Samstag, 30. Januar 2010

Diós brokkoli

Hozzávalók:


1 kg brokkoli rózsáira szedve
1 chili vékony karikákra vágva
2 fokhagymagrezd kinyomva
4 EK olivaolaj
10 dkg dió
2dl narancslé / friss/
4 EK ketchup
5 EK szójaszósz
2 EK narancslekvár
só, bors


Az olivaolajat felforrósítani, brokkolit pár percig sütni. Fokhagymát, chilit hozzáadni 2 percre, majd még egy percig a dióval is sütni. Narancslevet, lekvárt, ketchupot, szójaszószt belekeverni. Felfőzni, sóval, borssal izesíteni.

A recept az Essen&trinken újságból keszült, kis módosítással.

Fürjek kaliforniai paprikában

Hozzávalók:



4 tisztított fürj
4 nagy kaliforniai paprika
4 szelet bacon
olivaolaj
só, bors, kakukkfű
konyak
étkezési keményítő

Paprikát tisztítani, magját kivenni, belül sózni, borsozni. Fürjet kakukkfűvel megszórni, betekerni baconnal és így a paprikába tenni, kevés konyakkal meglocsolni. Tűzálló tálba rakni, kevés olivaolajjal leönteni és mellé kis vizet önteni. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütni. Ha elkészült kivenni, és a levet étkezési keményítővel kicsit besűríteni. Tányérra rakni és a lével meglocsolni.

Sütés után le is lehet húzni a paprika héját.

Freitag, 29. Januar 2010

Provence-i csirke

Ez egy nagyon gyorsan elkészíthető csirkés recept.


Hozzávalók:

3 csirkemell /dupla/ kockákra vágva
2 fokhagyma gerezd apróra vágva
75 gr vaj
só, cayennebors
3-4 TK pirospaprika por
1 nagy paradicsom konzerv
1/8 dl Vermut
1 TL szárított kakukkfű
2 dl tejszín
2 dl tejföl

Vajat felforrósítani, benne a csirkét gyorsan átsütni, majd a hőfokot alacsonyabbra tenni. Sóval, cayenneborssal és paprikával ízesíteni. Fokhagymát, paradicsomot és a Vermutot beletenni és 20 percig lefedve főzni. Kakukkfűvel, tejföllel tejszínnel összekeverni és még pár percig fedő nélkül összefőzni. Ha kell meg sózni.
Friss fehérkenyérrel vagy rizssel tálalni.

Alfred Biolek : Meine Recepte cimű könyvéből készült.

Avocadós csokoládé mousse

Hozzávalók:


3 érett avocadó
2 csomag vaníliáscukor
4 dkg kakaópor
4 EK víz
0,75 dl folyékony méz
1 gránátalma
2 dl tejszín kemény habbá felverve

Avocadót felezni, magját kivenni, majd a húsát kanállal kiszedni. Avocadót, vaníliáscukrot, mézet, vizet, kakaót turmixolni. Tejszínt belekeverni. Poharakban elosztani és hűtőbe tenni. Tálaláskor a gránátalma magokat rászorni.

Dienstag, 26. Januar 2010

Kekszházak / holland huisen /


Egy kis emlékezés:

Ezeket a keksz házakat még Hollandiában készítettem Steffi 4 éves szülinapjára (de régen is volt az). Mint sok helyen, ott is az ünnepelt kedveskedett valamivel a tobbieknek. Steffi büszke volt, mert minden évben valami mást találtam ki.

Hozzávalók: 1 házhoz

2 téglalap alakú keksz
1 toblerone csokiból egy levágott kocka
2 gumimaci
fél citrom leve
porcukor

Citromléhez annyi cukrot adni, hogy sűrű legyen - ez lesz a ragasztó. Egy kekszre ráragasztani a toblerone csokit. A másik kekszet késsel kettévágni, a részeket háromszög alakban a csokira helyezni, a vágott felületüknél és összeragasztani. Ház elé két gumimacit ragasztani. Ha télen van a szülinap, akkor porcukorral lehet megszórni, mint a képen is latható.

Még egy kekszes ötlet: kerek kekszre Marscmallow /pillecukor/-ot ragasztani. A másik végére még egy félbevágott mandulát. Úgy néz ki, mint egy kis torta gyertyával.

Kínai vacsora - Mongol marha / Beef /




Versenyző koromban sok kínai játékost megismertem, akik kesőbb Európában folytatták a pályafutásukat. Sokszor jöttünk össze, ők tanítottak meg jobbnál jobb receptekre. Cserébe én erős gulyáslevest készítettem, ami mindenki kedvence lett. Az egyik tőlük tanult receptet írom most le.

Hozzávalók: 


Fél csomag RIJST VERMICELLI  / kínai tészta/


40 dkg belszín vékony csíkokra vágva
1 KK keményítő
1 EK olaj
2 EK szójaszósz
1 TK szódabikarbóna
1 TK cukor
1 TK Sherry
1 TK szezámolaj

A fentieket összekeverni és 1 órára hütőbe tenni.

Szósz:  1 1/2 Hosin szósz
            1 1/2 Chili Bean szósz
            ! EK keményítő egy csésze vízzel összekeverve



Fél liter olajat felforrósítani és a tésztát adagonként kisütni. Tálba kiszedni.

Tanácsok: - olajnak forrónak kell lenni
               - kis adagokban sütni
               - tésztát szét kell szedni, mert máskülönben nem sülnek meg
               - ha már felemelkedtek, rögtön megfordítani és 10 mp múlva már kiszedni
               - én mindig egy pici tésztával próbálom ki, hogy az olaj elég forró-e
              

1 EK olajat felforrósítani, húst gyorsan átsütni benne. Kivenni egy tányérra, helyére a szószt önteni és ha az felforrt, visszatenni a húst. Ezt pedig a tésztával összekeverni.


Mangós csirke saláta ágyon


Egy könnyű vacsora.

Hozzávalók:

2  mangó hámozva és kockákra vágva
2 kis cukkini vékony karikákra vágva
4 kisebb paradicsom negyedelve, magja nélkül
1 zacskós  vegyessaláta
40dkg csirkemellfile kockákra vágva
3 EK olaj
 só, bors
chilipor
2 EK balsamico ecet
cukor
chilipor

2 EK olajat felforrósítani, benne a csirkét 4-5 percig sütni. Sóval, borssal és chiliporral ízesíteni. Cukkinit, paradicsomot és a mangót hozzátenni és még 2 percig sütni. Ráönteni az olajat, ecetet, cukrot és ha kell még sózni, borsozni. Salátaleveleket 4 tányérra elosztani, és a csirkés mangót elosztva rátenni.
Lehet még újhagymát is beletenni!!

Keménytojás pizzaiolia


















Hozzávalók:

8 keményre főtt tojás
1 EK olivaolaj
1 kis hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma apróra vágva
1 nagy dobozos paradicsom levével együtt
1 TK cukor, só
1 EK kapribogyó
2 EK petrezselyem apróra vágva
oregánó, bors, só, cayennebors


Hagymát, fokhagymát olajban megdinsztelni. Paradicsomot kicsit felvágni és a lével együtt hozzáadni. Felére elfőzni, majd turmixolni. Végül a kapribogyót és a petrezselymet beletenni. Sóval, borssal, oregánóval, cayennel ízesíteni. Tojásokat felezni, paradicsomszószt elosztani a tányérokra, majd ráhelyezni a felezett tojásokat. Végül azt is cayennel megszórni.

Montag, 25. Januar 2010

Tojás Flamenco módra / Huevos a la flamenca /




















Ez egy andalúz recept, melyet jól lehet variálni,  más zöldségekkel keszíteni. Ahány spanyol szakácskönyv annyiféle recept. Most a nálunk jól beváltat írom le.

Hozzávalók:

1 nagy hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 piroshúsú paprika kockákra vágva
10 dkg serrano sonka vagy más füstölt sonka
10 dkg chorizo (spanyol kolbász) karikákra vágva
1 dobozos egész  paradicsom  / 400 gr/ vagy 3 friss
1 kis doboz zöldborsó /400 gr/ vagy friss
2 EK olivaolaj
só, bors frissen őrölt


Olivaolajon megdinsztelni az apróra vágott hagymát és a fokhagymát. Rátenni a sonkát,  paprikát, paradicsomot. Sóval, borssal ízesíteni és lefedve alacsony hőfokon 10 percig párolni, közben néha megkeverni. Utána beletenni a chorizot és még 10 percig főzni.  Végül 5 percig a zöldborsót de már fedő nélkül. 4 kis agyagedényben a zöldséget elosztani   / vagy  nagyban /, kis mélyedéseket csinálni  és 1-1 tojást mindegyikbe beleütni. Sozni, borsozni. 200 fokra elomelegitett sutoben kb.5-10 percig sutni mig a tojasok megdermednek, feherjuk megsul, sargajuk meg kicsit folyos marad.
Friss zöldborsóból, paradicsomból is lehet készíteni, de ennek a receptnek az a jó oldala, hogy minden rövid idő alatt elkeszülhet.

A nagy farsangi fánk sütő verseny

Február első hétvégéjén idén is megrendezzük barátainknak a nagy farsangi bulit. Mindenkinél sok a csemete, így nagy gyereközönre számítunk. Mi nem vagyunk olyan gyakorlott "szakácsok", mint Judit, ezért férjemmel úgy döntöttünk, hogy előre felkészülünk, és kipróbáljuk milyen fánk kerüljön majd az asztalra. (Tavaly hipermarketes kész fánkkal készültünk, de szeretnénk egy kicsit fejlődni ezen a téren.) Meghirdettük tehát a nagy családi fánkversenyt.
A verseny a következőképpen zajlott: Férjemmel mindketten kiválasztottunk egy-egy receptet, és külön-külön elkészítettük őket. Férjem egy hagyományosabbat választott, én megint az amerikai édességek felé kacsintottam (doughnut). Amíg fürdettem a gyerekeket, a férjem gyúrta a tésztáját, aztán amíg az dagadt, addig én is elkészítettem az enyémet. Amíg vacsoráztunk, férjem kisütötte a fánkjait, aztán jöhettek az enyémek! Végül degeszre ettük magunkat.
Az íze mindkettőnek jó lett, de az állaga miatt az én receptem került ki győztesen. Ezt készítjük el a bulira!

A receptet az Allrecipes oldalon találtam:

14 g száraz élesztő (2 csomag)
60 ml langymeleg víz
355 ml langymeleg tej
100 g cukor
1 kávéskanál só
2 tojás
70 g keményítő
625 g finomliszt

kb 1 liter olaj a sütéshez

Az élesztőt a meleg vízben fel kell futtatni, kb 5 perc, vagy amíg habos nem lesz a teteje.

Keverjük össze az összes hozzávalót és dagasszuk (nekünk van egy mindentudó Kitchenaid-ünk, ami ezt megteszi helyettünk, de anélkül kézzel vagy fakanállal is lehet) kb 5-10 percig, amíg egyenletes és rugalmas lesz a tészta, és elválik az edény oldalától. Ha túl híg, tehetünk még bele egy kis lisztet (én tettem bele). Készítsünk egy nagy gombócot a tésztából, és kilisztezett tálba tegyük bele, takarjuk le konyharuhával.

Meleg helyen kelesszük kb. fél órát, amíg a duplájára dagad. Ezután nyújtsuk ki kb. 1 ujjnyira, és szaggassuk ki a fánkokat. Én poharat használtam, és egy kupicát a belső lyuk kivágására. A belsőből minifánkok keletkeztek. Hagyjuk újabb kb fél órát kelni, amíg a duplájára dagad.
Forrósítsuk fel az olajat kb 175 fokra, ebben a fánkok mindkét oldalát süssük aranybarnára. Az olajból vegyük ki, és tegyük rácsra, vagy szalvétával fedett edénybe, hogy az olaj lecsöpögjön.

A fánkokat ehetjük fahéjas porcukorral meghintve, vagy olvasztott csokoládéval leöntve (mi mindkettőt kipróbáltuk!)

A zsűri elnöke

Most már jöhet a party!

Sonntag, 24. Januar 2010

Rák chips

 Végy egy doboz rák chips-et.

 Tedd forró olajba.

 Várd meg, amíg nagyra nőnek.

 Fogyaszd jó étvággyal!

Rukkola saláta




Hozzávalók

rukkola
szeletelt gomba
koktél paradicsom felezve
dió negyedelve
friss parmezán vékonyra szeletelve

Dressing:

balzsamecet
olivaolaj
méz
só,bors
            
               


Hozzávalókat tálra elrendezni, majd a dressinget ráönteni.

Hétvégi menü: Zöldborsós rukkola leves, Fürjek aszaltszilvával és almával, Epres csokoládékrém




Zöldborsós rukkola leves


















Hozzávalók:


10 dkg rukkola
30 dkg fagyasztott zöldborsó
1 hagyma apróra vágva
2 EK vaj
2 dl tejszín
6 dl zöldséglé
2 EK burgonyapüré por
    só, bors
4 EK tejföl

Vajban a hagymát megpárolni, beletenni a zöldborsót és pár percig tovább párolni. Tejszínnel és zöldséglével felönteni és lassú tüzön 15 percig főzni.  Hozzáadni a rukkolát 1-2 percre. Összeturmixolni, sóval, borssal ízesíteni. Burgonyapüré port elkeverni benne, és még egy kicsit főzni. Tányérokra elosztani, tejföllel meglocsolni és pár rukkolával díszíteni.

Fürjek aszaltszilvával és almával



Hozzávalók:


8 tisztított fürj
25 dkg aszaltszilva
4 nagy alma (delicious alma)
0,5 dl olivaolaj
1/4 l húslé
só, bors, oregánó


Fürjeket kívül-belül sóval, borssal bedörzsölni. Olajat felforrósítani és a fürjeket aranysárgára sütni. Megszórni oregánóval és felönteni a húslével. Lefedve alacsony hőfokon 20-25 percig főzni. Befejezés előtt  6-7 perccel a hámozott, szeletekre vágott almát és a szilvát beletenni.

Lehet apró kockákra vágott és kisütött baconnal is megszórni!!


Epres csokoládékrém


Hozzávalók:

15 dkg étcsokoládé kuverture
3 dl tejszín
50 dkg eper
2-3 EK porcukor

Alacsony hőfokon tejszínben felolvasztani a kuverture-t és legalább  1 órára hűtőbe tenni. Közben pár szem kivételével / díszítéshez félretenni / az epret cukorral turmixolni. A lehült tejszínes csokoládét keményre felverni.  Poharak aljara elosztani az eper felét, rá a csokikrémet, majd a másik fele epret. Vegül felkarikázott eprekkel díszíteni.

Gránátalmás kehely



Ismét egy sütés nélküli édesség.
                                     

Hozzávalók:

csokis piskóta
görög joghurt
1 vaníliás  cukor
cukor, tetszés szerint
gránátalma magok + díszítéshez


Piskótát kicsit szétmorzsolni, felét a kehely aljára tenni. Joghurtot vaníliás cukorral, cukorral  és gránátalma magokkal összekeverni. Felét piskótára kanalazni. Megint piskóta, majd joghurtos keverék. Vegül gránátalma magokkal díszíteni. Fogyasztás előtt 1 órára hűtőbe tenni.

Steffi Sacher tortája



Steffi - a lányom - kérte, hogy a szülinapi tortáját én süssem meg. Hozzá kell tennem, hogy nem tudok sütni! Ez azért van, mert versenyző koromban, ha csak ránéztem az édességre már kilók jöttek rám. Igy nagyon ritkán "ajándékoztam" meg magam süteményekkel.
Erről van is egy sztorim: Egy francia nemzetközi versenyen történt. Az én időmben három nap alatt zajlott le a csapat-, egyéni-, páros-, és a vegyespáros verseny. Igy sok mérközést játszottunk ezen a versenyen, és sikeresen  is szerepeltem. A banketten svédasztal volt, rengeteg finomsággal. Az asztal közepén volt egy nagy fehér ping-pong ütő, valami tejszínes csodának nézett ki. Gondoltam ma megérdemlek egy kis jutalmat. Amikor közeledtem hozzá, a pincérek szúrós szemekkel néztek rám. Valakinek csak el kell kezdeni a torta felvágasát!!! - gondoltam. Már éreztem a számban a tejszín édes ízét. Amikor leültem, mindenki megrökönyödve nézett rám. Beleharaptam az első falatba, és akkor tudtam meg miért. Az ami tejszínnek tünt, disznózsír volt. Nem hiszem, hogy részleteznem kéne, mit éreztem akkor!!!!

Limara tanácsára  /mohakonyha.blogspot.com / receptjéből készitettem el a tortát. A bevonáshoz is ő ajánlotta, hogy az étcsokoládét csak étolajjal keverjem össze. Hálás vagyok neki, mert nagy sikert arattam a tortával, a lányom és a barátai pillanatok alatt eltüntették az egészet.

Hozzávalók:


Tésztához: 15 dkg 70 %-os étcsokoládé
                12,5 dkg vaj
                   6 tojássárga
                   6 tojásfehérje
                12,5 dkg cukor
                    lisztkeverék: 5 dkg búzaliszt, 5 dkg étkezési keményítő, 5 dkg őrölt mandula
                1 TK sütőpor
                    csipet só
                1 EK  vaníliakivonat

Rétegezéshez: 40 dkg baracklekvár
                       1 EK rum

Csokoládémáz:  20dkg étcsokoladé, 1 dl étolaj




Vajat és a csokit felmelegíteni. Tojásfeherjéket egy csipet sóval habbá verni. Sárgákat cukorral habosra kikeverni, és hozzáadni a sütőporos lisztes keveréket, vaníliát és az olvadt vajas csokit. Utána óvatosan belevegyíteni a tojashabot is. Kikent, morzsázott, 26 cm-es tortaformába önteni. Előmelegített sütőben kb.40-50 perc alatt megsütni. Kikapcsolt sütőben hagyni még 15 percig, ajtónyitás nelkül. Ezután kivenni, és a formában hagyni míg kihül.
Lekvárba elkeverni  a rumot és kicsit pürésíteni. Tortalapot megfordítani, így a sima alja lesz a teteje, és így félbevágni. A lekvár felével megkenni, majd visszatenni a felső lapot és azt is bekenni. Csokoládémázhoz  a csokit vízgőz felett felolvasztom, és összekeverem az olajjal. A tortát rácsra allítani, tetejére önteni a mázt, és kenőkéssel elsimítani úgy, hogy az oldalán is lecsurogjon és bevonja azt. Hűvös helyen hagyni megszilárdulni. Ha jégszekrényben tartjuk, akkor legalább 1 órával szeletelés előtt kivenni.

Montag, 18. Januar 2010

Limette (zöldcitrom) torta


Hozzávalók:

15 dkg babapiskota  darálva
15 dkg vaj
4 limette + 1 diszítéshez
12 dkg porcukor /ízlés szerint lehet többet is/
25 dkg túró /Lildl-s/
25 dkg mascarpone
25 dkg philadelfia sajtkrém
4 es fél lap gelatine
kevés tej


Vajat kicsit felmelegíteni, piskótával összekeverni, majd tortaforma /24 cm/ aljára egyenletesen nyomkodni. Limettek levét porcukorral jól összekeverni, majd túrót,mascarponét, philadelfiát hozzáadni és krémessé keverni. Gelatint hideg vízben felpuhitani, kicsit felmelegített tejben felolvasztani, vegül a túrós keverékbe keverni. Kekszre önteni és egyenletesen elsimítani. 6 órára a jégszekrénybe tenni. Tálalas előtt vékony karikákra vágott  limette-vel dísziteni.

Rukkola leves kaviárral


Hozzávalók:


4 újhagyma felkarikazva
20 dkg rukkola apróra vágva
2 EK vaj
1 dl  száraz fehérbor
6  dl zöldséglé
3 EK joghurt
6 EK  narancslé
3 EK citromlé
5 EK tejszin
só, cayanne bors
4 toast kenyér
kaviár


Hagymát, rukkolát apróra felvágni és 1 EK vajban 2-3 percig dinsztelni. Bort és a zöldséglevet hozzáadni és lassú tüzön 10 percig főzni. Tejszint, joghurtot, citromlét, narancslét beletenni és turmixolni. Sóval es borssal ízesíteni. Kenyereket toast sütőben megpirítani, megvajazni, majd kaviárt rátenni. Lehet a levesbe, vagy mellé is tálalni.


Tagliatelle gambassal (garnélarákkal) és cukkinivel

Még mielőtt egy újabb gambas recept jönne (korábban említettem, hogy mennyire szeretem), el kell mondjam, hogy 1 kg gambasból legalább 3 féle főételt és egy levest keszítek.. / levest  a rák fejéből és páncéljából konyakkal /                        


Hozzávalók:

25 dkg garnela tisztítva és belezve
1 sharlotte hagyma
3 EK olivaolaj
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
3 kis cukkini  2 cm hosszú csíkokra vágva
2 chili vékony karikákra vágva
  friss bazsalikom  / lehet szarított is /
2 EK konyak
2 dl tejszín
só, bors
50 dkg tagliatelle


Hagymát olajban kicst megdinsztelni, hozzátenni a cukkinit és a fokhagymát. Magasabb hőfokon kicsit sütni, letépkedett bazsalikomot belekeverni. Gambasokat belerakni amig a szinüket elvesztik. Sózni, borsozni. Konyakkal flambírozni, majd tejszínnel és 1EK tészta vizével  kicsit felfőzni. Tésztával összekeverni, tányérokra szedni. Izlés szerint parmezánt reszelni a tetejére.

Donnerstag, 14. Januar 2010

Timea kedvence: Sukiyaki




1971 ben, játékosként voltam először Japánban, akkor próbáltam ki ezt a nagyon finom és egészséges ételt.  Azóta nagyon sokszor került az asztalunkra. Lényeg, hogy minden friss legyen.


Hozzávalók:
  

50 dkg bélszin, vékony szeletekre vágva
4 közepes  nagysagú sárgarépa vékony karikákra vágva
4 zellerszál 1-1,5 cm -es szeletekre vágva
15 dkg gomba szeletekre vágva
20 dkg friss szójacsíra
10 dkg üvegtészta / vermicelli / fél órára meleg vízbe tenni, majd leszűrni
20 dkg friss spenót
2 csokor újhagyma / én nem teszek bele / karikákra vágva
4 EK olaj
4 egész tojás + kevés szójaszósz

Szósz:

1 dl Kikkoman japán szójaszósz, vagy világos kínai szójaszósz
4 EK cukor
2 dl csirkelé
1,5 dl édes rizsbor /Sake / vagy édes Sherry


A szószhoz az összes hozzávalót ősszekeverni és felfőzni.  Bélszínt fél órára mélyhűtőbe tenni, szeletelő géppel  / vagy ügyesen késsel / nagyon vékony szeletekre vágni.
Elektromos wokban  / vagy pl.  fondue / a fele olajat felforrósítani, egymás után a sárgarépát, hagymát, zellert, gombát és a szójacsírát ropogósra sütni. Fele szószt ráönteni, majd a tésztát és a spenótot rátenni.  Lefedni míg a spenót összeesik. A vékonyra szeletelt húst pálcikák segítségével a zöldséges forró lébe mártani, de csak addig míg elveszti a színet. Ez 1-2 masodperc. 4 csészébe egy-egy tojást ütni és kis szójaszósszal  összekeverni. Ebbe lehet mártogatni a zöldségeket és a húst. A maradék zöldségeket és húst ugyanígy elkészíteni.

Kagyló " Niki" módra

Ezt a receptet még Steinhagenben tanultam Nicole Struse-től, aki a férjem játékosa volt abban az időben (férjem asztalitenisz edző). Legelterjedtebb a fehérboros kagyló, de ha én mindkettőt tálaltam, akkor biztos, hogy ez fogyott el hamarabb.
A kagylófőzés alapszabálya: Amelyik kagyló főzés előtt nyitva van, azt ki kell dobni, főzes után pedig azokat, amelyek zárva maradtak.


Hozzávalók


3 kg fekete kagyló tisztítva, párszor átmosva
1/2 l húslé
3/4 l fehérbor
2 nagy hagyma
2 gerezd fokhagyma
2 EK olivaolaj
5 darab paradicsom
1/2 doboz paradicsompüré
1/4 l tejszín
1/8 l tejföl
só, bors, tárkony, pirospaprika, bazsalikom
cayennebors



Hagymát vékony karikákra, foghagymát apró darabokra felvágni és olajban megdiinsztelni. A héjától megtisztított, szeletekre vágott paradicsomot, a paradicsompürét és a fűszereket hozzáadni és rövid ideig tovább párolni. Majd felönteni a húslével és a borral, ezzel együtt 20 percig főzni. Utá
na belekeverni a tejszínt és a tejfölt, és ezzel  felforralni.  Ebbe a forró alaplébe beletenni a tisztított, mosott kagylókat és lefedve 5-7 percig főzni. Ez idő alatt ki kell nyílniuk. Friss kenyérrel tálalni.

Zöldborsóleves




Hozzávalók:


50 dkg zöldborsó, friss vagy fagyasztott
1 sárgarépa karikákra vágva
1/2 paprika
1/2 paradicsom
1 l csirkelé
1 csontozott, bőrözött csirkemell kockákra vágva
só, bors, pirospaprika
petrezselyem apróra vágva
pici olaj, 1 tk liszt


Kis olajban megdinsztelni a sárgarépát, majd felönteni a csirkelével. Beletenni a a zöldborsót, paprikát, paradicsomot és a csirkemellet. Puhára főzni. Közben elkeszíteni a rántast, és ha kicsit megpirult, pirospaprikát és petrezselymet adni hozzá. Vizzel kicsit felfőzni, majd a leveshez adni. Azzal felforralni és ízesíteni sóval, borssal.

Spenót krémleves



Hozzávalók:


20 dkg champignon gomba
2 kis schalotten hagyma
4 EK vaj
5 dl szárnyaslé
2,5 dl tejszín
40 dkg  friss spenót  megtisztítva
szerecsendió, só, bors
1 TK citromlé
1 gerezd fokhagyma

Gombát, hagymát pucolni es apró kockákra vágni. Vajon kicsit megdinsztelni, majd felönteni a szárnyaslével és a tejszínnel. 5 percig alacsony hőfokon főzni. Spenótot beletenni, 2-3 percig főzni, míg a levelek összeesnek. Botmixerrel simára pürésíteni, sóval, borssal, szerecsendióval  és citromlével ízesíteni. Fokhagymát pucolni, egy villára rátűzni, és 5 percig a leveshez adni, majd kivenni.

Dienstag, 12. Januar 2010

Őszibarackos joghurt kehely


Hozzávalók:

1 üveg vagy dobozos őszibarack 425 ml / vagy mangó/
2 csomag vaniliáscukor
1 EK cukor
5 dkg habcsók
3 dl joghurt /ha van tejszines/
1 dl tejszin


Őszibarackot lecsöpögtetni, levét felfogni, 2 fél barackot félretenni. Többit 1 vaniliás cukorral, 3 EK lével és 1 EK cukorral összeturmixolni. A fél barackokat felszeletelni, habcsókokat összetörni.Tejszint keményre felverni és a habcsókkal, vaniliás cukorral meg a joghurttal óvatosan összekeverni. Őszibarack pürét 4 pohárba elosztani, rátenni a joghurtot, végül az őszibarack szeletekkel dísziteni.

Tojás Arzak módjára

Juan Mari Arzak Spanyolország egyik legjobb szakácsa, San Sebastianban van étterme. Ezt a receptet tőle tanultam.

Hozzávalók:

4 tojás
2 szelet füstölt sonka /serrano/
petrezselyem apróra vágva
só, bors

Négy négyzet alakú, átlátszó fóliával ki kell bélelni a poharakat, majd el kell osztani benne a felkockázott sonkát, petrezselymet, sót, borsot, végül ebbe a "pácba" egy-egy egész tojást bele kell ütni. A fóliákat szorosan összekötni, majd fakanálra lógatni. Forró vízben kb. 4 percig főzni, de úgy, hogy a tojások ne érjenek a lábas aljára.Vegül kicsomózni a fóliákat és tányérra tenni. Kenyérrel tálalni.

Dienstag, 5. Januar 2010

Sárgadinnye leves ibériai sonkával



Ez egy igazi királyi étek, a szó szoros értelmében!
Spanyolországban minden évben, karácsony előtt megjelenik egy speciális ételeket tartalmazó konyhai magazin. /Hola, especial cocina/  Királyi fogadásokon feltálalt menükből is találhatok benne receptek. Ezt a levest is egy fogadason szolgálták fel. Ünnepekkor nálunk sem hiányozhat.




Hozzávalók, / 6 személyre /:

2 kg sárgadinnye / Cantalup /
2,5 dl  tejszín
csipetnyi só, cukor
20 dkg  ibériai sonka

A meghámozott, kimagozott sárgadinnyét tejszínnel 5 percig turmixolni, ízesíteni.  Jól lehűteni. Sonkából vékony szeleteket vágni, abból meg kisebb kockákat. Levest tányérokban elosztani, majd a sonkát rátenni.

Itt a gyönyörű sonkánk:


Sonntag, 3. Januar 2010

Újévi szerencsemalac

Szilveszterre szinte minden évben elkészítem ezt a finomságot.



Hozzávalók:

1/2 kg lisztből kenyértészta
25 dkg póréhagyma
15 dkg bacon/sonka/ zöldségkeverék
1 EK tejföl
1 tojássárgája
só, bors, szerecsendió

Bacont apróra vágni es kisütni, az apróra vágott hagymával tovább dinsztelni. Belekeverni a tejfölt, sóval, borssal, szerecsendióval ízesíteni. Kenyértésztát kinyújtani, előszőr 12 darab 12 cm átmérőjű kört kivágni, ebből hatot sütőpapirral bélelt sütőlapra tenni. Hagymás masszát a kör közepére helyezni, széleit megkenni vízzel és a másik kört ráhelyezni, széleit rányomkodni. A maradék tésztából 6 darab 4,5 cm, 12 darab 1 cm átmérőjű es 12 darab 2 cm-es háromszög alakút kivágni.



Malac fejét vízzel bekenni, ráhelyezni az orrát, szemeket, füleket. Füleket késsel kicsit bevágni, szemeket, orrokat középen késsel kicsit benyomni. 10 percig letakarni, majd sárgájával bekenni. 200 fokra előmelegitett sütőben 20-30 percig sütni.
Hidegen és melegen is fogyaszható. 
Related Posts with Thumbnails