Dienstag, 22. Mai 2012

Kumquat-os piskóta

Johannesburgi kalandjaink folytatódnak, most éppen a kertünkben. Két kis csenevész, de annál nagyobb tüskékkel védekező fácska áll bérelt házunk kertjének sarkában. Egész nyáron érlelgették magukon miniatűr, narancs kinézetű gyümölcseiket. Három éves fiam időnként büszkén megjelent néhánnyal:  Nekem szedte. Próbálkoztam a fogyasztásukkal is, körültekintően megpucoltam, de miután beleharaptam, eltorzult az arcom. Mintha a citrom és a grépfrút összes savanyúsága és keserűsége költözött volna a kis narancssárga gyümölcsbe. Így aztán a maradék a fán maradt. Időközben beköszöntött a tél, és a gyümölcsök még mindig ott virultak a fán. Legnagyobb megdöbbenésemre ekkor jelentek meg az üzletek polcain. Utána kellett néznem, mi is lehet ez! Kiderült, hogy ázsiai származású Kumquat fákat nevelgetünk, amelynek gyümölcsei bizony a tél elejére érnek be. Az egyéb citrusfélékkel ellentétben a gyümölcsöt héjastul kell megenni, mert abban rejlik az édessége. Egyes leírások szerint először a keserű nedvet kell kiszívni, majd mintegy jutalomként el kell rágcsálni a héját. És láss csodát, tényleg ízletes és nagyon aromás kis gyümölcsök ezek!

Nekiláttunk a szüretnek a gyerekek legnagyobb örömére, és a floridai Kumquat őstermelők honlapján találtam is egy egyszerű sütemény receptet. Az egész családnak nagyon ízlett, a gyümölcs aromája a kandírozott narancshéjra hasonlít, de annál sokkal fenségesebb és különlegesebb.
Érdemes kipróbálni, a gyümölcsből nem kell sok ahhoz, hogy megbolondítsa az ételt, szinte fűszerként viselkedik.

Hozzávalók:

1 csésze pürésített kumquat
2 csésze vaj
3 csésze cukor
1 evőkanál vanília kivonat
10 nagy tojás
4 csésze liszt
Eredeti recept szerint (ezeket elhagytam):
1/2 teáskanál gyömbér
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
Kikeverni a vajat, a cukrot és a vaníliát, elektromos keverőgép magas fokozatán kb. 4 percig. A tojásokat kettesével hozzáadni. A lisztet alacsony fokozaton hozzáadni, és addig keverni amíg egyenletes masszát kapunk. Belekeverni a kumquat pürét. Kivajazott, lisztezett formába tenni (sütőpapírral is lehet bélelni). Alufóliával lefedni és 180 fokon 1 és ¼ órát sütni. Kifordítani a formából és rácson hagyni kihűlni.
Kumquat püré elkészítése:
A gyümölcsöket felezzük és a magjukat kivesszük. Turmixgépben vagy aprítóban pürésíteni (néhány csepp narancslevet lehet hozzákeverni).

Zöldborsó mentával és kecskesajttal

Hozzávalók:

30 dkg mélyhűtött zöldborsó
15 dkg kecskesajt
1 uborka
fél csokor menta
3 ek olivaolaj
1 tk méz
1tk mustár
1 bio citrom
só, bors

A zöldborsót forró vízbe tenni, benne felolvasztani, majd leszűrni. Uborkát hámozni, felezni és a belsejét kikaparni. Kisebb kockákra vágni. Összekeverni a borsót, uborkát és a mentát. Fél citrom héját lereszelni és az egész citrom levét kicsavarni. A dresszinghez összekeverni az olajat, citrom levét és héját, mustárt, sót és a borst. Belekeverni a zöldborsóba. Végül kecskesajt darabkákat tenni a tetejére.



Hideg tárkonyos avokadó krémleves

Hozzávalók:

2 nagy avokadó (kb. fél kiló)

1/2 l zsírtalanított húsleves
2 ek citromlé
pár csepp Tabasco
1 tk friss, apróra vágott tárkony
só, frissen őrölt bors
1/8 l tejszín


Avokádót felezni, húsát kivenni és felvágni. Csirkelével és a tárkonnyal mixelni majd belekeverni a sót, citromlét, tabascot és a borsot. Jól lehűteni, tányérokba elosztani és tárkonylevéllel díszíteni.



Montag, 7. Mai 2012

Cikória saláta csirkével és szójababbal

Hozzávalók:

4 cikória
2 csirkemell csont nélkül
25 dkg babcsíra
1 ek szezámmag olaj nélkül pirítva
3/4 l csirkelé
1 babérlevél
1 tk szárított kakukkfü
só, bors
fehérborecet

A gőzölőt egy edénybe helyezni, amibe csirkelét, babérlevelet és kakukkfüvet tenni. A rácsra helyezni a csirkemellet amit előtte kicsit be kell olajozni. Vigyázni, hogy ne érjen a vízbe és addig gőzölni, míg megpuhul a hús  Ezútán a húst csíkokra vágni, a  cikóriát  leveleire szedni. 1 csésze csirkelét a gőzölőből kivenni, hozzáadni sót, borsot és tetszés mennyiségű ecetet. A csirkét, cikóriát, szójababot összekeverni a dresszinggel. Tányérokba elosztani és megszórni szezámmaggal.
Related Posts with Thumbnails