Donnerstag, 28. April 2011

Eszterházy torta mandulával

Hugom egy újabb sikerét adom most közre:

Dani szülinapjára valami komolyabbat szerettem volna készíteni. Az Eszterházy mellett döntöttem, de mivel munka után 3 nagyobb bolt egyikében sem találtam diót, csak dejót, így szégyen szemre mandulával  kellett helyettesítenem a fő összetevőt. Ez persze mondanom sem kell, nem rontott a tortán, sőt... Legközelebb is ezzel fogom készíteni, amikor születésnapra sütöm.

Két receptet találtam az interneten, amik nagyon közel álltak egymáshoz, ezek egyvelegét készítettem. Talán ehhez áll közelebb a végeredmény, de innen is merítettem ötleteket.
Megjegyzések:
Kis méretű teflon pizzasütőt használtam (3 db kb 15 cm  átmérőjű), melyeknek kivajaztam az alját. Ebből lett 10 lap, ami befért hármasával a sütőbe. A 10 lapból két, kb. 6 személyes torta készült.
  1. A tölteléket le kell hűteni, hogy megdermedjen egy kicsit, és eleget lehessen a rétegek közé rakni (ne csorogjon le). 
  2. Dió helyett mandulával készült, súlyban megegyezett a recept szerinti dió mennyiségével.
  3. Tetejére olvasztott fehér csokoládét kentem (kb. 5 dkg, mikróban egy csészében felolvasztva), oldalára pedig a tölteléket. A fehércsoki tetejére pár kockányi étcsokoládét reszeltem, hogy jól mutasson.

Epres zöldspárga saláta rukkolával

Hozzávalók:

1,2 kg zöldspárga
30 dkg eper
10 dkg cukor
1 dl fehér balzsamecet
2 ek olivaolaj
15 dkg rukkola
2 ek fenyőmag pirítva
1 ek szárított bazsalikom
só, frissen őrölt bors

Spárga végét levágni és öt percig 3-4 percig sós vízbe főzni. Cukrot karamellizálni, 1 dl forró vzzel (lehet a spárga főzőlevéből is) és az ecettel felönteni. Allandó keverés mellett 6-7 percig főzni. Sóval, borssal és bazsalikommal izesíteni. Végül az olajjal összekeverni. Spárgát és a rukkolát tányérokra rendezni. Elosztani rajta az epret és a vinagret-vel meglocsolni. Végül a fenyőmagot és a frissen őrölt borsot rászórni.

Dienstag, 26. April 2011

Helado de naranjas (Narancsfagylalt)

Kis szünet után újra működünk! És mindjárt egy kis nyárcsalogató recepttel kezdjük!


(A szünet oka, hogy költöztünk, és az internet szolgáltató hetekig nem kötötte be nálunk a kapcsolatot – Spanyolországban sem megy minden úgy, mint a karikacsapás J)

Hozzávalók:

2 narancs
2 dl tejszín
2 ek cukor (púpozott)
4 ek narancslikör
1 vaníliás cukor


Narancsokat felezni, levét kifacsarni és a belsejét kiszedni. Narancslét, cukrot, likőrt összekeverni.Tejszínt vaníliás cukorral kemény habbá verni. Narancslét összekeverni a tejszínnel és a narancs felekbe elosztani. 2,5-3 órára mélyhűtőbe tenni.

Citromból is készülhet!

Citromfagylalt:

Hozzávalók:

2  nagy citrom
2 dl tejszín
3 ek cukor (púpozott)
4 ek Limoncello
1 vaníliás cukor


Elkészítése megegyezik a narancsfagylalttal.

Dienstag, 12. April 2011

Gőzgombóc

Ez a recept még a síszezonban született, hugom készítette a finom gőzgombócokat. Ezért már nem is kell Ausztriába menni, a hóért viszont még mindig érdemes...

 

Hozzávalók 5 főre:


tészta:

500 g liszt

3 dl tej

2,5 dkg élesztő

1 tk kristálycukor

csipet só

1/2 citrom reszelt héja

1 tojás

5 dkg olvasztott vaj (a gombócok kenéséhez)

 

töltelék:

kb. 25 dkg sűrű szilvalekvár

 

tetejére:

10 dkg őrölt mák

5 dkg porcukor

 

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral felfuttatni.  A lisztet egy tálba szitálni, hozzáadni a sót, a tojást, a citromhéjat és a felfutott élesztőt. Közepesen lágy tésztává dagasztani. Tiszta konyharuhával letakarni és langyos helyen 45 percig keleszteni. A megkelt tésztát két részre osztani, mindegyiket 3-4 cm átmérőjű hurkává sodorni. A hurkákat 8-8 egyenlő részre vágni.
A kis tésztadarabok közepébe 1-1 teáskanálnyi szilvalekvárt tenni és gombóccá formálni, ügyelve, hogy jól összgömbölygessük, nehogy gőzölés közben kifolyjon a lekvár. A kész kis gombócokat megkenni olvasztott vajjal.
Egy szűrőbetétbe vagy párolótálba rakosgatni a gombócokat, egyszerre annyit, amennyi kényelmesen elfér benne. Ráültetni egy megfelelő méretű lábas tetejére. A lábasban vizet forralni (nem kell sokat, a párolóbetét alja pedig még véletlenül se érjen bele a vízbe!), majd ha felforrt mérsékelni a tüzet annyira, hogy éppen gyöngyözzön a víz. Lefedve, hogy a gőz ne szökjön ki az edényből, 10-15 perc alatt készre gőzölni a gombócokat. Elkészültüket tűpróbával ellenőrizni.
A kész gombócokat kevés olvasztott vajjal meglocsolni és porcukros mákot hinteni a tetejére.

Elkészítés: 45 perc, gőzölés: 15 perc

Én vaj helyett vaníliásodóval öntöttem nyakon a gombócokat, aminek itt egy tökéletes receptje:
3 evőkanál cukor, 2 evőkanál liszt, 2 tojás sárgája, 1 vaníliás cukor, fél liter tej, fél citrom reszelt héja.
A tojás sárgáját jól kikeverni a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverni a lisztet és a tejjel felönteni, gőz fölött sűrűre főzni.

Related Posts with Thumbnails