Montag, 28. Februar 2011

Olasz almatorta

Hozzávalók:

 

75 dkg alma (delicius) hámozva felezve, vékony szeletekre vágva

15 dkg liszt

1 tojás

15-20 dkg cukor

1,5 dl tej

1 vaniliás cukor

1 citrom reszelt héja

vaj

barna cukor

 

Tojást, lisztet, tejet, cukrot, vaniliás cukrot és a citrom reszelt héját összekeverni.

Beletenni az almát és kivajazott (20 cm-es) formába tenni. Megszórni barna cukorral és 180 fokos sütőben kb. másfél órát sütni. Ha szükséges, a sütés végefelé fóliával letakarni.

 

A német TV ben volt nagyon régen egy sorozat Olaszország tartományairól. Ott mutatták be az olasz tepsis hússal ezt a receptet. Ott is ilyen csúnyán nézett ki, de nagyon finom.

Sonntag, 27. Februar 2011

Igazi farsangi fánk

Ha vendégek jönnek a péksütiket és pogácsákat általában Limara receptjeiből választom, mert azokban még sohasem csalódtam. Az idei farsangra 10 felnőttet és 14 gyereket vártunk, ki kellett tennem magamért. Igazi szalagos fánkot készítettem, dupla adagot, és nagy sikere lett. (Segített persze a dagasztógépem is.)
És ami a legjobb benne, hogy még másnaposan is finom!

Sonntag, 20. Februar 2011

Jégsaláta avocádóval és eperrel

Hozzávalók:

 

fél jégsaláta

1 avocado kockára vágva

25 dkg eper szeletre vágva

1 dl tejszín

0,5 dl balzsamecet (vagy kevesebb)

dió apróra törve

rózsabors törve

 

Salátát apró falatokra széttépni. Tejszínt, ecetet és a sót összekeverni. Salatát tányérra tenni, rátenni  az epret és az avocadót. Megszórni dióval, borssal és a dresszinget ráönteni.

 

Erdbeerseite.de 

Narancssaláta gránátalmával

Hozzávalók:

 

4 narancs

1 gránátalma

friss menta csíkokra vágva

 

Narancsok keserű héját levágni, majd karikákra vágni. Gránátalma levét kinyomni és a magjait kiszedni. Magjait és a menta csíkokat a narancsra tenni. Végül a gránátalma levével meglocsolni.

 

GU. recept
 

 

Sajtos brokkoli krémleves

Hozzávalók:

 

50 dkg brokkoli rózsáira szedve

2  újhagyma vékony karikára vágva.

2 ek vaj

1 dl tejföl vagy tejszín

9 dl zöldséglé

15 dkg reszelt sajt

bors

 

Vajban a hagymát és a brokkolit kicsit megpárolni. Felönteni a zöldséglével és alacsony hőfokon készre főzni. Turmixolni és a tejföllel összekeverni. Belekeverni a sajtot és amikor elolvadt borssal izesíteni.

 

chefkoch



 

 

Dienstag, 15. Februar 2011

Burgonya gombócok

Hozzávalók:

 

1 zacskó (110 g) burgonyapüré por

2 dl tej

1 dl víz

5 dkg füstölt sonka apróra vágva

1 tojás

3 ek puha vaj

só, frissen őrölt bors

szerecsendió frissen reszelve

 

Tejet vízzel és 2 ek vajjal felforralni Levenni a tűzről és apránként belekeverni a burgonyapürét. Amikor kicsit kihűlt hozzákeverni a sonkát és a tojást. Sóval, borssal és szerecsendióval izesíteni. Fagylaltoskanállal gombócokat készíteni és sütőpaprirral bélelt sütőlapra helyezni. Tetejére pici vajat tenni és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütni.

essen&trinken

Borsos eper

Hozzávalók:

 

50 dkg eper

10 dkg cukor

2,5 dl tejszín

kevés citromlé

1 tk vaniliás cukor (házi)

frissen őrölt bors

 

Epret negyedelni, cukorral, vaniliás cukorral és a citromlével összekeverni. Fél órát állni hagyni. Tejszínnel meglocsolni és borssal megszórni.

 

Chefkoch recept módosítva

 

 

 

Diós banánkenyér

Hozzávalók:

 

7,5 dkg keserű csokoládé apróra törve

15 dkg dió apóra törve

2 tojás

10 dkg cukor

1 vaniliás cukor

0,75 dl olaj

3 érett banán vékony karikára vágva

fél csomag sütőpor

25 dkg liszt

pici fahéj

1,5 dl tej

vaj és cukor a formához

 

Szilikon formát (kb. 1 és 1/4 l) kivajazni és cukrozni. Tojásokat cukorral, vaniliás cukorral, olajjal 5 percig keverni. A karikára vágott banánt rögtön beletenni. Lisztet, sót, sütöport és a fahéjt összekeverni majd a tejbe keverni.. Ezeket a banános masszához keverni és beletenni 10 dkg diót és a csokoládét. Formába önteni és megszórni a maradék dióval. 175 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütni. (nem szabad kiszáradni!) 15 percig hülni hagyni a formában, majd kiboritani. 




 

 

Samstag, 12. Februar 2011

Kókusz panna cotta mango pürével

Hozzávalók:

 

4 dl kókusztej

1 dl tejszín

dió nagyságú gyömbér hámozva, szeletelve1 vanília kikapart belseje

4 zselatinlap hideg vízbe beáztatva

3 ek barna cukor

1 érett mangó hámozva

1 zöldcitrom leve

 

Kókusztejet cukorral, gyömbérrel, tejszínnel, vanília magjaival felforralni, majd 10 percig állni hagyni. Leszűrni és a még meleg tejbe a kinyomott zselatint belekeverni. Poharakba elosztani és 2-3 órára hütőbe tenni. Mangó húsát felvágni, a citrom levével turmixolni és a panna cotta tetejére tenni.


 

 

Sült fürj rozmaringgal

Hozzávalók:

 

4 fürj tisztítva

4 ek olivaolaj

2 gerezd fokhagyma héjával együtt

frissen őrölt bors

4 ág friss rozmaring

 

Fürjek hátát hosszában elvágni és laposra nyomni. Olajat, sót, borsot és a rozmaringot össszekeverni és ebben a fürjeket 2 -3 óráig pácolni  A fürjekről lecsöpögtetett olajat felforrósitani és benne a fürjeket átsütni. Majd 180 fokos sütöben kb 15 perc alatt készre sütni.

Salátával tálalni. 

 

Freitag, 11. Februar 2011

Hortobágyi palacsinta

Ez a hortobágyi palacsinta most a férjem születésnapjára készült, de a gulyásleves mellett, előételnek szívesen készítem külföldi vendégeinknek is.

 

Hozzávalók:

 

8 palacsinta

60-70 dkg sertésszűz (vagy csirkemellfilé)  kockára vágva

1 hagyma apróra vágva

1 paradicsom apróra vágva

1 paprika apróra vágva

4 dl tejföl

2-3  ek olaj

1 1/2 tk kicsit csípős pirospaprika

1 ek gulyáskrém

 

Olajban a hagymát megfonnyasztani,  hozzáadni a húst és addig sütni, míg elveszti a szinét. Belekeverni a pirospaprikát, majd a paradicsomot és a paprikát. Sóval izesíteni és lefedve kb. 20 percig puhára főzni.  Leszűrni és apróra vágni. Palacsintába tenni, szélüket behajtani és feltekerni. Tűzálló tálba rakni és 10 percre 180 fokos sütőbe tenni.  A leszűrt lébe belekeverni a tejölt és a gulyáskrémet és jól összeforralni. Tányérra tenni a palacsintát és meglocsolni a mártással. Karikára vágott paprikával díszíteni.

 

 



 

 

 

Perui spenót szósz taglietelléhez

Mint már irtam, lányom az egyetem mellett a Starbucksban dolgozik néhány órát. Egyik perui kolleganőjétől kapta ezt a receptet és itthon el is készítette.

 

Hozzávalók:

 

30 dkg friss spenót tisztitva ( de lehet mélyhütőttből is késziteni)

1 nagy csokor bazsalikom

kb. fél pohár tej

10 dkg reszelt Gouda sajt

5-6 ek olivaolaj

frissen őrölt bors

tagliatelle

 

Forró olajban a spenótot addig párolni míg összeesik. Beletenni a tejet és a sajtot és és 1-2 percig főzni, míg a sajt elolvad. Végül a bazsalikomot, sót és borsot is beletenni. Turmixolni és az al dente-re főzött tagliatellére tenni.

Mittwoch, 9. Februar 2011

Valentin napra: Avocado krém eperrel

Hozzávalók:

 

1 nagy vagy két kisebb avocado

40 dkg eper

1/2 citrom leve

3 ek ahorn szirup

1 dl tejszín kemény habbá verve

1/4 tk kardamon

fél csomag vaniliás cukor

1 ek narancs likör

 

Epret kockákra vágni, díszítéshez párat felretenni. Narancs likőrrel összekeverni és fél órát állni hagyni. Avocado húsát citromlével, ahorn sziruppal, vaniliás cukorral és a kardamonnal turmixolni. Kevés avocado krémet óvatosan összekeverni a tejszinnel. Pohár aljára avocádo krémet tenni, rá az epret és végül a tejszines avocádot. Eperrel díszíteni.

 

Kochmix

Montag, 7. Februar 2011

Klementin citromos balzsamecettel és feketeborssal

Hozzávalók:

 

4 klementin gerezdre szedve

2 ek krémes citromos balzsamecet

frissen őrölt bors

 

Klementint összekeverni a balzsamecettel, poharakba tenni és borssal megszórni.

  

Cukorborsó bébi kukoricával

Hozzávalók:

 

40 dkg cukorborsó tisztítva

20 dkg bébi kukorica felezve (üveges)

1 chili apróra vágva

5 ek szézám olaj

80 ml austern szósz

2 fokhagyma gerezd apróra vágva

 

Wokban a fokhagymát forró szézámolajban megpirítani. Beletenni a cukorborsót és 2 percig sütni. Hozzáadni a bébi kukoricát és a chilit és még egy percig együtt sütni. Austern szósszal izesíteni.

Dienstag, 1. Februar 2011

Tejszínes laskagomba

Hozzávalók:

 

60 dkg laskagomba

2 dl tejszín

10 dkg szárított paradicsom olajban

3-4  ek olivaolaj

1 tk kakukkfű

tengeri só, frissen őrölt bors

 

Gombát és a lecsöpögtetett paradicsomot csíkokra vágni. Olajat felforrósítani és a gombát 2 percig erős tüzön sütni. Beletenni a paradicsomot, tejszínt és felfőzni. Kakukkfüvet, sót, borsot belekeverni.

Related Posts with Thumbnails