Freitag, 23. März 2012

Marokkói csirke egytál

Ahogy korábban ígértem, dél-afrikai konyhaközeli élményeimet is igyekszem megosztani az oldalunkon. Ha már itt vagyunk ebben a szép országban, ismerkedem egy kicsit a helyi konyhával is(ahhoz legalább egyszerűbb hozzávalókat találni). Mint hamar kiderült az itteni ételek inkább nevezhetőek az indiai, észak-afrikai és az amerikai/angol ízvilág érdekes keverékének (divatos kifejezéssel élve fúziós konyhának), mint valami egyedi világnak. Az alapanyagok igazán gazdagok és különösen a marhahús tekintetében kiváló minőségűek. 

Ha már bloggolunk, akkor miért ne rögtön a helyi gasztrobloggokkal kezdjem az ismerkedést? Rá is találtam egy nekem tetsző oldalra: http://afoodieliveshere.com

Kezdjük afrikai túránkat egy jól hangzó, tényleg néhány perc alatt összedobható marokkói egytálétellel, amely az illatos fűszereivel levett a lábamról (nem szabad egyiket sem kihagyni!).

Hozzávalók:

6 csirke darab (lehet alsó/felső comb, mell, ki mit szeret) csonttal és bőrrel (egy darab körülbelül egy felsőcomb méretnek felel meg)
1 hagyma, nagyobb darabokra vágva
1/2 vagy egész sütőtök (butternut - kis méretű, körte alakú kanadai sütőtök), pucolva és kockára vágva
2 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál őrölt szárított koriander
2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1/2 teáskanál chilli mag
2 teáskanál friss reszelt gyömbér
2 teáskanál apróra vágott friss fokhagyma
2-3 evőkanál olivaolaj
1 konzerv hámozott apróra vágott paradicsom

1 csésze kuszkusz
1 csésze csirke alaplé (én leveskockát használtam, de ha van házi, az még jobb)

Egy marék friss mentalevél, felszeletelve

A sütőt 180 fokra előmelegíteni. A felvágott hagymát, sütőtököt az edény aljára helyezni (én öntöttvas lábast használtam, a lényeg, hogy fedeles és sütőbiztos legyen). A csirkedarabokat is beletenni. Fűszereket és az olivaolajat rátenni. Összekeverni, hogy mindenhova kerüljön a fűszerekből. Befedni az edényt alufóliával, és a széleken lenyomkodni, ezután rátenni a fedőt. Körülbelül 50 percet sütni. Akkor van kész, ha a hús könnyen leválik a csontról.

Ezután beleönteni a kuszkuszt és a húslevet, majd a fedőt az edényen hagyva 10-15 percig állni hagyni. Tálalás előtt megszórni a friss mentával.

2 Kommentare:

  1. Végre!!!!!!!!!!! Egyszerű és egzotikus. Első olvasásra igazán "autentikus"-bár én már érzem is a tajin fűszerem ízét. A kérdésem csak annyi,h. mi a véleményed a kakasról. Mondom,h. mire gondolok.Van egy bazi nagy kakasom 2főre. Sajnos egészben fagyasztva kaptam tehát vissza nem fagyaszthatom. Úgy gondoltam,h. fözök belőle egy erős levest a visszamaradt húsból pedig ezt a receptet. Nem túl erős ízű a kakas ehhez?

    AntwortenLöschen

Related Posts with Thumbnails