosra sütjük (40-45 perc). Petrezselyemmel díszíthetjük és burgonyapürével vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Sonntag, 1. April 2012

Humusz és Baba ganoush (padlizsánkrém)


Tovább folytatva a johannesburgi élmények bemutatását két otthon is közkedvelt krém receptjét osztom meg az olvasókkal.
Errefelé a humusz és a baba ganoush (padlizsánkrém) a legkisebb közértben is kapható, hasonló népszerűségnek örvend, mind nálunk a kőrözött. Talán ez köszönhető annak is, hogy a felvágottak és a sajtok közel sem olyan finomak és sokszínűek, mint Európában. Ugyanakkor a szinte egész évben napsütéses idő miatt a piknik itt népszokás. Mi lenne nagyszerűbb fogás a piknikkosárban, mint egy kis humusz és padlizsánkrém, mellé sós ropogtatnivaló, újhagyma és friss zöldség?

David Lebovitz oldalán találtam meg ezeket a recepteket, amelyekből sikerült isteni finom krémeket készítenem, az ittenihez hasonló ízesítéssel. A helyi Baba ganush-t a Bryanston Organic Market-en próbáltam ki, és ezzel a recepttel szerénység nélkül állíthatom, sikerült hasonlót alkotnom.

Baba Ganoush

3 közepes méretű padlizsán
1/2 csésze (130g) tahini (szezámmag paszta)
1 1/4 teáskanál nagyszemű só
3 evőkanál frissen facsart citromlé
3 gerezd fokhagyma, fokhagyma nyomón áttörve
1/8 teáskanál chilli por
1 evőkanál olivaolaj
Egy fél marok petrezselyem

Sütőt 90 fokra előmelegíteni. A padlizsánokat (villával megszúrni, hogy ne robbanjanak szét) egy sütőpapírral bélelt tepsire tenni, és 30-40 percig sütni, míg teljesen megpuhulnak (keskeny késsel beleszúrva sehol nem ütközünk ellenállásba). Kivenni a sütőből és hűlni hagyni. A többi hozzávalóval együtt aprítógépben turmixoljuk, amíg egyenletes krémet kapunk. Hűtsük néhány órát tálalás előtt.

Humusz

3 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál nagyszemű só
3/4 csésze (cup = 180g) tahini (szezámmag paszta)
2 evőkanál oliva olaj
1/3 csésze (80 ml) frissen facsart citromlé
2 csésze (350g) lecsöpögtetett konzerv csicseriborsó (vagy 1 csésze száraz csicseriborsó megfőzve - kuktában fél óra alatt megvan, ha előtte egy éjszakára bő vízben áztatjuk)
1 csésze (15g) petrezselyemzöld feldarabolva
1/8 teáskanál chilli por
kb 6 teáskanál a konzervléből vagy a főzőléből
1-2 evőkanál őrölt kömény (szerintem ezzel az igazi, de elhagyható)

Egy aprító gépben a sót, tahinit, oliva olajat, citromlevet és a fokhagymát turmixolni.
Hozzáadni a csicseriborsót, a petrezselymet, a chilli port és a levet. Összeturmixolni (közben többször megállni, és az edény szélére tapadt részt belekeverni, hogy minden alaposan elkeveredjen).

Tálaláskor a közepébe mélyedést tenni, bele durvára őrölt borsot és olivaolajat tenni. Kitűnő szendvicskrémként, pitával, zöldség mártogatónak.

Csirkével, paprikával és hagymával töltött tortilla

Hozzávalók:

8 tortilla
2 taco fűszerkeverék
60 dkg csirkmell csíkokra vágva
1 zöld szinű paprika csíkokra vágva
1 piros szinű paprika csíkokra vágva
1 hagyma karikára vágva
só, bors
4 ek olaj

A csirkét sózni és borsozni. Forró olajban a hagymát kicsit megpirítani. Hozzáadni a paprikát, kicsit megsütni, majd beletenni a csirkét és a taco keveréket. Készre sütni. Tortillákat megmelegíteni (serpenyőben vagy mikrohullámú sütőben) és a töltelékkel megtölteni.

Szőlővel töltött palacsinta vörösboros mártással

Hozzávalók:

4 palacsinta

Töltelék:

1/2 kiló fehér szőlő hámozva
1 narancs reszelt héja
2 dkg vaj
1 ek porcukor

Mártás:

1 pohár vörösbor
2 fahéj
6 ek cukor

Mártáshoz a cukrot, fahéjat és a vörösbort felforralni és a felére elfőzni. A töltelékhez a vajat felmelegíteni, beletenni a narancs reszelt héját, cukrot és a hámozott szőlőt. Kicsit átsütni. A palacsintákat megtölteni, porcukorral megszórni és a mártással tálalni.

Karlos Arguińano
Related Posts with Thumbnails