Dienstag, 28. September 2010

Füge vörösborsos kecskesajttal töltve

Hozzávalók:

8 füge
10 dkg vörösborsos kecskesajt (korábban említett Paprika Gourmet üzletből)
balsamico szirup
kakukkfű levelek
2 EK pirított fenyőmag

Fügét keresztbe bevágni kb. a feléig és kicsit szétnyomni, hogy kinyíljon.
Sajttal megtölteni és meglocsolni kevés balsamico sziruppal. Fenyőmagot és kakukkfüvet rátenni. Alufóliába csomagolni és 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 percig sütni.
Lehet előételként de desszertként is tálalni.

Sült füge kecskesajttal

Hozzávalók:
16 érett füge
8 dkg barna cukor
6 dkg dió, felezve
8 dkg vaj
16 dkg kecskesajt
vaj a formához

Fügét keresztbe bevágni, úgy, hogy még egyben maradjon. Kicsit szétnyitni és egy kivajazott tűzálló formába tenni. Megszórni cukorral, mellé tenni a dió feleket és vaj darabokat. Foliával befedni és 180 fokon 20-25 percig sütni.
Közben a sajtot 16 felé osztani.
Fügék közepébe tenni a sajtot és 3-4 percig grill alatt sütni.
Tányérra szedni, köré a diókat tenni és meglocsolni a keletkezett sziruppal.

Töltött pulykamell

Hozzávalók:

 

pulykamell

bazsalikom pesto

só, frissen őrölt bors

olivaolaj

 

Pulykamelleket kicsit kiklopfolni, bevágni és pestoval megtölteni. Sóval, borssal megszórni. Olajban mindkét oldalát átsütni és 30 percre 100 fokos sütöbe tenni.

Lehet roládnak is készíteni.

Bolognai spagetti - ahogyan én készítem

Hozzávalók:

10 dkg bacon apró kockára vágva 
35 dkg  darált marhahús
15 dkg darált  sertéshús
1 EK olivaolaj
1 hagyma apróra vágva
1 fokhagyma apróra vágva
1 halványító zeller szár apróra vágva
1 sárgarépa apróra vágva
1 doboz darabos paradicsom
2 EK sűrített paradicsomüré
2,5 dl vörösbor
2 dl húslé
1 1/2 -2  tk  szárított oregano
1 kk  száritott kakukkfű
só, frissen őrölt bors
parmezán

Forró olajban a bacont, hagymát, fokhagymát kicsit megpirítani. Hozzáadni a sárgarépát és a zellert, pár percig tovább pirítani. Beletenni a húsokat és addig pirítani míg a szinét elveszti és a lé elpárolog. Felönteni vörösborral, paradicsommal, paradicsompürével és húslével. Sózni, borsozni.  Kb. 2 1/2 - 3 órát alacsony hőfokon főzni. Utolsó fél órában hozzáadni az oreganot és a kakukkfűvet. Spagettit harapósra főzni, raguval és parmezánnal tálalni.

Sonntag, 19. September 2010

Fűszeres egybesült karaj

1 kg karaj csont nélkül

3 szál rozmaring apróra vágva

10 ág kakukkfű apróra vágva

5 EK olaj

2 gerezd fokhagyma kinyomva

só, bors

2,5 dkg szárított paradicsom olajban, apró kockára vágva

2 hagyma apróra vágva

1,5 dl száraz fehérbor

3 dl húslé

 

3 EK olajat összekeverni a kakukkfűvel, rozmaringgal és a fokhagymával. Húst sózni, borsozni. 2 EK olajban  kb. 10 percig minden oldalán átsütni.  Bekenni a fűszeres olajjal és tűzálló tálba tenni. 120 fokos sütőben kb. 2 és fél órát sütni. Hagymát a hús zsírjában üvegesre dinsztelni, borral felönteni és a felére elfőzni. Hozzáönteni a zöldséglét és azzal is a felére elfőzni. Turmixolni, majd  beletenni a paradicsomot és sóval, borssal izesíteni. Hús mellé tálalni.

Karajszeletek mustáros-mézes szósszal

Hozzávalók:

4 szelet csontos karaj
frissen őrölt bors, só, szerecsendió
2 EK olaj
4 EK méz
3 dl húslé
5 EK magos mustár
  
Karaj zsíros szélét bevágni, sóval, borssal bedörzsölni és szerecsendióval megszórni. Olajat felforrósítani és a húst oldalanként kb. 4-4 percig sütni. Tűzállló tálban 10 percre, 100 fokos sütőbe tenni. Hús zsírjába tenni a mézet, kicsit felhabosítani, majd a húslével felönteni. 3 percig főzni, majd beletenni a mustárt és sóval, borssal izesíteni.
Zöldbabbal és  burgonyapürével tálalni.

Viva

Oreo muffin

Hozzávalók:

1 csomag oreo keksz
2,5 dl író  (Buttermilch)
15 dkg puha vaj
2 tojás
8 dkg cukor
1 vaniliás cukor
30 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor

Vajat cukorral, porcukorral habosra keverni. Belekeverni a tojásokat és az írót, végül a sütőporral elkevert lisztet. 170-180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütni.

Chefkoch

Gratinírozott füge

8 füge negyedelve
20 dkg túró ( Lidl )
2 tojás
4 EK cukor

5 dkg olvasztott vaj
2 csomag vaniliás cukor
1 EK étkezési keményítő
1 narancs reszelt héja

Túrót, tojássárgáját, vajat, 2 EK cukrot, vaniliás cukrot, narancs héját, keményítőt krémesre keverni. Fehérjét pici sóval habbá verni, majd 2 EK cukorral tovább kemény habbá verni. Túróval óvatosan összekeverni. Fügét 1 nagy vagy 4 kicsi tűzálló edénybe tenni, majd a túrós krémet elosztani rajta. 220 fokra
előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütni.

Donnerstag, 16. September 2010

Baguette

Természetesen ez a recept is Marcsitól van, az Ő érdeme hogy ilyen jól sikerült. Csak annyit változtattam, hogy olajbogyó helyett friss bazsalikomot tettem hozzá.
Recept itt található:
http://limarapeksege.blogspot.com/2010/01/bagett-aszalt-paradicsommal.html

Garnélás csirkenyárs (tapas)

Hozzávalók:

csirkemell kockára vágva
garnéla tisztítva, belezve
bacon
friss datolya magozva
olivaolaj
só,bors

Datolyát baconba tekerni. Nyársra húzni a garnélát, csirkét, datolyát.
Olajat összekeverni sóval, borssal és ezzel megkenni a nyársat, majd
megsütni.

Montag, 13. September 2010

Banán shake

Hozzávalók:

2 érett banán
4 dl tej
5 dkg dió
4 EK méz (több vagy kevesebb, ízlés szerint)

Banánt, diót, tejet  és a mézet összeturmixolni.

Freitag, 10. September 2010

Garnélás tapas

Hozzávalók:
padlizsán
cukkini
paradicsom
olaj
kínai édes chili szósz
garnéla
12,5 dkg liszt
1,5 dl sör
1 EK olvasztott vaj
2 tojássárgája
2 tojásfehérje felverve

olaj a sütéshez

Zöldségeket 0,5 centiméter vastag karikákra vágni és kevés olajon megsütni, vagy grillezni. Lisztet, sört, vajat, tojássárgáját, sót csomómentesre keverni. A keményre felvert fehérjét óvatosan hozzáadni. Garnélát picit sózni, tésztába mártani és nem túl forró olajban megsütni.
Zöldségeket és a garnélat fogpiszkálóra szúrni és szósszal tálalni.

Mangós túró dióval

Hozzávalók:


50 dkg túró (Lidl)
2 dl tejszín felverve
1 nagy vagy két kicsi mango
1 citrom reszlet héja és leve
1 vaniliás cukor
5 dkg apróra tört dió
porcukor tetszés szerint

Fele mangót mixelni, másik felét kockákra vágni. Tejszínt túróval
összekeverni, belekeverni a diót (párat félretenni), citrom levét és a
héját, vaniliás cukrot, ha kell tetszés szerint porcukrot is.
Poharakba elosztani a krémet, rátenni a mango kockákat és dióval megszórni.

Burgonya saslik

Hozzavalók:
70 dkg apró burgonya főzve
zsályalevelek
12 szelet bacon 3 cm vágva
1 EK olivaolaj
2 EK vaj
tengeri só
frissen örölt bors
Burgonyát, bacont és a zsályát felváltva pálcikára húzni. Vajat és az olajat felforrósítani és a burgonyát megsütni benne. Sózni, borsozni.
essen&trinken

Sonntag, 5. September 2010

Magyaros húsgombócok rizságyon

1992-ben a Vén Buda étterem tulajdonosától, Törők Lászlótól ajándékba kaptam a Sikerkonyhák, sikerreceptek című könyvet. Ebből készült az Alabárdos étterem receptje.

Hozzávalók:
50 dkg csontozott sertéskaraj
15 dkg darálthús
5 dkg császárszalona apróra vágva
5 dkg ecetes uborka apróra vágva
1,5 dl étolaj
1 nagy főtt tojás apróra vágva
1 tojás
1 hagyma apróra vágva
2 zöldpaprika apróra vágva
2 paradicsom apróra vágva
2,5 dl húslé
liszt
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 tk pirospaprika
1 púpozott kk mustár
őrölt bazsalikom
só, frissen őrölt bors

Darált húst összekeverni a fokhagymával, szalonnával, főtt tojással, ecetes uborkával, nyers tojással, mustárral, sóval, borssal, bazsalikommal.
Karajból szeleteket vágni, kiklopfolni (ha lehet, kerekre.) Kicsit megsózni és a fűszeres masszából belerakni.
Gombócokká formálni és 2-3 fogpiszkálóval rögzíteni. Lisztbe forgatni és forró olajban addig sütni, hogy szét ne essen, majd tálra szedni. A megmaradt olaj felét kiönteni, benne a hagymát dinsztelni, megszórni pirospaprikával és hozzáadni a zöldpaprikát és a paradicsomot. 1 EK liszttel elkeverni, majd felönteni húslével. Beletenni a húsgombócokat és fedő alatt puhára párolni. Rizzsel tálalni.

Töltött gomba "Edit néni" módra

Hozzávalók:

12 darab közepes gombafej
25 dkg sertéscomb
1 kis fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt szalonna
1 csokor petrezselyem
1 zöldpaprika
1 tojás
liszt, tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz
olaj
vegeta, majoranna, só, bors

Sertéshúst hagymával, szalonnával, petrezselyemmel, paprikával ledarálni.
Sót, borsot, majorannát, kis vegetát, tojást beletenni és jól összedolgozni. Megmosott és lecsepegtetett gombafejeket púposan megtölteni a töltelékkel, majd panirozni és kisütni. Tartármártással tálalni. Sikerkonyhák, sikerélmények cimű könyvben található, Vidám Szerzetesek receptje.

Samstag, 4. September 2010

Legegyszerűbb füge saláta

Hozzávalók:

4 füge
4 szelet ibériai sonka (vagy más füstölt sonka)
1 mozarella
bazsalikom levelek
6 EK olivaolaj
3 EK citromlé
1 EK méz
tengeri só, frissen őrölt bors
Füge csúcsos részénél keresztbe bevágni, de nem átvágni. Kicsit megnyomni, hogy szétnyíljon. Nyílásba, vagy mellé tenni a sonkát, köré pedig mozarellát és bazsalikom leveleket. Olivaolajat, citromlét, mézet, sót, borsot összekeverni (legjobb kis üvegbe tenni és jól összerázni) majd a salátára önteni.
Genial Kochen mit Jamie Oliver

Füge mozzarellával és bazsalikomos olivaolajjal

Hozzávalók:
8 füge
1 mozzarella
1 csokor bazsalikom
1 dl olivaolaj

Bazsalokomot felvágni és az olajban fél óráig állni hagyni.
Mozzarellát és a fügét szeletekre vágni. Fügét picit sózni és megkenni az olajjal majd a mozzarella szeletekkel felvátva egymásra rakni. Bazsalikom levéllel díszíteni. (Borssal megszórva még finomabb)
Cocina mia újságból

Gyömbéres zöldcitrom tea

Hozzávalók:
10 zöldcitrom
15 dkg gyömbér
20 dkg barna cukor
15 menta levél
1,5 l víz
5 zöldcitromot burgonyahámozóval vékonyan lehámozni. Gyömbért hámozni és vékony szeletekre vágni. Vizet cukorral, citrom héjával és a gyömbérrel 5 percig főzni. Mentát felvágva hozzáadni és tovább már nem főzni. Amikor kihült 3-4 órára a hütőbe tenni. Közben a citromokat kinyomni (kb. 2 dl).
Teát átszűrni és sok jégkockával poharakba önteni. Végül mentával díszíteni. (7 személyre)
essen&trinken

Freitag, 3. September 2010

Töltött karalábé

















Férjem egyik kedvenc magyar étele a karalábé, de sajnos Barcelonában nem nagyon ismerik. Nagy szerencsénkre fél éve megynyílt a Paprika Gourmet nevű üzlet, ahol ezt is lehet kapni a sok más magyar élelmiszer mellett.
Hozzávalók:
5 karalábé pucolva
30 dkg darált hús
1 tojás
só, frissen őrölt bors
1 kisebb hagyma apróra vágva és pirítva
10 dkg félig főtt rizs
2 dl tejföl
csontlé
1 EK liszt
1 csokor petrezselyem
pirospaprika

4 karalábénak a közepét karalábéfúróval kifúrni (kb. fél cm vastag héja maradjon). Az ötödiket teljesen kifúrni, az nem lesz töltve. A húst összekeverni a rizssel, sóval, borssal, hagymával és a tojással. Ezzel a keverékkel megtölteni a karalábékat. Lábosba tenni a kivágott karalábé gömböket és a töltött karalábékat. Felönteni annyi csontlével, hogy éppen ellepje. Fedő alatt lassan főzni, míg puha lesz.
Tejfölt elkeverni a liszttel és behabarni vele a főzeléket. Végül petrezselyemmel izesíteni és pirospaprikával meghintve tálalni.
Related Posts with Thumbnails