Ahogy korábban ígértem, dél-afrikai konyhaközeli élményeimet is igyekszem megosztani az oldalunkon. Ha már itt vagyunk ebben a szép országban, ismerkedem egy kicsit a helyi konyhával is(ahhoz legalább egyszerűbb hozzávalókat találni). Mint hamar kiderült az itteni ételek inkább nevezhetőek az indiai, észak-afrikai és az amerikai/angol ízvilág érdekes keverékének (divatos kifejezéssel élve fúziós konyhának), mint valami egyedi világnak. Az alapanyagok igazán gazdagok és különösen a marhahús tekintetében kiváló minőségűek.
Ha már bloggolunk, akkor miért ne rögtön a helyi gasztrobloggokkal kezdjem az ismerkedést? Rá is találtam egy nekem tetsző oldalra: http://afoodieliveshere.com
Kezdjük afrikai túránkat egy jól hangzó, tényleg néhány perc alatt összedobható marokkói egytálétellel, amely az illatos fűszereivel levett a lábamról (nem szabad egyiket sem kihagyni!).
Hozzávalók:
6 csirke darab (lehet alsó/felső comb, mell, ki mit szeret) csonttal és bőrrel (egy darab körülbelül egy felsőcomb méretnek felel meg)
1 hagyma, nagyobb darabokra vágva
1/2 vagy egész sütőtök (butternut - kis méretű, körte alakú kanadai sütőtök), pucolva és kockára vágva
2 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál őrölt szárított koriander2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1/2 teáskanál chilli mag
2 teáskanál friss reszelt gyömbér
2 teáskanál apróra vágott friss fokhagyma
2-3 evőkanál olivaolaj1 konzerv hámozott apróra vágott paradicsom
1 csésze kuszkusz
Egy marék friss mentalevél, felszeletelve
A sütőt 180 fokra előmelegíteni. A felvágott hagymát, sütőtököt az edény aljára helyezni (én öntöttvas lábast használtam, a lényeg, hogy fedeles és sütőbiztos legyen). A csirkedarabokat is beletenni. Fűszereket és az olivaolajat rátenni. Összekeverni, hogy mindenhova kerüljön a fűszerekből. Befedni az edényt alufóliával, és a széleken lenyomkodni, ezután rátenni a fedőt. Körülbelül 50 percet sütni. Akkor van kész, ha a hús könnyen leválik a csontról.
Ezután beleönteni a kuszkuszt és a húslevet, majd a fedőt az edényen hagyva 10-15 percig állni hagyni. Tálalás előtt megszórni a friss mentával.
Nagyon tetszik ez az étel!!!!
AntwortenLöschenVégre!!!!!!!!!!! Egyszerű és egzotikus. Első olvasásra igazán "autentikus"-bár én már érzem is a tajin fűszerem ízét. A kérdésem csak annyi,h. mi a véleményed a kakasról. Mondom,h. mire gondolok.Van egy bazi nagy kakasom 2főre. Sajnos egészben fagyasztva kaptam tehát vissza nem fagyaszthatom. Úgy gondoltam,h. fözök belőle egy erős levest a visszamaradt húsból pedig ezt a receptet. Nem túl erős ízű a kakas ehhez?
AntwortenLöschen