Dienstag, 12. April 2011

Gőzgombóc

Ez a recept még a síszezonban született, hugom készítette a finom gőzgombócokat. Ezért már nem is kell Ausztriába menni, a hóért viszont még mindig érdemes...

 

Hozzávalók 5 főre:


tészta:

500 g liszt

3 dl tej

2,5 dkg élesztő

1 tk kristálycukor

csipet só

1/2 citrom reszelt héja

1 tojás

5 dkg olvasztott vaj (a gombócok kenéséhez)

 

töltelék:

kb. 25 dkg sűrű szilvalekvár

 

tetejére:

10 dkg őrölt mák

5 dkg porcukor

 

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatni.  A lisztet egy tálba szitálni, hozzáadni a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztani. Tiszta konyharuhával letakarni és langyos helyen 45 percig keleszteni. A megkelt tésztát két részre osztani, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorni. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágni.
A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt tenni és gombóccá formálni, ügyelve, hogy jól összgömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenni olvasztott vajjal.
Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatni a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. Ráültetni egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralni (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékelni a tüzet annyira, hogy éppen gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzölni a gombócokat. Elkészültüket tűpróbával ellenőrizni.
A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsolni és porcukros mákot hinteni a tetejére.

Elkészítés: 45 perc, gőzölés: 15 perc

Én vaj helyett vaníliásodóval öntöttem nyakon a gombócokat, aminek itt egy tökéletes receptje:
3 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 tojás sárgája, 1 vaníliás cukor, fél liter tej, fél citrom reszelt héja.
A tojás sárgáját jól kikeverni a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverni a lisztet és a tejjel felönteni, gőz fölött sűrűre főzni.

1 Kommentar:

Related Posts with Thumbnails