Dienstag, 22. Mai 2012

Kumquat-os piskóta

Johannesburgi kalandjaink folytatódnak, most éppen a kertünkben. Két kis csenevész, de annál nagyobb tüskékkel védekező fácska áll bérelt házunk kertjének sarkában. Egész nyáron érlelgették magukon miniatűr, narancs kinézetű gyümölcseiket. Három éves fiam időnként büszkén megjelent néhánnyal:  Nekem szedte. Próbálkoztam a fogyasztásukkal is, körültekintően megpucoltam, de miután beleharaptam, eltorzult az arcom. Mintha a citrom és a grépfrút összes savanyúsága és keserűsége költözött volna a kis narancssárga gyümölcsbe. Így aztán a maradék a fán maradt. Időközben beköszöntött a tél, és a gyümölcsök még mindig ott virultak a fán. Legnagyobb megdöbbenésemre ekkor jelentek meg az üzletek polcain. Utána kellett néznem, mi is lehet ez! Kiderült, hogy ázsiai származású Kumquat fákat nevelgetünk, amelynek gyümölcsei bizony a tél elejére érnek be. Az egyéb citrusfélékkel ellentétben a gyümölcsöt héjastul kell megenni, mert abban rejlik az édessége. Egyes leírások szerint először a keserű nedvet kell kiszívni, majd mintegy jutalomként el kell rágcsálni a héját. És láss csodát, tényleg ízletes és nagyon aromás kis gyümölcsök ezek!

Nekiláttunk a szüretnek a gyerekek legnagyobb örömére, és a floridai Kumquat őstermelők honlapján találtam is egy egyszerű sütemény receptet. Az egész családnak nagyon ízlett, a gyümölcs aromája a kandírozott narancshéjra hasonlít, de annál sokkal fenségesebb és különlegesebb.
Érdemes kipróbálni, a gyümölcsből nem kell sok ahhoz, hogy megbolondítsa az ételt, szinte fűszerként viselkedik.

Hozzávalók:

1 csésze pürésített kumquat
2 csésze vaj
3 csésze cukor
1 evőkanál vanília kivonat
10 nagy tojás
4 csésze liszt
Eredeti recept szerint (ezeket elhagytam):
1/2 teáskanál gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
Kikeverni a vajat, a cukrot és a vaníliát, elektromos keverőgép magas fokozatán kb. 4 percig. A tojásokat kettesével hozzáadni. A lisztet alacsony fokozaton hozzáadni, és addig keverni amíg egyenletes masszát kapunk. Belekeverni a kumquat pürét. Kivajazott, lisztezett formába tenni (sütőpapírral is lehet bélelni). Alufóliával lefedni és 180 fokon 1 és ¼ órát sütni. Kifordítani a formából és rácson hagyni kihűlni.
Kumquat püré elkészítése:
A gyümölcsöket felezzük és a magjukat kivesszük. Turmixgépben vagy aprítóban pürésíteni (néhány csepp narancslevet lehet hozzákeverni).

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Related Posts with Thumbnails