Freitag, 23. März 2012

Marokkói csirke egytál

Ahogy korábban ígértem, dél-afrikai konyhaközeli élményeimet is igyekszem megosztani az oldalunkon. Ha már itt vagyunk ebben a szép országban, ismerkedem egy kicsit a helyi konyhával is(ahhoz legalább egyszerűbb hozzávalókat találni). Mint hamar kiderült az itteni ételek inkább nevezhetőek az indiai, észak-afrikai és az amerikai/angol ízvilág érdekes keverékének (divatos kifejezéssel élve fúziós konyhának), mint valami egyedi világnak. Az alapanyagok igazán gazdagok és különösen a marhahús tekintetében kiváló minőségűek. 

Ha már bloggolunk, akkor miért ne rögtön a helyi gasztrobloggokkal kezdjem az ismerkedést? Rá is találtam egy nekem tetsző oldalra: http://afoodieliveshere.com

Kezdjük afrikai túránkat egy jól hangzó, tényleg néhány perc alatt összedobható marokkói egytálétellel, amely az illatos fűszereivel levett a lábamról (nem szabad egyiket sem kihagyni!).

Hozzávalók:

6 csirke darab (lehet alsó/felső comb, mell, ki mit szeret) csonttal és bőrrel (egy darab körülbelül egy felsőcomb méretnek felel meg)
1 hagyma, nagyobb darabokra vágva
1/2 vagy egész sütőtök (butternut - kis méretű, körte alakú kanadai sütőtök), pucolva és kockára vágva
2 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál őrölt szárított koriander
2 teáskanál őrölt fahéj
1/2 teáskanál őrölt fekete bors
1/2 teáskanál chilli mag
2 teáskanál friss reszelt gyömbér
2 teáskanál apróra vágott friss fokhagyma
2-3 evőkanál olivaolaj
1 konzerv hámozott apróra vágott paradicsom

1 csésze kuszkusz
1 csésze csirke alaplé (én leveskockát használtam, de ha van házi, az még jobb)

Egy marék friss mentalevél, felszeletelve

A sütőt 180 fokra előmelegíteni. A felvágott hagymát, sütőtököt az edény aljára helyezni (én öntöttvas lábast használtam, a lényeg, hogy fedeles és sütőbiztos legyen). A csirkedarabokat is beletenni. Fűszereket és az olivaolajat rátenni. Összekeverni, hogy mindenhova kerüljön a fűszerekből. Befedni az edényt alufóliával, és a széleken lenyomkodni, ezután rátenni a fedőt. Körülbelül 50 percet sütni. Akkor van kész, ha a hús könnyen leválik a csontról.

Ezután beleönteni a kuszkuszt és a húslevet, majd a fedőt az edényen hagyva 10-15 percig állni hagyni. Tálalás előtt megszórni a friss mentával.

Samstag, 10. März 2012

Zöldfüge carpaccio kecskesajttal

Hozzávalók:

8 zöldfüge
6 ek olivaolaj
2 ek méz
2 ek málnaecet
1 tk mustár
kb. 10 dkg kecskesajt

Ecetből, mézből, olajból és a mustárból vinagrettet készíteni. A fügét vékony szeletekre vágni és tányérra rendezni. Meglocsolni a vinagrettel és az apróbb darabokra tépkedett kecskesajttal tálalni.

Khaki muffin

Hozzávalók:

1 érett khaki
15 dkg liszt
1 pupozott tk sütőpor
1 tojás
1 citrom leve és reszelt héja
7,5 dkg cukor
10 dkg túró (Lidl)
1 ek olaj

Khakit hámozni és kisebb kockákra vágni. Lisztet és a sütőport összekeverni. Tojást, túrót, citrom héját, levét és a kahkit (pár kocka kivételével) öszzekeverni, majd ezt a masszát belekeverni a sütőporos lisztbe. Szilikonos muffin formákba elosztani, majd a félretett khaki kockákat rátenni. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütni.

Küchengötter

Füge karamellizálva kecskesajtos krémmel

Hozzávalók:

2 füge szeletelve
5 dkg vaj
2 ek cukor
50 ml Marsala bor
kevés narancslé
1 tk balzsamecet
10 dkg kecskesajt krém
0,5 dl tejföl

Vajat felmelegíteni, 1 ek cukrot beletenni. Felforrósítani, majd elosztani rajta a füge szeleteket. Maradék cukrot a fügére szórni és
 még 1 percig sütni. Óvatosan kivenni a fügét. Helyére önteni a Marsalát, narancslevet és az ecetet, majd 1-2 percig főzni. Sajtkrémet összekeverni a tejföllel. A fügét rátenni a krémre, és meglocsolni a karamellás szósszal.

GU recept

Bruschetta sült paprikás fetával

Hozzávalók:

20 dkg feta
10 dkg sült paprika olajban
1 dl tejföl
bors
kakukkfű
baguette

Paprikát apróra vágni. Tejföllel, borssal, 1 ek sült paprika olajjal és a kakukkfű levelekkel összekeverni. Belemorzsolni a fetát és a baguettre kenni.

Lecker

Cukkinis csirke tejszínes curry szósszal

60 dkg csirkemell vékony csíkokra vágva
2 közepes méretű cukkini vékony karikákra vágva
2 paradicsom kockára vágva
1 hagyma apróra vágva
1 fokhagyma apróra vágva
2,5 dl zöldséglé
2,5 dl tejszín
1 ek liszt
1 tk paprikapor
1 ek curry
cayanne bors

frissen örölt bors
1 chili apróra vágva
olaj

A csirkét összekeverni a liszttel, paprikaporral, és a curryvel. Olajat felforrosítani és adagonként benne a csirkét megsütni. Kivenni és helyére a cukkinit, és ha kell még olajat tenni. Cukkinit pár percig sütni, hozzáadni a hagymát és a fokhagymát. Még pár percig sütni. majd felönteni a tejszínnel és a zöldséglével. Felfőzni és hozzáadni a paradicsomot, a chilit, majd alacsony hőfokon 2-3 percig főzni. Ha kell még curryvel megszórni és borssal izesíteni.
Visszatenni a csirkét és vele is 2-3 percig főzni. Rizzsel tálalni.

GU recept
Related Posts with Thumbnails