Sonntag, 1. April 2012

Humusz és Baba ganoush (padlizsánkrém)


Tovább folytatva a johannesburgi élmények bemutatását két otthon is közkedvelt krém receptjét osztom meg az olvasókkal.
Errefelé a humusz és a baba ganoush (padlizsánkrém) a legkisebb közértben is kapható, hasonló népszerűségnek örvend, mind nálunk a kőrözött. Talán ez köszönhető annak is, hogy a felvágottak és a sajtok közel sem olyan finomak és sokszínűek, mint Európában. Ugyanakkor a szinte egész évben napsütéses idő miatt a piknik itt népszokás. Mi lenne nagyszerűbb fogás a piknikkosárban, mint egy kis humusz és padlizsánkrém, mellé sós ropogtatnivaló, újhagyma és friss zöldség?

David Lebovitz oldalán találtam meg ezeket a recepteket, amelyekből sikerült isteni finom krémeket készítenem, az ittenihez hasonló ízesítéssel. A helyi Baba ganush-t a Bryanston Organic Market-en próbáltam ki, és ezzel a recepttel szerénység nélkül állíthatom, sikerült hasonlót alkotnom.

Baba Ganoush

3 közepes méretű padlizsán
1/2 csésze (130g) tahini (szezámmag paszta)
1 1/4 teáskanál nagyszemű só
3 evőkanál frissen facsart citromlé
3 gerezd fokhagyma, fokhagyma nyomón áttörve
1/8 teáskanál chilli por
1 evőkanál olivaolaj
Egy fél marok petrezselyem

Sütőt 90 fokra előmelegíteni. A padlizsánokat (villával megszúrni, hogy ne robbanjanak szét) egy sütőpapírral bélelt tepsire tenni, és 30-40 percig sütni, míg teljesen megpuhulnak (keskeny késsel beleszúrva sehol nem ütközünk ellenállásba). Kivenni a sütőből és hűlni hagyni. A többi hozzávalóval együtt aprítógépben turmixoljuk, amíg egyenletes krémet kapunk. Hűtsük néhány órát tálalás előtt.

Humusz

3 nagy gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál nagyszemű só
3/4 csésze (cup = 180g) tahini (szezámmag paszta)
2 evőkanál oliva olaj
1/3 csésze (80 ml) frissen facsart citromlé
2 csésze (350g) lecsöpögtetett konzerv csicseriborsó (vagy 1 csésze száraz csicseriborsó megfőzve - kuktában fél óra alatt megvan, ha előtte egy éjszakára bő vízben áztatjuk)
1 csésze (15g) petrezselyemzöld feldarabolva
1/8 teáskanál chilli por
kb 6 teáskanál a konzervléből vagy a főzőléből
1-2 evőkanál őrölt kömény (szerintem ezzel az igazi, de elhagyható)

Egy aprító gépben a sót, tahinit, oliva olajat, citromlevet és a fokhagymát turmixolni.
Hozzáadni a csicseriborsót, a petrezselymet, a chilli port és a levet. Összeturmixolni (közben többször megállni, és az edény szélére tapadt részt belekeverni, hogy minden alaposan elkeveredjen).

Tálaláskor a közepébe mélyedést tenni, bele durvára őrölt borsot és olivaolajat tenni. Kitűnő szendvicskrémként, pitával, zöldség mártogatónak.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Related Posts with Thumbnails